Temat: Zdrowa dieta dziecka

Witam,
chciałam załączyć wątek dotyczący zdrowej diety naszych pociech..
W sklepach jest pełno śmieciowych produktów, stąd moja inicjatywa...
może niektóre mamy, mają w swoich tajnych kajetach jakieś super dietetyczne pomysły na jedzenie dla naszych maluszków.. zarówno tych kilkumiesięcznych  jak i kilkuletnich...

Mnie najgorzej denerwują:
- soki słodzone na maksa (typu kubuś, smakuś, tymbarki etc.)
- danio, danonki (sam cukier..)
- słodycze, żelki itp (nie ma sklepu gdzie przy kasie jest czysto... wszędzie tylko napchane słodyczami)
- parówki (gdzie miesa jest tylko kilka procent.)

A co w zamian? może macie jakieś fajne zamienniki?

Hehe, to tylko ja, widzę, mam męża- maniaka makaronowego . Tak, u nas pasja rodzinna, po prostu makaroniarze ;)

krzyzykomania, u nas też ryż w porównaniu z makaronem to nie jest atrakcja ... Sama tak mam i dziecko też nie przepada, ale przemycam ;)

Tulip :) A co do przechowywania to może zamrozić ? Mrozić pozwalają, ja mam takie fajnie małe pojemniczki i gotuję na kilka dni ( ok. tygodnia ), a potem zamrażam i tylko makaron czy ryż dogotowuję. Choć teraz większy wybór to popróbuję na świeżo, ale mrożenie w zimie czy jesieni na pewno u mnie wróci :)

MissHepburn.. u mnie się nawet ryzu przemycić nie da :)
ja uwielbiema ryż, mogę jeść do wszystkiego i na kazdy posiłek..
a ona to najmniejsze ziarnko wyczuje :)
no ale nie zmuszam..
krzyżykomania, nie martwiłabym się. Z reguły podajemy biały, oczyszczony ryż, a on to w sumie sama skrobia, wiec czy zje makaron , ziemniaczka czy ryż to chyba podbnie :) No, ma już swoje upodobania :)

mrozic mozna spokojnie, my tez tak robilismy teraz akurat maz jest w domu z mala wiec i czesciej gotowane jest na swiezo ale jesli np cos sie ugotuje i zostaje albo nie wiem jest kaprys jednak na co innego nastepnego dnia to wszystko mrozimy i potem kiedy nie ma weny danego dnia albo cos tam innego wypadnie ze nia ma  czasu gotowac jest jak znalazl...szczegolnie kiedy wraca sie w tygodniu po pracy to nie zawsze jest ochota stac przy garach wiec w weekend wieksze gotowanie i pach pach do pojemniczkow;) naprawde polecam ;)

moja mala ryzu tez nie trawi jakos, to znaczy sie zje jak jest bardzo glodna ale do momentu kiedy troche podje potem pluje...ale kasze jeczmienna czy gryczana, kuskus,makaron, ziemniaczki z wielka przyjemnoscia;) czasem tez daje jej frytke to szal cial...nie za czesto oczywiscie ale od czasu do czasu uwazam ze tragedi nie bedzie;) zreszta jak z innymi doroslymi potrawami;) grunt by z glowa i nie robic dziecku smietnika z zoladka i wpajac od malego pewne nawyki bo jesli dla dziecka zdrowe odzywianie bedzie od malego rzecza naturalna to i w doroslym zyciu bedzie tak sie odzywiac bo te nawyki wyniesie z domu :)

No właśnie też myślałam o tym mrożeniu, tylko człowiek taki głupi i krótko myśli, bo jak mam ugotowane z wczoraj i wystarczy ręką sięgnąć to okropnie mi się nie chce odkładać i gotować coś nowego. Choć gdybym tak zaczęła regularnie, to po pierwsze weszłoby mi w nawyk, a po drugie to z wczoraj by było zamrożone a ja bym wyciągneła inne, żeby nie musieć gotować jak nie mam ochoty i nie jeść dwa dni pod rząd tak samo. Muszę zainwestować w pojemniczki tylko, bo mam kilka na krzyż na bieżące przechowywanie w lodówce.

