- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 grudnia 2018, 16:45
Teoretycznie bez sody i proszku powinno Ci po prostu mniej wyrosnąć.
13 grudnia 2018, 23:37
A chcesz żeby to było ciasto?(w sensie na słodko) Bo ja piekę z marchewką ale chlebek-czyli z drożdżami. Bez spulchniacza jakiegokolwiek to wyjdzie taki więcej gniot...coś ala chlebki wegańskie z kalafiora i marchewki...no da się to zjeść ale szału nie ma..
14 grudnia 2018, 00:00
A dlaczego bez sody? Pytam z czystej ciekawosci. (Bo rozumiem, ze proszek to niby popaprana chemia, ale soda?)
14 grudnia 2018, 07:18
Nie mówię, że soda to chemia :) po prostu i po jednym i po drugim bardzo boli mnie żołądek i mam wzdęcia..
14 grudnia 2018, 09:09
Nie mówię, że soda to chemia :) po prostu i po jednym i po drugim bardzo boli mnie żołądek i mam wzdęcia..
jeszcze off, sorry - Zwykle samej sody nikt nie spozywa, chyba, ze pije, aby wyleczyc wzdecia, wiec nie bardzao wiem o czym mowisz.
14 grudnia 2018, 09:42
Dziewczyna mówi o tym, że zarówno proszek czy używana zamiennie soda w ciastach jej nie służą. Nikt nie mówi o leczeniu (wzdęć? o tym nie słyszałam, chyba miałaś na myśli zgagę?), a o spulchniaczach do ciasta. Niektórzy tak po prostu mają, że źle na nie reagują. Jedno i drugie to wodorowęglan sodu (proszek ma jeszcze dodatkowe składniki o kwaśnym odczynie), więc jeśli właśnie to jest przyczyną, to może należałoby rozejrzeć się za proszkiem opartym na innym związku chemicznym.
P.S. Proszek to wcale nie "popaprana chemia". To czysta chemia, wyzwalająca reakcje, na których opiera proces pieczenia - [w dużym skrócie] pod wpływem temperatury wydziela się dwutlenek węgla i ciasto rośnie. Soda działa tak samo, ale należy do wypieków z jej użyciem koniecznie dodać jakiś kwaśny składnik.