- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 czerwca 2020, 19:34
Hej :)
Czy jest tu jakas weganka / wegatarianka ktora ma sprawdzone przepisy na vege kotlety / pieczenie itp? Wiem ze w necie jest mnóstwo przepisów, ale te które do tej pory próbowałam okazywały sie niestety słabe w smaku.
Drugie pytanie, ma ktoś pomysl jak zrobic smaczna kawe z mlekiem roslinnym? :D
Z góry dzięki :)
11 czerwca 2020, 22:59
Kawa niestety z żadnym mlekiem roślinnym mi nie smakuje, a kotlety trzeba mocno przyprawić, jeśli szukasz smaku mięsa to nic go nie zastąpi.
Nie jestem bardzo "kotletowa" ale przez 10 lat wege mam jakieś dobre typy kotletów- z tych domowych najbardziej smakują mi te na bazie fasoli, pieczarek czy fasoli+pieczarek.
Te z Lidla z Next Level Meat- wegańskie "mielone" wychodzą bardzo spoko (mój mąż który je mięso uważa że są mięsne jeśli ktoś takiego smaku szuka) -z gotową przyprawa do mielonego, solą, pieprzem, cebula i namoczona bułka- panierowane w bułce tartej. Z takich robionych samodzielnie a nie gotowców:
1. Pycha https://mrspolka-dot.com/wegetarianskie-klopsiki-z...
2. Eks szwagier robił świetne z pieczarek, ale nie znam przepisu- pamiętam że głównie pieczarki tam były i żadnego dodatku kasz czy strączków, tylko cebula i sporo ziół, maka
3. Bardzo fajne https://gotujmy.pl/kotleciki-jaglane-ii,przepisy-warzywa-przepis,214044.html
3. Po prostu Falafel
4. Dawno nie robiłam ale dawniej do bułek jako burgery robiłam z fasoli i pieczarek, coś w tym stylu i byly bardzo dobre https://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/11/weg...
5. Jadlonomia po polsku - ta która ostatnio wyszła ma dużo takich przepisów podobno.
11 czerwca 2020, 23:15
Nie jestem bardzo "kotletowa" ale przez 10 lat wege mam jakieś dobre typy kotletów- z tych domowych najbardziej smakują mi te na bazie fasoli, pieczarek czy fasoli+pieczarek. Te z Lidla z Next Level Meat- wegańskie "mielone" wychodzą bardzo spoko (mój mąż który je mięso uważa że są mięsne jeśli ktoś takiego smaku szuka) -z gotową przyprawa do mielonego, solą, pieprzem, cebula i namoczona bułka- panierowane w bułce tartej. Z takich robionych samodzielnie a nie gotowców:1. Pycha https://mrspolka-dot.com/wegetarianskie-klopsiki-z... Eks szwagier robił świetne z pieczarek, ale nie znam przepisu- pamiętam że głównie pieczarki tam były i żadnego dodatku kasz czy strączków, tylko cebula i sporo ziół, maka3. Bardzo fajne https://gotujmy.pl/kotleciki-jaglane-ii,przepisy-w... Po prostu Falafel4. Dawno nie robiłam ale dawniej do bułek jako burgery robiłam z fasoli i pieczarek, coś w tym stylu i byly bardzo dobre https://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/11/weg... Jadlonomia po polsku - ta która ostatnio wyszła ma dużo takich przepisów podobno.Kawa niestety z żadnym mlekiem roślinnym mi nie smakuje, a kotlety trzeba mocno przyprawić, jeśli szukasz smaku mięsa to nic go nie zastąpi.
Też sama robię kotlety i to jest bardziej inwencja twórcza niż konkretny przepis, strączkowe głównie, za każdym razem wychodzą lepsze. Next level niestety burger nie dla mnie, o ile smak ma bardzo dobry to przeczyszcza mnie po nim w kilka minut po zjedzeniu. A jadlonomię mam na liście książek do kupienia, bo słyszałam że rewelacja.
11 czerwca 2020, 23:19
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, będę próbować :)
11 czerwca 2020, 23:50
Uwielbiam te kotleciki z suszonymi pomidorami Klopsiki A do kawy polecam mleko laskowe
12 czerwca 2020, 04:11
https://misamocy.pl/kotlety-mielone-z-nasion-slone...
Moje ulubione kotlety roślinne. Dodatek wędzonej papryki bardzo podkręca smak. W ogóle bardzo lubię Misę Mocy. Poszperaj u niej, na pewno coś fajnego znajdziesz.
Tu masz fajny przepis na wegańskie masło. Mi najbardziej masełka brakowało http://zdrowszawersja.pl/maslo-weganskie/
Kawa z mlekiem roślinnym mi nie wchodzi, z wyjątkiem mleka sojowego z Biedronki.
Edytowany przez 12 czerwca 2020, 04:12
12 czerwca 2020, 09:21
Mleko do kawy owsiane, ewentualnie migdałowe. To jest kwestia przyzwyczajenia, kiedyś nie wyobrażałam sobie kawy z innym mlekiem, niż krowim, teraz śmierdzi mi okropnie. Co do przepisów - nowa Jadlonomia ma super przepisy dla początkujących wegan, takie przypominające „tradycyjne i znane z dzieciństwa” smaki.
12 czerwca 2020, 13:34
Z czasów wegańskich (teraz jestem wszystkożerna, na tyle na ile pozwala mój IBS) został mi nawyk używania do wszystkiego papryki wędzonej. Nie kupuje już zwykłej papryki w proszku tylko wędzona i dodaje dosłownie do wszystkiego, Dania smakują o wiele lepiej.
Fajne przepisy znajdziesz tu (ostatnia nie jest wegetarianka ale tez robi bezmięsne rzeczy). Do tego Jadlonomia, Olga Smiles i Ervegan z polskich stron.
https://www.mynewroots.org/site/
https://madeleineshaw.com/book/get-the-glow/
A mleko o kawy najlepiej robić samemu. Żadne sklepowe mi nie smakują a w domu możesz zrobić takie jak lubisz. Ja preferuje z migdałów.
Edytowany przez 12 czerwca 2020, 13:36
12 czerwca 2020, 15:46
Z czasów wegańskich (teraz jestem wszystkożerna, na tyle na ile pozwala mój IBS) został mi nawyk używania do wszystkiego papryki wędzonej. Nie kupuje już zwykłej papryki w proszku tylko wędzona i dodaje dosłownie do wszystkiego, Dania smakują o wiele lepiej. Fajne przepisy znajdziesz tu (ostatnia nie jest wegetarianka ale tez robi bezmięsne rzeczy). Do tego Jadlonomia, Olga Smiles i Ervegan z polskich stron.https://ohsheglows.com/https://www.mynewroots.org/... mleko o kawy najlepiej robić samemu. Żadne sklepowe mi nie smakują a w domu możesz zrobić takie jak lubisz. Ja preferuje z migdałów.
Tyle razy słyszałam o papryce wedzonej, a jeszcze nigdy nie zdecydowałam sie kupić... Moze to był błąd, paczuszka juz do mnie leci. Dzięki :)
12 czerwca 2020, 16:45
Do kawy dodaje mleko sojowe czekoladowe i posypuje cynamonem, ale wtedy nie jest "uniwersalny" smak kawy, więc nie każdemu przypasuje.