Julek zjada wszystko, makarony i ryż kupuję pełnoziarniste, brązowe, kasze też uwielbia, zresztą, czego on nie lubi??? Chyba tylko jesc samodzielnie... A wczoraj jadł ruskie pierogi mojej babci. Trochę miałam obawy, ale spróbował kawałek od małża i aż piał - zjadł 4 na obiad.
Pasek wagi

Tulip, o tak, moej dziecko kaszę też lubi :) Pierogi, czemu nie, domowe to spokojnie :) Moje jeszcze  nie jadło, ale młodsze od Twojego o 10 m-cy ;), no i mamusia leniwa i pierogów nie robi ;) Ale jak babcia zrobi, to też dam spróbować :)

Mrożenie bardzo polecam, ja się zrujnowałam na pojemniczki Tommee Tippee i żałuję, bo mogłam kupić za 1/3 ceny i też całkiem porządne :/ No, ale grunt, ze korzystam ;) W weekend robię ze 3 rożne potrawy po 2 porcje i mamy na tydzień i jest ok i nie martwię się, czy urwis da mi ugotować czy nie. Podgrzewam raz dwa i po kłopocie :)

Ewekom, masz rację, na pewno od jednej frytki nic się nie stanie, ale ja jakoś mam barierę, ze jeszcze nie ten czas :) No i my sami nie jemy, więc problemu nie ma :)

Frytki mój próbował, ale fascynacja trwała przez kilka wizyt moich w kfc przy okazji zakupów w galerii, potem nie chciał. Za to pizza! Na sam widok pudełka wpada w euforię... Dostaje do podgryzania ranty z sosem czosnkowym.
Pasek wagi
Moja córa za frytkami też nie przepada.. nie lubi.. parę razy próbowała ale bez szału.. ale tulip.. jak jest pizza to szaleje..
ja staram sie robić własną - przeważnie.. :)

my tez przewaznie w kfc ale powiedzmy pozwalamy sobie raz na jakis czas wiec tam akurat 3 frytki raz w miesiacu uwazam tragedi nie zrobia :) pizze tez czesto robimy wlasna, maz zrobil przedwczoraj na obiad dla nas ale mala wciagnela swoj obiadek i jak wrocilam z pracy usiadlam zeby kawalek zjesc to sep juz mi na kolana sie pakowal takze ona wcina praktycznie co by sie jej tylko nie dalo do dzioba ;p czasem potrafi byc tak bezczelna ze jak widzi ze cos jem to podbiega pakauje sie na rece i do dzioba zebym jej oddala troche ;p,...ah mowie wam taki zarloczek maly :) ale nie ma nadwagi wiec sie nie martwie :)

o kurcze wlasnie sie tak zastanowilam kiedy ja sama jadlam pierogi ruskie...ojojoj...chyba wieki temu...tylko ze sama nigdy nie robilam zawsze albo kupne albo u kogos ;) moze sie skusze i zrobie ktoregos dnia ;p

atu wrzuce znowu troche przepisow pozbieranych, moze sie przydadza ;)

Zupa jarzynowa (od 5 miesiąca)
 obrane warzywa 90 g tj. ½ małej marchewki 40 g, jeden mały ziemniak 30 g, ¼ korzenia pietruszki 15 g
 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego 5 g
 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
 150-200 ml wody
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 minut). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.

Zupa marchewkowa (od 5 miesiąca)
 ½ średniej marchwi 60 g
 mały ziemniak 30 g
 łyżeczka oliwy lub świeżego masła 5 g
 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
 100 ml wody
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej około 30 minut. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy. Studzimy przed podaniem.

