Temat: Copa kartoflana

Robicie?

https://www.kuchnia-slaska.pl/przepisy/copa-kartof...

Pasek wagi

a co to takiego?

a co to?

Pasek wagi

wole babke ziemniaczana

Niby kuchnia śląska, więc powinnam znać, a pierwszy raz słyszę;) Podobno smakuje jak knedle. Ale jak czyta się o ziemniakach, śliwkach i jeszcze cukrze do tego, to ech... jakoś mnie to nie przekonuje.

Z takich deserowych rzeczy z tych okolic polecam raczej szpajzę. Szpajza jest zarąbista:)

Pasek wagi

naceroth napisał(a):

Niby kuchnia śląska, więc powinnam znać, a pierwszy raz słyszę;) Podobno smakuje jak knedle. Ale jak czyta się o ziemniakach, śliwkach i jeszcze cukrze do tego, to ech... jakoś mnie to nie przekonuje.Z takich deserowych rzeczy z tych okolic polecam raczej szpajzę. Szpajza jest zarąbista:)

No właśnie inaczej mówią na to knedle dla leniwych,muszę wypróbować bo przecież jest sezon na ziemniaczki i śliweczki :D i oczywiście sprawdzę co to ta szpajza

Pasek wagi

fu jaka nazwa ;p

Copa już siedzi w piekarniczku ja pod koniec zapiekania dam jeszcze odrobinę masła na wierzch

Pasek wagi

i jak smakowalo? Bo mnie kusi

Powiem tak na cieplo było smaczne i tak raczej należy to jeść. Na pewno będę robić ale nie będę dodawać mąki bo wtedy ziemniaki "sztywnieją" i trzeba uważać żeby spód się nie przyrumienił bo wtedy szmakuje to raczej jak placek ziemniaczany ze sliwkami.Ogołnie jest to całkiem fajny pomysł na jesienne danie

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.