- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 kwietnia 2020, 20:43
Proszę powiedzcie co można zrobić z białka jaj, może macie jakieś przepisy. Chodzi o to ,że moje dzieci bez przerwy proszą o kogiel mogiel z samego żółtka no i zalega białko a szkoda wyrzucić. Macie jakieś przepisy tylko nie beza tego za chiny ludowe nie potrafię zrobić próbowałam wiele razy i za nic mi nie wychodzi.
18 kwietnia 2020, 11:52
Bezy zeby byly kruche powinno sie piec dlugo w niskiej temperaturze, zeby je "wysuszyc". Po tych 15 minutach masz kruche, czy wlasnie twarde z zewnatrz i ciagnace w srodku?2,5 h pieczesz bezy? Nie pomyliło ci się? Ja dokładnie nie liczę, bo patrze na kolor, ale to jest góra 15 min.Ja piekę bezy w proporcjach 1 białko - 50 g drobnego cukru i szczypta soli. Potem do pieca na 140 stopni (góra-dol) na 30 minut, następnie zmniejszam do 90 stopni na 2 godziny.
Ciągnące w środku, ale jak dla mnie właśnie taka ma byc bezą, czy kokosanka.
18 kwietnia 2020, 11:56
Ciągnące w środku, ale jak dla mnie właśnie taka ma byc bezą, czy kokosanka.Bezy zeby byly kruche powinno sie piec dlugo w niskiej temperaturze, zeby je "wysuszyc". Po tych 15 minutach masz kruche, czy wlasnie twarde z zewnatrz i ciagnace w srodku?2,5 h pieczesz bezy? Nie pomyliło ci się? Ja dokładnie nie liczę, bo patrze na kolor, ale to jest góra 15 min.Ja piekę bezy w proporcjach 1 białko - 50 g drobnego cukru i szczypta soli. Potem do pieca na 140 stopni (góra-dol) na 30 minut, następnie zmniejszam do 90 stopni na 2 godziny.
ja bym chciala taka krucha to chyba w niskiej temperaturze i dlugo
18 kwietnia 2020, 11:58
Zależy jaką chcesz konsystencję. U mnie w pracy zamawiano catering na różne okazje i hitem był tort bezowy. Ostatnio przynieśli taki własnie ledwo co przypieczony. W zasadzie to była pianka w środku z kremem. Nie był zły, ale ja wole taki "chrupiący", a tu trzeba dłużej trzymać, wtedy nie tylko z wierzchu się wysuszy, ale i w środku. Im dłużej w piekarniku, tym środek mniej miękki. W większości przepisów np. pavlova trzyma sie pod 2 godziny w piekarniku.
2,5 h pieczesz bezy? Nie pomyliło ci się? Ja dokładnie nie liczę, bo patrze na kolor, ale to jest góra 15 min.Ja piekę bezy w proporcjach 1 białko - 50 g drobnego cukru i szczypta soli. Potem do pieca na 140 stopni (góra-dol) na 30 minut, następnie zmniejszam do 90 stopni na 2 godziny.
18 kwietnia 2020, 12:00
Makaroniki też można robić. Piekłam takie z migdałów z amaretto jako aromat- pyszne są. Ostatnio nawet miałam je robić, kupiłam amaretto, ale niestety je wypiłam.
18 kwietnia 2020, 15:45
2,5 h pieczesz bezy? Nie pomyliło ci się? Ja dokładnie nie liczę, bo patrze na kolor, ale to jest góra 15 min.Ja piekę bezy w proporcjach 1 białko - 50 g drobnego cukru i szczypta soli. Potem do pieca na 140 stopni (góra-dol) na 30 minut, następnie zmniejszam do 90 stopni na 2 godziny.
Noma, ale Ty robisz bezy takie małe czy robisz coś w stylu tortu Pavlova? Ja zawsze robię dużą beze i jakoś w 15 minut to chyba by nie wyszło. Conajmniej 3 godziny pieczenia.
18 kwietnia 2020, 16:10
Ja bezę (w takiej dużej formie, na tort) piękę godzinę w 120 stopniach (góra-dół) , a potem 2-3 godziny w 100 (zmieniam na termoobieg). Wychodzi chrupiąca, bez ciągnącego się środka.
18 kwietnia 2020, 17:56
Zamroz :)