Temat: Zupy bezmięsne

Macie jakieś sprawdzone sposoby, aby zupy takie w 100% warzywne były smaczne? Mnie kompletnie nie wychodzą, zawsze mi w nich czegoś brakuje. Nie potrafię nadać im smaku, a bardzo chciałabym włączyć zupy na stałe do mojego menu. Niestety, smakowo to u mnie porażka. Stale prześladuje mnie uczucie, że czegoś brakuje. Może jakiś łatwy przepis? Sprawdzony trik? Może nie dodaje jakiejś przyprawy? 

lubię jarzynowa/kalafiorowa na wodzie, warzywach, masle i do tego Vegeta i śmietana . Wychodzi pyszna. 

Vegeta to niestety sama chemia, lepiej kupic jakies bio kostki. 

Jesli chodzi o zupy bezmiesne, to raczej kremy. Przygotuj intensywny bulion warzywny, duzooooooooooooooooo warzyw by byl smak. Potem spróbuj zeszklic cebulę na maśle, cebula dużo daje. Dodaj bulion. A potem co tylko chcesz. 

1. Pomidoty w puszce - pomidorowa

2. Kalafior - kalafiorowa

3. Brokuł - brokułowa

4. Szparagi 

5. Pomidory + papryka bez skórki. 

Zblenduj na kremik i dodaj smietanki. Takie kremy beda sycace. 

No ja personalnie wole na bulionie z kurczaka, ale moze jestes wege. 

dokladnie, robie j.w. gotuje wywar na wloszczyznie (serio jest pyszny sam w sobie). Dodaje puszke pomidorow, przecieru, blenduje na gladko, lubie do pomidorowki tez dodac koperek. Mozna po zblendowaniu dodac makaron jak kto lubi. I na koniec daje smietanki (z kartonika, bo mi sie nie wazy).  Nie daje zadnych veget, kosteczek, tylko sol do wywaru. 

zajrzyj na wegańskie blogi typu jadlonomia czy ervegan

Przecier, można nawet zwykły keczup, śmietana, odrobiną mąki, olej, oliwa, zupy-krem, niekoniecznie wszystko musi być na mięsie. 

Pasek wagi

Ja tylko bezmięsne robię. Nie wiem no, nam smakują. Ale muszą być intensywne, dużo warzyw.

Barszczyk zabielany na przykład robiłam w ten weekend: wywar z włoszczyzny, mocny, intensywny, posolony, sok z 1 kg buraków świeżo wycisnięty, cytryna, koperek, śmietana. I tyle. Do tego ziemniaczki i jajko. Dzieciom się uszy trzęsły, tak wcinały.

Tradycyjne zupy można gotować na wywarze warzywnym. Tylko musi być odpowiednio esencjonalny. Polecam przepis z kwestii smaku - dodaj 2 suszone grzyby albo sos sojowy, naprawdę podkreślają smak. A zupy kremy to po prostu trzeba dobrze przyprawić, często są z zeszkloną cebulą i czosnkiem, to już daje bardzo dużo smaku. 

Najprostszym sposobem na nadanie tego smaku,ktorego brakuje ludziom jedzacym mieso wydaje mi sie podsmazenie warzyw i dopiero wtedy dolewasz wody i robisz swoja zupe. Oczywiscie im mniej przysmazonych ( z czasem zmieniaj proporcje) tym lepiej.I tak, masz racje nie boj sie przypraw:)Powodzenia

Czytam- śmietana, mąka, masło, smażona cebula.... (tak mocno dietetycznie ;) )  Butlonos a co z przypraw dodajesz gotując? Dodaj sporo ziaren pieprzu, kilka ziela angielskiego, liść laurowy, suszony lub świeży lubczyk, jeśli kupisz vegetę natura czy jakoś tak-jest kilka miksów warzyw bez żadnych domieszek- będziesz miała same suszone warzywa bez dodatku soli, glutaminianu itp.-to też wzmocni smak wywaru, do tego marchew,pietruszka korzeń, kawałek selera, pora, do niektórych kawałek liścia kapusty włoskiej-jak na wolnym ogniu ugotujesz to, dodaj dodatki warzywne które zdefiniują twoją zupę(np. pieczarki do pieczarkowej, dynie do dyniowej itp.)dogotuj dalej dodając sól, dopraw do smaku pieprzem mielonym, kurkumą,natką pietruszki lub koperkiem,różnymi ziołami- dobieraj do rodzaju zupy(np. inne zioła dasz do fasolowej a inne do kapuśniaku :) Ja praktycznie żadnych zup nie zabielam śmietaną,nigdy nie dodaje mąki,zasmażki, mimo to są smaczne i na pewno doprawione ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.