Temat: co myslicie o krewetkach???a moze jakies przepisy??

hej
Od dluzeszego czasu zastanawiam sie czy krewetki mozna dolaczyc do diety??? tylko problem ze nie mam pojecia w jaki sposob je przygotowywac???moze macie jakies sprawdzone i dietetyczne sposoby??
krewetki mniam. Moje ulubione. Ja smażę je z czosnkiem, chili i pietruszką z białym winem na maśle. albo tylko osolić i obtoczyć w mące i tak usmażyć.Ale mi smaka narobiłas, juz dawno nie jadłam.
Pasek wagi
no właśnie.. chodzi o to,że najlepsze są z masłem ;p
Pasek wagi
ugotowac na parze i do salatki, takiej zwyklej : salata,pomidor itp z awokado sie dobrze komponuje :P
Pasek wagi
w sosie szechuan i z ryżem.... Mniam! Aż mi też smaka zrobiłyście... Mój mężczyzna zawsze mi tak robi. Albo podsmażone z ziołami i czosnkiem i do porcji sałaty...... mmmm.......
a jak smakuja krewetki? cos jakby mieso czy jak? nigdy nie jadlam
Pasek wagi
> a jak smakuja krewetki? cos jakby mieso czy jak?
> nigdy nie jadlam
 
Ciężko opisać  słowami  coś między rybą a kurczakiem ja się nie mogłam przekonać ze względu na ich wygląd ale dziś je uwielbiam :)
Krewetki, które są różowe - czerwone (takie przeważnie są w marketach w zamrażarkach) są już przygotowane i nadają się prosto do jedzenia. Trzeba je oczywiście rozmrozić ;-) Jak do sałatki to mogą być zimne. A jak ktoś chce na ciepło, to na dosłownie kilka minutek do 3-5, wrzucić na rozgrzaną patelnie, aby się podgrzały. Dłużej gotowane robią się twarde, gumowe i nie smaczne.

Można też spotkać szare krewetki - te są surowe i te trzeba już gotować, smażyć dłużej aż do otrzymania ładnego różowego koloru ;-)




Pasek wagi
Smakują smacznie, ale nie nie dla wszystkie. Moja ciocia mówi, że robaków nie będzie jadła. 
Ja uwielbiam, ale jak dostaje na talerzu już takie obrane i ładnie przygotowane. Raz w resturacji na Ibizie zamówiłam krewetki i dostałam coś takiego: 

Ładnie wygląda, ale to już są prawdziwe "robaki" na talerzu i trzeba się napracować, aby je zjeść ;-)
Pasek wagi

Też kiedyś dostałam te nieobrane i wszystkie kalorie które zjadłam zużyłam na obieranie ;)

Ja przeważnie kupuję mrożone, dorzucam do sosu do spagetti albo do ryżu (zamiast mięsa) albo do sałatek. Myślę że można je stosować  do większości dań jako zamiennik ryby lub kurczaka.

Te smażone z czosnkiem brzmią cudnie! Na oleju kokosowym zamiast masła. (no i się głodna zrobiłam)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.