Temat: Do weganek / wegetarianek

Hej :) 

Czy jest tu jakas weganka / wegatarianka ktora ma sprawdzone przepisy na vege kotlety / pieczenie itp? Wiem ze w necie jest mnóstwo przepisów, ale te które do tej pory próbowałam okazywały sie niestety słabe w smaku. 

Drugie pytanie, ma ktoś pomysl jak zrobic smaczna kawe z mlekiem roslinnym? :D

Z góry dzięki :) 

HelloPomello napisał(a):

Kawa niestety z żadnym mlekiem roślinnym mi nie smakuje, a kotlety trzeba mocno przyprawić, jeśli szukasz smaku mięsa to nic go nie zastąpi.

Nie jestem bardzo "kotletowa" ale przez 10 lat wege mam jakieś dobre typy kotletów- z tych domowych najbardziej smakują mi te na bazie fasoli, pieczarek czy fasoli+pieczarek. 

Te z Lidla z Next Level Meat- wegańskie "mielone" wychodzą bardzo spoko (mój mąż który je mięso uważa że są mięsne jeśli ktoś takiego smaku szuka) -z gotową przyprawa do mielonego, solą, pieprzem, cebula i namoczona bułka- panierowane w bułce tartej. Z takich robionych samodzielnie a nie gotowców:

1. Pycha https://mrspolka-dot.com/wegetarianskie-klopsiki-z...

2. Eks szwagier robił świetne z pieczarek, ale nie znam przepisu- pamiętam że głównie pieczarki tam były i żadnego dodatku kasz czy strączków, tylko cebula i sporo ziół, maka

3. Bardzo fajne https://gotujmy.pl/kotleciki-jaglane-ii,przepisy-warzywa-przepis,214044.html

3. Po prostu Falafel

4. Dawno nie robiłam ale dawniej do bułek jako burgery robiłam z fasoli i pieczarek, coś w tym stylu i byly bardzo dobre  https://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/11/weg...

5. Jadlonomia po polsku - ta która ostatnio wyszła ma dużo takich przepisów podobno.

sacria napisał(a):

HelloPomello napisał(a):

Kawa niestety z żadnym mlekiem roślinnym mi nie smakuje, a kotlety trzeba mocno przyprawić, jeśli szukasz smaku mięsa to nic go nie zastąpi.
Nie jestem bardzo "kotletowa" ale przez 10 lat wege mam jakieś dobre typy kotletów- z tych domowych najbardziej smakują mi te na bazie fasoli, pieczarek czy fasoli+pieczarek. Te z Lidla z Next Level Meat- wegańskie "mielone" wychodzą bardzo spoko (mój mąż który je mięso uważa że są mięsne jeśli ktoś takiego smaku szuka) -z gotową przyprawa do mielonego, solą, pieprzem, cebula i namoczona bułka- panierowane w bułce tartej. Z takich robionych samodzielnie a nie gotowców:1. Pycha https://mrspolka-dot.com/wegetarianskie-klopsiki-z... Eks szwagier robił świetne z pieczarek, ale nie znam przepisu- pamiętam że głównie pieczarki tam były i żadnego dodatku kasz czy strączków, tylko cebula i sporo ziół, maka3. Bardzo fajne https://gotujmy.pl/kotleciki-jaglane-ii,przepisy-w... Po prostu Falafel4. Dawno nie robiłam ale dawniej do bułek jako burgery robiłam z fasoli i pieczarek, coś w tym stylu i byly bardzo dobre  https://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/11/weg... Jadlonomia po polsku - ta która ostatnio wyszła ma dużo takich przepisów podobno.

Też sama robię kotlety i to jest bardziej inwencja twórcza niż konkretny przepis, strączkowe głównie, za każdym razem wychodzą lepsze. Next level niestety burger nie dla mnie, o ile smak ma bardzo dobry to przeczyszcza mnie po nim w kilka minut po zjedzeniu. A jadlonomię mam na liście książek do kupienia, bo słyszałam że rewelacja.

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, będę próbować :) 

Uwielbiam te kotleciki z suszonymi pomidorami Klopsiki A do kawy polecam mleko laskowe

https://misamocy.pl/kotlety-mielone-z-nasion-slone...

Moje ulubione kotlety roślinne. Dodatek wędzonej papryki bardzo podkręca smak. W ogóle bardzo lubię Misę Mocy. Poszperaj u niej, na pewno coś fajnego znajdziesz.

Tu masz fajny przepis na wegańskie masło. Mi najbardziej masełka brakowało http://zdrowszawersja.pl/maslo-weganskie/

Kawa z mlekiem roślinnym mi nie wchodzi, z wyjątkiem mleka sojowego z Biedronki. 

Mleko do kawy owsiane, ewentualnie migdałowe. To jest kwestia przyzwyczajenia, kiedyś nie wyobrażałam sobie kawy z innym mlekiem, niż krowim, teraz śmierdzi mi okropnie. Co do przepisów - nowa Jadlonomia ma super przepisy dla początkujących wegan, takie przypominające „tradycyjne i znane z dzieciństwa” smaki.

Z czasów wegańskich (teraz jestem wszystkożerna, na tyle na ile pozwala mój IBS) został mi nawyk używania do wszystkiego papryki wędzonej. Nie kupuje już zwykłej papryki w proszku tylko wędzona i dodaje dosłownie do wszystkiego, Dania smakują o wiele lepiej. 
Fajne przepisy znajdziesz tu (ostatnia nie jest wegetarianka ale tez robi bezmięsne rzeczy). Do tego Jadlonomia, Olga Smiles i Ervegan z polskich stron.

https://ohsheglows.com/

https://www.mynewroots.org/site/

https://madeleineshaw.com/book/get-the-glow/


A mleko o kawy najlepiej robić samemu. Żadne sklepowe mi nie smakują a w domu możesz zrobić takie jak lubisz. Ja preferuje z migdałów. 

Agamajj napisał(a):

Z czasów wegańskich (teraz jestem wszystkożerna, na tyle na ile pozwala mój IBS) został mi nawyk używania do wszystkiego papryki wędzonej. Nie kupuje już zwykłej papryki w proszku tylko wędzona i dodaje dosłownie do wszystkiego, Dania smakują o wiele lepiej. Fajne przepisy znajdziesz tu (ostatnia nie jest wegetarianka ale tez robi bezmięsne rzeczy). Do tego Jadlonomia, Olga Smiles i Ervegan z polskich stron.https://ohsheglows.com/https://www.mynewroots.org/... mleko o kawy najlepiej robić samemu. Żadne sklepowe mi nie smakują a w domu możesz zrobić takie jak lubisz. Ja preferuje z migdałów. 

Tyle razy słyszałam o papryce wedzonej, a jeszcze nigdy nie zdecydowałam sie kupić... Moze to był błąd, paczuszka juz do mnie leci. Dzięki :) 

Do kawy dodaje mleko sojowe czekoladowe i posypuje cynamonem, ale wtedy nie jest "uniwersalny" smak kawy, więc nie każdemu przypasuje. 

Kawa to kwestia przyzwyczajenia według mnie i zaakceptowania tego, że nie  smak nie będzie identyczny. :) Piję z jakimś sojowym i smakuje mi, choć ze "zwykłym" lepsza. Ale nie jest to aż taka różnica, bym się męczyła, pijąc z mlekiem sojowym.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.