- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 kwietnia 2020, 20:43
Proszę powiedzcie co można zrobić z białka jaj, może macie jakieś przepisy. Chodzi o to ,że moje dzieci bez przerwy proszą o kogiel mogiel z samego żółtka no i zalega białko a szkoda wyrzucić. Macie jakieś przepisy tylko nie beza tego za chiny ludowe nie potrafię zrobić próbowałam wiele razy i za nic mi nie wychodzi.
17 kwietnia 2020, 21:19
Ja bardziej praktykuje kokosanki, ale ja robię "na oko" . Wrzucam cukier i smakuje, czy wystarczająco słodkie, potem według znania wrzucam wiórki kokosowe , trochę cynamonu mieszam i od razu na blachę, bo białko lubi opadać. Wielkość może 2 duże łyżki. Wsadzam na środkową półkę przy grzałce góra dół i daje 180 stopni. wyciągam jak są leciutko zarumienione, bo wtedy w środku są ciągnące.To może dlatego mi nie wychodzi, a jak pieczesz i w jakiej temperaturze i jak długo? formujesz jakieś kształty?Nigdy nie piekę bezy, ani kokosanek na termoobiegu.Białko sie ubija na sztywno nie umiem jej piec. Piekarnik dobry i trzyma tęperaturę równo na termoobiegu.ale czemu ci beza nie wychodzi ? W sensie białko nie ubija się na sztywno, czy masz złą temp. w piekarniku ?
spróbuje powturzyc twoj przepis ja tez duzo ciast na oko 😊 bo pieke sporo ale ta beza to nie wiem zawsze mi nie wychodzila
17 kwietnia 2020, 21:20
A ja zawsze ubijam w plastikowej misce :)A właśnie miałam pisać, że bezę możesz zrobić xD i jako naczelny kretyn jeśli chodzi o pieczenie lubię z białek zrobic tzw pierzynkę do szarlotki lub ciasta z jagodami - ubijam białka na sztywno i dodaję pomału cukier (50g na jedno białko) . Piekę w piekarniku z termoobiegiem 160-170 stopni . Ale uwaga, ważna rzecz przy ubijaniu białek i robieniu bezy : ważne jest naczynie w jakim to robisz, najlepsze jest szklane, na plastikowych i metalowych mogą być resztki tłuszczu i wtedy już nie ma szans aby pierzynka się udała.
Nie twierdzę, że białek w plastiku nie da się ubic, ale gdzieś czytałam artykuł o tym "dlaczego beza nie wychodzi" i to było podane jako jedna z przyczyn. Robię w szkle i wychodzi, bez mąki ziemniaczanej chociaż słyszałam już opinie ,że to nie możliwe xD
Edytowany przez Krummel 17 kwietnia 2020, 21:25
17 kwietnia 2020, 21:23
Z białek- dietetyczny omlet z warzywami można zrobić
17 kwietnia 2020, 21:26
Nie twierdzę, że białek w plastiku nie da się upiec, ale gdzieś czytałam artykuł o tym "dlaczego beza nie wychodzi" i to było podane jako jedna z przyczyn. Robię w szkle i wychodzi, bez mąki ziemniaczanej chociaż słyszałam już opinie ,że to nie możliwe xDA ja zawsze ubijam w plastikowej misce :)A właśnie miałam pisać, że bezę możesz zrobić xD i jako naczelny kretyn jeśli chodzi o pieczenie lubię z białek zrobic tzw pierzynkę do szarlotki lub ciasta z jagodami - ubijam białka na sztywno i dodaję pomału cukier (50g na jedno białko) . Piekę w piekarniku z termoobiegiem 160-170 stopni . Ale uwaga, ważna rzecz przy ubijaniu białek i robieniu bezy : ważne jest naczynie w jakim to robisz, najlepsze jest szklane, na plastikowych i metalowych mogą być resztki tłuszczu i wtedy już nie ma szans aby pierzynka się udała.
Ja też nie daję ziemniaczanej mąki może źle robię, ale mi i tak nie wychodzi beza
17 kwietnia 2020, 21:29
Z białek- dietetyczny omlet z warzywami można zrobić
A no na to bym nie wpadła super pomysł i szybki w wykonaniu. Heh dzieciaki kogla mogla a ja na omleta mam no bomba :))
17 kwietnia 2020, 21:34
Ja też nie daję ziemniaczanej mąki może źle robię, ale mi i tak nie wychodzi bezaNie twierdzę, że białek w plastiku nie da się upiec, ale gdzieś czytałam artykuł o tym "dlaczego beza nie wychodzi" i to było podane jako jedna z przyczyn. Robię w szkle i wychodzi, bez mąki ziemniaczanej chociaż słyszałam już opinie ,że to nie możliwe xDA ja zawsze ubijam w plastikowej misce :)A właśnie miałam pisać, że bezę możesz zrobić xD i jako naczelny kretyn jeśli chodzi o pieczenie lubię z białek zrobic tzw pierzynkę do szarlotki lub ciasta z jagodami - ubijam białka na sztywno i dodaję pomału cukier (50g na jedno białko) . Piekę w piekarniku z termoobiegiem 160-170 stopni . Ale uwaga, ważna rzecz przy ubijaniu białek i robieniu bezy : ważne jest naczynie w jakim to robisz, najlepsze jest szklane, na plastikowych i metalowych mogą być resztki tłuszczu i wtedy już nie ma szans aby pierzynka się udała.
Ja też nie daje i wychodzi :) także to nie to.
17 kwietnia 2020, 22:08
Na blogu mojewypieki.com jest tag wykorzystanie białek, z kilku przepisów korzystałam. M.in. jest tam też mega łatwe ciasto typu keks, polecam. A tak poza tym białka można zamrozić w woreczkach śniadaniowych, jeśli teraz nie masz na nie pomysłu.