Zupa marchwiowa z mlekiem (od 5 miesiąca)
 ½ małej marchwi 100 g
 średni ziemniak 50 g
 kleik ryżowy 2 łyżeczki
 maliny 25 g
 olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek 3 g
 lub zupka BoboVita marchwiowa z ryżem słoiczek 150g
 preparat mlekozastępczy 2 miarki
 woda do przygotowania preparatu 60 ml
Marchew i ziemniak obrać i bardzo dokładnie opłukać. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Włożyć je do wrzącej wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż staną się miękkie - w trakcie gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu wody (dolewać wrzątek!). Miękkie warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać olej i kleik i jeszcze raz krótko zagotować, stale mieszając. Przygotować preparat mlekozastępczy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do zupy. Sprawdzić temperaturę zupy przed podaniem dziecku. Samodzielnie przyrządzoną zupę można zastąpić zupką "Marchwiową z ryżem" BoboVita, do której po podgrzaniu można dodać 30 ml preparatu mlekozastępczego.

Zupa szpinakowa z kurczakiem (od 5 miesiąca)
 2 - 3 łyżeczki Nestle Sinlac
 marchewka
 ½ pietruszki
 szpinak (może być mrożony)
 150 ml wody
 50g ugotowanego kurczaka
Umyj marchewkę i pietruszkę, obierz i pokrój na drobne kawałki. Gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu, aż zupka uzyska konsystencję miękkiej papki. Ugotuj kurczaka i przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem. Połącz z warzywami i dodaj Nestle Sinlac. Dokładnie wymieszaj.

Zupa warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek (od 5 miesiąca)
 warzywa obrane - w tym: ½ średniej marchwi, ½ ziemniaka, 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera
 ½ małego jabłka
 1 łyżeczka kleiku ryżowego
 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 szklanki wody
Warzywa i jabłko umyj, obierz ze skórki. Przygotuj ilości zgodne z recepturą. Wodę zagotuj. Wrzuć pokrojone na cząstki warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 15 minut), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko, zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a potem zagotuj. Z podanej ilości produktów powinno być ok. 180 g zupy. Jeśli nie ma, dodaj wrzącej wody

 

Zupa wielowarzywna (od 5 miesiąca)
 marchewka
 ziemniak
 150 ml wody
 2-3 łyżki stołowe puree ryżowego Misiowy Ogródek z marchewką i groszkiem
Obierz marchewkę i ziemniaka, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Potem przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.

Zupa z brokułów (od 5 miesiąca)
 100ml wody
 1 łyżka gotowanych brokułów
 1 łyżka stołowa Puree Ryżowe z ziemniakami i dynią lub 1 łyżka Nestle Sinlac
Ugotuj brokuły w wodzie do miękkości (muszą być bardzo miękkie). Włóż je do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę łyżką. Dolej ostudzoną wodę, w której gotowałaś brokuły. Wsyp puree ryżowe lub Nestle Sinlac i dokładnie wymieszaj. Podawaj przez smoczek jak do kaszki. Nie podawaj dzieciom uczulonym na brokuły. Uwagi: starszym dzieciom do zupki dołóż kawałki nierozdrobnionych brokułów.

Zupa-krem jarzynowy (od 5 miesiąca)
 1 średnia marchewka
 120 ml wody
 2 łyżki Misiowy Ogródek puree ryżowe z ziemniakami i dynią
 1 łyżka oliwy
 koperek
Marchewkę dokładnie umyj i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj posiekany koperek i ugotuj do miękkości na małym ogniu. Dodaj Misiowy Ogródek puree ryżowe z ziemniakami i dynią i dokładnie wymieszaj. Możesz do smaku dodać oliwę.

Zupa-krem ziemniaczany (od 5 miesiąca)
 1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze)
 1 ½ łyżki Misiowy Ogródek puree ryżowe z groszkiem i marchewką
 1 łyżka oliwy z oliwek
Obierz ziemniak, pokrój na kawałki, a następnie gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miękka, dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dodaj puree ryżowe. Dokładnie wymieszaj.

Zupa biurowa kartoflanka (od 6 miesiąca)
 ½ szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
 ½ szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
 1 ½ szklanki zimnej wody
 czubata łyżka mleka modyfikowanego
Odlej pot szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryte całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut Przełóż do garnka. dolej resztę wody. Zagotuj, gdyby jarzyny nie byty jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy, wymieszaj.

