- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 kwietnia 2019, 22:02
Macie jakieś sprawdzone sposoby, aby zupy takie w 100% warzywne były smaczne? Mnie kompletnie nie wychodzą, zawsze mi w nich czegoś brakuje. Nie potrafię nadać im smaku, a bardzo chciałabym włączyć zupy na stałe do mojego menu. Niestety, smakowo to u mnie porażka. Stale prześladuje mnie uczucie, że czegoś brakuje. Może jakiś łatwy przepis? Sprawdzony trik? Może nie dodaje jakiejś przyprawy?
Edytowany przez 1 kwietnia 2019, 22:02
2 kwietnia 2019, 02:36
Dobrym sposobem jest zmiksowanie całości lub części ugotowanych warzyw (obowiązkowo również czosnku i cebuli, które powinny być w wywarze). W zależności od tego jaka to zupa można dodać koperku, lubczyku, pietruszki lub majeranku. Zaledwie łyżka śmietany także może działać cuda.
2 kwietnia 2019, 05:34
Sila ziół. Ziele angielskie i liść laurowy, pieprz w ziarnach, cząber, tymianek, bazylia, koperek, kumin, papryką wędzona, gałka muszkatołowa, kolendra- to moje ulubione
2 kwietnia 2019, 06:57
Ja gotuję tylko bezmięsne. Moje największe hity:
toskańska pomidorowa
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/toskanska-zupa-z-fasola-i-cukinia
flaczki z boczniaków
http://www.jadlonomia.com/przepisy/flaczki-z-boczniakow/
zupa chlebowa z chrzanem
https://zenwkuchni.com/zupa-chlebowa-z-chrzanem/
kokosowa pomidorowa
https://kuchnialidla.pl/zupa-pomidorowa-z-mlekiem-kokosowym
i harirra ale nie mam jeszcze idealnego przepisu
a i barszcz ukraiński
Edytowany przez polihymnia 2 kwietnia 2019, 06:59
2 kwietnia 2019, 08:36
Ja gotuję włoszczyznę z zielem ang. i liściem laurowym a cebula jest na pół i jeśli to pomidorowa to daję oprocz koncentratu rozmaryn lub oregano. Zageszczam zazwyczaj soczewicą czerwoną i dodaję dobry olej( najlepiej na końcu). Jak ktoś lubi może być odrobina masła. Pamiętaj o tym, że to tluszcz jest nośnikiem smaku
2 kwietnia 2019, 08:43
moim ostatnim hitem jest zupa ogórkowa, marchew, seler, pietruszka skrojone w kostkę gotuję z brązowym ryżem, nacią selera, na koniec starte ogórki kiszone, dodaję sól, pieprz, lubczyk suszony, na talerzu zabielam serkiem typu łaciaty do kanapek. polecam:)
2 kwietnia 2019, 08:56
Moje zupy są tylko bezmięsne. Jak już dziewczyny wyżej pisały kluczem są przyprawy (lubczyk działa cuda, dodają go niemal wszędzie). Doskonałym patentem jest podsmażenie cebulki na oleju przez kilka minut z dodatkiem przypraw w garnku o grubym dnie i dopiero potem dolanie wody (i pół zupy już gotowe :). Poem reszta składników wedle uznania.
Zupy lubią długie i wolne gotowanie, zyskują na drugi dzień po podgrzaniu, kiedy smaki się przegryzą (bardzo nie lubię tego określenia, ale wszyscy wiedzą, o co chodzi).
Ostatnio po bardzo długim czasie miałam okazję zjeść talerz grochówki u mojej mamy - oczywiście na obowiązkowej wędzonce, jak na grochówkę przystało - i choć wyrosłam na takich zupach i wychowałam się na maminej kuchni, to przyznam, że nie smakowała mi już ta "mięsność".
2 kwietnia 2019, 10:16
Zawsze dodaje podstawowy zestaw przypraw: duży liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, lubczyk, pieprz ziołowy, majeranek, ostra papryka, podsmażona cebula. I w zależności jaka zupa do pomidorowej oregano lub bazylia, do ogórkowej i pieczarkowej koperek, do fasolowej więcej ziela angielskiego, kalafiorową zabielam śmietaną. Żeby był smak wędzonych żeberek np.w szczawiowej dodaję wędzonej papryki. Dużo smaku daje podsmażona cebula.
Edytowany przez adorotaa 2 kwietnia 2019, 10:17
2 kwietnia 2019, 10:35
Uwielbiam mięso i dania mięsne u mnie królują ale mam 2 zupy, które są smaczne i nie zawierają grama mięsa
1. Pomidorowa
Składniki: (wszystko 'na oko') Passata pomidorowa, 1L wody, cebula, włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, pietruszka, kostka rosołowa ekologiczna + orzechy arachidowe bez soli
Ugotować włoszczyznę wraz z przyprawami, cebulę usmażyć na patelni, dodać do garna, na koniec dolać passatę i całość gotować ok 3 min. Orzechy dodać do zupy przelanej do talerza (nie do całego garnka).
2 kwietnia 2019, 10:50
dosc dużo warzyw i ziół (majeranek zioła prowensalskie cząber kurkuma liście laurowe pieprz i sól Himalajska) olej kokosowy albo oliwa z oliwek jeśli robię zupę krem albo pomidorowa albo inną która nie ms być przezroczysta to wszystkie te warzywa ucieram w blenderze i do dodaje smaku jeszcze bardziej
2 kwietnia 2019, 10:55
Robie jeszcze taka, bo moj syn juz nie bardzo chce gladkie zupy: podsmazam cebule I pora, drobno pokrojone, dorzucam do smazenia starta marchew, pietruszke, selera (nie za duzo, tak z pol marchewki, pietruszki, kawalek selera na taki nie duzy garnek), doprawiam. Jak sie podsmazy zalewam woda, dodaje np rozyczki kakafiora, brukselke, zielona fasolke, groszek, pokrojonego w kosteczke ziemniaka. I gotuje sie to. Na koniec daje troche tej smietanki z kartonika. I jest pyszna, taka troche jak z baru mlecznego (co mi odpowiada a moj syn bardzo ja lubi, zwlaszcza te ziemniaczki z zupy I brukselke :D).