Temat: Białko z jaj

Proszę powiedzcie co można zrobić z białka jaj, może macie jakieś przepisy. Chodzi o to ,że moje dzieci bez przerwy proszą o kogiel mogiel z samego żółtka no i zalega białko a szkoda wyrzucić. Macie jakieś przepisy tylko nie beza tego za chiny ludowe nie potrafię zrobić próbowałam wiele razy i za nic mi nie wychodzi.

LisekDzikusek napisał(a):

Polecam ciasto pigus, jest pyszne 

A to fajne ciasto jest znalazlam przepis i latwe w wykonaniu dzieki ☺

omlet :)

Pasek wagi

Ja piekę bezy w proporcjach 1 białko - 50 g drobnego cukru i szczypta soli. Potem do pieca na 140 stopni (góra-dol) na 30 minut, następnie zmniejszam do 90 stopni na 2 godziny. 

maseczka do twarzy z ubitych białek albo na włosy

Pasek wagi

Chelsie napisał(a):

LisekDzikusek napisał(a):

Polecam ciasto pigus, jest pyszne 
A to fajne ciasto jest znalazlam przepis i latwe w wykonaniu dzieki ?
bardzo łatwe i naprawdę pyszne! Super jest ten chrupiący mąką w cieście. 

Pasek wagi

Są też takie ciasteczka na bazie białek- np. z migdałów, kokosanki. Przepisów jest multum.

ja miałam 5 białek do zużycia i wczoraj zrobiłam szarlotkę z pianką budyniową :) zeszło te 5 białek właśnie.

Beata_M91 napisał(a):

Ja piekę bezy w proporcjach 1 białko - 50 g drobnego cukru i szczypta soli. Potem do pieca na 140 stopni (góra-dol) na 30 minut, następnie zmniejszam do 90 stopni na 2 godziny. 

2,5 h pieczesz bezy? Nie pomyliło ci się? Ja dokładnie nie liczę, bo patrze na kolor, ale to jest góra 15 min.

Jajecznicę fit, proteinową, zawsze możesz wbić do białek jedno całe jajko.

Pasek wagi

Noma_ napisał(a):

Beata_M91 napisał(a):

Ja piekę bezy w proporcjach 1 białko - 50 g drobnego cukru i szczypta soli. Potem do pieca na 140 stopni (góra-dol) na 30 minut, następnie zmniejszam do 90 stopni na 2 godziny. 
2,5 h pieczesz bezy? Nie pomyliło ci się? Ja dokładnie nie liczę, bo patrze na kolor, ale to jest góra 15 min.


Bezy zeby byly kruche powinno sie piec dlugo w niskiej temperaturze, zeby je "wysuszyc". Po tych 15 minutach masz kruche, czy wlasnie twarde z zewnatrz i ciagnace w srodku?

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.