Temat: Dobrze pasujące połączenia smakowe

Witajcie Kochani.Od dość niedawno znalazłam nowe hobby-robienie ciast i deserów.Sama jestem na diecie,ale obdarowuję nimi bliskich,dlatego zawszę chcę,aby były jak najpyszniejsze i najbardziej wyjątkowe.Zazwyczaj trzymam się ściśle przepisów,ale chciałabym spróbować trochę poeksperymentować zarówno z masami,kremami jak i z samym ciastem.

Pytam więc Was,jakie ,znacie dobre połączenia smakowe,a jakie odradzacie?Wiecie,chodzi o to,co dobrze ze sobą współgra np.wiśnia-czekolada,jogurt-czereśnia,jabłko-gruszka,twaróg-rodzynki,orzechy-przyprawy korzenne,truskawka-banan,czekolada-mięta,czekolada-pomarańcza,biała ekolada-kokos,masło orzechowe-dżem,banan-czekolada i inne pasujące ze sobą(lub też nie).Mogą być te bardziej znane albo także takie nieodkryte przez wielu,aczkolwiek niebiańskie.Bardzo liczę na Wasze kreatywne pomysły i doświadczenia ;)

Truskawki i pieprz :)

topsecretgirl napisał(a):

Epestka napisał(a):

Zgadzam się z Liandra. Nie ma uniwersalnego zestawu. Po pierwsze to kwestia gustu i przyzwyczajeń. Po drugie proporcji. Na moim końcu świata podaje się smażone banany polane czekoladą i posypane tartym żółtym serem. Albo słodkie bułki nadziewane mięsem na ostro. Tubylcy to uwielbiają, ja unikam.
na ktorym koncu swiata zyjesz?

Prawdopodobnie na tym samym co Ty. 

Moje ulubione połączenie to czekolada i pomarańcza :D

czekolada i słone krakersy :D

czekolada i wiśnie <3 

Pasek wagi

Slodko słone czyli solony karmel 

trufle-marcepan

Pasek wagi

kokos i mango 

ja lubie orzechy włoskie z daktylami. Często sobie to ładuje do buzi i mam udawanego batona :D 

ser pleśniowy i czekolada <3

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.