- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 listopada 2020, 15:57
Dziewczyny czy miały byście ochotę podzielić się swoimi przepisami na takie właśnie pierogi, może regionalnego a może ze świata. Ja uwielbiam pierogi ale tak naprawdę robię tylko z mięsem, ruskie i z kapustą. Słyszałam jednak że jest mnustwo wspaniałych przepisów szczególnie właśnie kuchni regionalnych. Wiem że teoretycznie mogłabym szukać w internecie ale pomyślałam że może fajne będzie tutaj pisać bo zawsze można o coś dopytać
21 listopada 2020, 22:24
U mnie w domu się robiło ruskie z dodatkiem świeżej mięty. I drugie z makiem i bakaliami - obowiązkowo się je ze słodką śmietanką. Z knajpy ukradłam pomysł na pierogi z wołowiną, kolendrą i sosem śliwkowym. Nie wiem czy nietypowe, ale jeszcze robię ravioli z dynią, szałwią i parmezanem. I też z dynią, ale pierogi - dynia, ser biały, cynamon (wymiennie z rodzynkami).
22 listopada 2020, 00:03
W pierogarni, z której czasem zamawiam serwują takie:
- z kaszą gryczaną i boczkiem
- ze szpinakiem i serem (żółtym albo feta)
- z kurczakiem i brokułami
- z czekoladą i śliwką (zaskakująco dobre)
- pierogi polskie - z samymi ziemniakami;) doprawione mocno pieprzem. Są całkiem ciekawe.
Z kolei moja mama do ruskich dodaje smażony boczek zamiast cebulki.
22 listopada 2020, 00:53
Próbowałaś kiedyś z pieczarkami i serem (u mnie mozarella żółta)? :)
P.S. Najlepiej smakują na drugi dzień, smażone. Chrupiące, z roztopionym serem. 😍
Edytowany przez 22 listopada 2020, 00:54
22 listopada 2020, 07:31
Lubię pierogi na słodko, z bananami i czekoladą, jagodami, wiśniami, z makiem i rodzynkami, z serem na słodko z dodatkiem skórki z limonki.
Z wytrawnych: ze szpinakiem, gruzińskie pierożki z mięsem z rosołem w środku, podlaskie (ziemniaki i mielone), z soczewicą, ravioli z ricottą i płynnym żółtkiem.
22 listopada 2020, 08:42
Z białą kiełbasą - raz jadłam u koleżanki i były mega.
Z łososiem - te akurat kiedyś kupiłam w sklepie i nie pamiętam, co jeszcze było w farszu 🤔
22 listopada 2020, 11:32
Przepisy na pierogi z kaszą gryczaną Babci Stasi 😁
Wigilijne:
- 200 g kaszy gryczanej prażonej
- Szklanka suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
Grzyby namoczyć do miękkości - najlepiej całą noc.
Posiekane grzyby i cebule podsmażyć na maśle na złoto.
Kaszę ugotować do miękkości, ostudzić i wymieszać z grzybami i cebulą.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z kaszą gryczaną i twarogiem:
- 200 g kaszy gryczanej
- 200 g twarogu
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
Cebule i czosnek podsmażyć na maśle na złoto.
Kaszę ugotować do miękkości i ostudzić.
Twaróg przecisnąć przez praskę, albo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Wszystko wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego 😁
22 listopada 2020, 13:37
W pierogarni, z której czasem zamawiam serwują takie: - z kaszą gryczaną i boczkiem - ze szpinakiem i serem (żółtym albo feta) - z kurczakiem i brokułami - z czekoladą i śliwką (zaskakująco dobre) - pierogi polskie - z samymi ziemniakami;) doprawione mocno pieprzem. Są całkiem ciekawe. Z kolei moja mama do ruskich dodaje smażony boczek zamiast cebulki.
Ja robie przeważnie z ziemniakami bo za serem nie przepadam. Ugotowane przeciskam przez praskę, dodaje zeszkloną cebulkę, łyżkę masła , sól i pieprz. Muszą być bardzo dobrze przyprawione.
22 listopada 2020, 21:25
Z 10 dni temu "produkowałam" w większej ilości bieda-gołąbki z przepisów mojej babci (i te twarogowe jadło się u nas ze śmietaną, rzadziej z białym sosem koperkowym lub pieczarkowym), z takimi również robi się pierogi. Ziemniaki, twaróg, cebulka i starte do farszu 2-3 oscypki (w wersji mięsnej dla męża + boczek) i tego farszu się absolutnie nie mieliło, drugie z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami.
Ja najbardziej lubię ruskie i z farszem: kasza gryczana, ser owczy i szpinak - warunek muszą być całe liście, miazga nie smakuje mi w ogóle.
Babcia robiła doskonałe z płuckami i z farszem jak do pielmieni wołowo/wieprzowym ale dodawała suszone śliwki i orzechy włoskie z ogródka i robił się ciekawszy (szczególnie wtedy dla nas, dzieciaków) smak. I takie mięsne pierogi część jadała polane tłuszczem z cebulką lub..ze śmietaną z dodaną odrobiną musztardy - pamiętam, że ja płuckowe z chęcią jadłam właśnie ze śmietaną.