Temat: Czym zastąpić boczek?

Witam.

Ostatnio mamy z mężem straszną ochotę na dwie potrawy, których ważnym składnikiem jest boczek: zrazy zawijane i spaghetti carbonara. Problem w tym, że nie jemy wieprzowiny. Może ktoś ma pomysł, jakim nie wieprzowym mięsem, można zastąpić boczek w tych daniach? 

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :-)

To może rzeczywiście jakiś tłusty kawałek wołowiny - nie znam się na podziale tuszy wołowej, ale warto się rozejrzeć. Jak wyżej napisano - w zrazach chodzi o smak wędzonki, więc spróbuj np. z mięsem z wędzonego żeberka. A co do carbonary - damn, nic mi nie przychodzi do głowy, bo każda opcja wydaje się profanacją :)

Nie wiem gdzie mieszkasz ale w uk możesz kupić quorn vegetarian bacon

Krummel napisał(a):

Jest coś takiego jak boczek sojowy czy coś takiego ale nie wiem gdzie można coś takiego dostać.

Boczek sojowy? Serio???? 

Salami wołowr

To po prostu zrób bez boczku skoro z jakiś własnych przekonań nie jesz wieprzowiny. Po co usiłować robić danie które jest definiowane przez boczek? Ma to tyle samo sensu co dodanie tam parówek drobiowych albo nazywanie sojowej paćki "boczkiem", albo margaryny masłem. Po prostu zrobisz trochę inne danie a`la carbonara czy coś w stylu zrazów i tyle.

Zamień na cukinie:P

Tak jak ktos wczesniej powiedział: mieso musi byc tluste, wiec albo tlusta wolowina albo tlusta baranina. 

Do carbonary spróbowałabym np. wedzone tofu, zeby bylo cos wedzonego i cos chrupiacego (trzeba długo smażyć), a do rolady np. właśnie kielbaske drobiowa (na bank mozna znalezc taka nie we flaku), doprawila odrobina papryki wedzonej i dodala lyzeczke masla do srodka :) 

Kiełbasa chorizo

Evans40 napisał(a):

Kiełbasa chorizo

Chyba jednak nie. Chorizo to kiełbasa wieprzowa. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.