Temat: Przepisy na pierogi z"dziwnymi" farszami

Dziewczyny czy miały byście ochotę podzielić się swoimi przepisami na takie właśnie pierogi, może regionalnego a może ze świata. Ja uwielbiam pierogi ale tak naprawdę robię tylko z mięsem, ruskie i z kapustą. Słyszałam jednak że jest mnustwo wspaniałych przepisów szczególnie właśnie kuchni regionalnych. Wiem że teoretycznie mogłabym szukać w internecie ale pomyślałam że może fajne będzie tutaj pisać bo zawsze można o coś dopytać

Pasek wagi

U mnie w domu się robiło ruskie z dodatkiem świeżej mięty. I drugie z makiem i bakaliami - obowiązkowo się je ze słodką śmietanką. Z knajpy ukradłam pomysł na pierogi z wołowiną, kolendrą i sosem śliwkowym. Nie wiem czy nietypowe, ale jeszcze robię ravioli z dynią, szałwią i parmezanem. I też z dynią, ale pierogi - dynia, ser biały, cynamon (wymiennie z rodzynkami). 


W pierogarni, z której czasem zamawiam serwują takie:

- z kaszą gryczaną i boczkiem

- ze szpinakiem i serem (żółtym albo feta)

- z kurczakiem i brokułami

- z czekoladą i śliwką (zaskakująco dobre)

- pierogi polskie - z samymi ziemniakami;) doprawione mocno pieprzem. Są całkiem ciekawe.

Z kolei moja mama do ruskich dodaje smażony boczek zamiast cebulki.

Pasek wagi

Próbowałaś kiedyś z pieczarkami i serem (u mnie mozarella żółta)? :)

P.S. Najlepiej smakują na drugi dzień, smażone. Chrupiące, z roztopionym serem. 😍

Lubię pierogi na słodko, z bananami i czekoladą, jagodami, wiśniami, z makiem i rodzynkami, z serem na słodko z dodatkiem skórki z limonki. 

Z wytrawnych: ze szpinakiem, gruzińskie pierożki z mięsem z rosołem w środku, podlaskie (ziemniaki i mielone), z soczewicą, ravioli z ricottą i płynnym żółtkiem. 

Z białą kiełbasą - raz jadłam u koleżanki i były mega.

Z łososiem - te akurat kiedyś kupiłam w sklepie i nie pamiętam, co jeszcze było w farszu 🤔

Przepisy na pierogi z kaszą gryczaną Babci Stasi 😁

Wigilijne:
- 200 g kaszy gryczanej prażonej
- Szklanka suszonych grzybów
- 2 średnie cebule

Grzyby namoczyć do miękkości - najlepiej całą noc.
Posiekane grzyby i cebule podsmażyć na maśle na złoto.
Kaszę ugotować do miękkości, ostudzić i wymieszać z grzybami i cebulą. 
Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Z kaszą gryczaną i twarogiem:
- 200 g kaszy gryczanej
- 200 g twarogu
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku

Cebule i czosnek podsmażyć na maśle na złoto.
Kaszę ugotować do miękkości i ostudzić.
Twaróg przecisnąć przez praskę, albo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Wszystko wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego 😁

naceroth napisał(a):

W pierogarni, z której czasem zamawiam serwują takie: - z kaszą gryczaną i boczkiem - ze szpinakiem i serem (żółtym albo feta) - z kurczakiem i brokułami - z czekoladą i śliwką (zaskakująco dobre) - pierogi polskie - z samymi ziemniakami;) doprawione mocno pieprzem. Są całkiem ciekawe. Z kolei moja mama do ruskich dodaje smażony boczek zamiast cebulki.

Ja robie przeważnie z ziemniakami bo za serem nie przepadam. Ugotowane przeciskam przez praskę, dodaje zeszkloną cebulkę, łyżkę masła , sól i pieprz. Muszą być bardzo dobrze przyprawione. 

Pasek wagi

Z 10 dni temu "produkowałam" w większej ilości bieda-gołąbki z przepisów mojej babci (i te twarogowe jadło się u nas ze śmietaną, rzadziej z białym sosem koperkowym lub pieczarkowym), z takimi również robi się pierogi. Ziemniaki, twaróg, cebulka i starte do farszu 2-3 oscypki (w wersji mięsnej dla męża + boczek) i tego farszu się absolutnie nie mieliło, drugie z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami. 

Ja najbardziej lubię ruskie i z farszem: kasza gryczana, ser owczy i szpinak - warunek muszą być całe liście, miazga nie smakuje mi w ogóle.

Babcia robiła doskonałe z płuckami i z farszem jak do pielmieni wołowo/wieprzowym ale dodawała suszone śliwki i orzechy włoskie z ogródka i robił się ciekawszy (szczególnie wtedy dla nas, dzieciaków) smak. I takie mięsne pierogi część jadała polane tłuszczem z cebulką lub..ze śmietaną z dodaną odrobiną musztardy - pamiętam, że ja płuckowe z chęcią jadłam właśnie ze śmietaną.

Pasek wagi

Vegadula dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.