Temat: Białko z jaj

Proszę powiedzcie co można zrobić z białka jaj, może macie jakieś przepisy. Chodzi o to ,że moje dzieci bez przerwy proszą o kogiel mogiel z samego żółtka no i zalega białko a szkoda wyrzucić. Macie jakieś przepisy tylko nie beza tego za chiny ludowe nie potrafię zrobić próbowałam wiele razy i za nic mi nie wychodzi.

ale czemu ci beza nie wychodzi ? W sensie białko nie ubija się na sztywno, czy masz złą temp. w piekarniku ? 

Noma_ napisał(a):

ale czemu ci beza nie wychodzi ? W sensie białko nie ubija się na sztywno, czy masz złą temp. w piekarniku ? 

Białko sie ubija na sztywno nie umiem jej piec. Piekarnik dobry i trzyma tęperaturę równo na termoobiegu.

Chelsie napisał(a):

Noma_ napisał(a):

ale czemu ci beza nie wychodzi ? W sensie białko nie ubija się na sztywno, czy masz złą temp. w piekarniku ? 
Białko sie ubija na sztywno nie umiem jej piec. Piekarnik dobry i trzyma tęperaturę równo na termoobiegu.

Nigdy nie piekę bezy, ani kokosanek na termoobiegu. 

https://malacukierenka.pl/waniliowe-ciasto-z-biale...

Polecam. Tylko cukru polowe  bo słodkie wychodzi0

Pasek wagi

Noma_ napisał(a):

Chelsie napisał(a):

Noma_ napisał(a):

ale czemu ci beza nie wychodzi ? W sensie białko nie ubija się na sztywno, czy masz złą temp. w piekarniku ? 
Białko sie ubija na sztywno nie umiem jej piec. Piekarnik dobry i trzyma tęperaturę równo na termoobiegu.
Nigdy nie piekę bezy, ani kokosanek na termoobiegu. 

To może dlatego mi nie wychodzi, a jak pieczesz i w jakiej temperaturze i jak długo? formujesz jakieś kształty?

Zonda napisał(a):

https://malacukierenka.pl/waniliowe-ciasto-z-biale... Tylko cukru polowe  bo słodkie wychodzi0

Spróbuję upiec dzięki

A właśnie miałam pisać, że bezę możesz zrobić xD i jako naczelny kretyn jeśli chodzi o pieczenie lubię z białek zrobic tzw pierzynkę do szarlotki lub ciasta z jagodami - ubijam białka na sztywno i dodaję pomału cukier (50g na jedno białko) . Piekę w piekarniku z termoobiegiem 160-170 stopni . Ale uwaga, ważna rzecz przy ubijaniu białek i robieniu bezy : ważne jest naczynie w jakim to robisz, najlepsze jest szklane, na plastikowych i metalowych mogą być resztki tłuszczu i wtedy już nie ma szans aby pierzynka się udała.

Chelsie napisał(a):

Noma_ napisał(a):

Chelsie napisał(a):

Noma_ napisał(a):

ale czemu ci beza nie wychodzi ? W sensie białko nie ubija się na sztywno, czy masz złą temp. w piekarniku ? 
Białko sie ubija na sztywno nie umiem jej piec. Piekarnik dobry i trzyma tęperaturę równo na termoobiegu.
Nigdy nie piekę bezy, ani kokosanek na termoobiegu. 
To może dlatego mi nie wychodzi, a jak pieczesz i w jakiej temperaturze i jak długo? formujesz jakieś kształty?

Ja bardziej praktykuje kokosanki, ale ja robię "na oko" . Wrzucam cukier i smakuje, czy wystarczająco słodkie, potem według znania wrzucam wiórki kokosowe , trochę cynamonu mieszam i od razu na blachę, bo białko lubi opadać. Wielkość może 2 duże łyżki. Wsadzam na środkową półkę przy grzałce góra dół i daje 180 stopni. 

wyciągam jak są leciutko zarumienione, bo wtedy w środku są ciągnące. 

Krummel napisał(a):

A właśnie miałam pisać, że bezę możesz zrobić xD i jako naczelny kretyn jeśli chodzi o pieczenie lubię z białek zrobic tzw pierzynkę do szarlotki lub ciasta z jagodami - ubijam białka na sztywno i dodaję pomału cukier (50g na jedno białko) . Piekę w piekarniku z termoobiegiem 160-170 stopni . Ale uwaga, ważna rzecz przy ubijaniu białek i robieniu bezy : ważne jest naczynie w jakim to robisz, najlepsze jest szklane, na plastikowych i metalowych mogą być resztki tłuszczu i wtedy już nie ma szans aby pierzynka się udała.

A ja zawsze ubijam w plastikowej misce :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.