Zupa dyniowa (od 6 miesiąca)
 niewielkie udko kurczaka
 pietruszka
 marchew
 kawałek selera
 kawałek pora
 ½ kg pokrojonej w kostkę dyni
 3 miarki Nutramigenu
Mięso umyj, oczyść, wrzuć do wrzącej wody, gotuj około 45 minut. Warzywa umyj, oskrob i obierz, pokrój w kostkę, ugotuj osobno. Mięso oddziel od kości, dodaj do zupy. Zmiksuj ją. Nutramigen rozmieszaj w niewielkiej ilości wody, wlej do zupy. Dokładnie wymieszaj zupę, podgrzej ją (nie gotuj). Możesz posypać natką pietruszki.

 

Zupa jarzynowa (od 6 miesiąca)
 średnia marchewka
 ½ średniego ziemniaka
 szklanka wody
 łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
Warzywa wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną. Jeżeli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy już po ugotowaniu. Osobno - w wodzie bez żadnych dodatków - ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. Uwaga! Niemowlęciu nie wolno podawać wywaru, ale możesz go wykorzystać np. do zupy dla reszty rodziny. Mięso drobno posiekaj i łyżkę dorzuć do zupy. Zmiksuj całość. Gdyby zupa była za gęsta, dolej odrobinę przegotowanej wody albo mleka modyfikowanego

Zupa jarzynowa z buraczkiem (od 6 miesiąca)
 warzywa: ½ marchwi 30 g, ½ ziemniaka 20 g, ¼ pietruszki 20 g, ¼ buraka 20 g
 łyżeczka świeżego masła 5 g
 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy oraz kroimy, następnie wkładamy do ugotowania do wrzącej wody na 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko, dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i studzimy.

Zupa jarzynowa z cielęciną (od 6 miesiąca)
 90 g obranych warzyw, w tym: ½ małej marchwi, 1 łyżeczka pokrojonego selera, l łyżeczka pokrojonej pietruszki (można też dodać 20 g brokuł i gałązkę pokrojonego selera 10 g)
 1 łyżeczka masła
 2 łyżeczki kleiku ryżowego
 ½ szklanki wody
 20 g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu dwie łyżeczki)
Warzywa umyj i obierz, a potem opłucz. Włóż do wrzącej wody i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Mięso ugotuj oddzielnie, a następnie drobno posiekaj. Ugotowane warzywa przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik ryżowy, masło, posiekane drobno mięso. Wszystko wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.

Zupa ziemniaczano - brokułowa (od 6 miesiąca)
 2 ziemniaki
 60 g brokułów
 150 ml bulionu warzywnego
 150 ml Nutramigenu
Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Ugotuj. W bulionie ugotuj osobno brokuły do miękkości. Odłóż kilka różyczek brokułów do dekoracji, a pozostałe zmiksuj z ziemniakami. Dolej Nutramigen. Podgrzej zupę, ewentualnie rozcieńcz wywarem z brokułów do odpowiedniej konsystencji. Przybierz odłożonymi różami.

Zupa-krem z kalafiora (od 6 miesiąca)
 łyżeczka masła
 ½ łyżeczki oliwy
 ¼ niedużej cebuli
 ½ niewielkiego kalafiora
 ½ małego selera
 szklanka wody
Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim nieproszonych gości (np. liszek), i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwy. Wrzuć jarzy¬ny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podaj.

Zupa-krem z marchewki i ziemniaka (od 6 miesiąca)
 2 średniej wielkości ziemniaki
 3 marchewki
 łyżeczka oliwy z oliwek
 70 ml Nutramigenu
 30 ml wody
Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, marchewkę umyj i oskrob. Warzywa pokrój w kostkę, wsyp do wrzącej wody, gotuj około 15 minut. Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dodaj Nutramigen, wlej łyżeczkę oliwy z oliwek.

Zupa-krem z ziemniaków i brokułów (od 6 miesiąca)
 obrane warzywa - ok. 120 g, w tym: 1 średni ziemniak, 2-3 różyczki brokułów
 1 łyżeczka świeżego masła
 ⅓ szklanki wody
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube plastikowe sitko, dodaj masło, zagotuj. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych, dodając ugotowane chude mięso (dwie łyżeczki na jedną porcję).

Zupa z dyni (od 7 miesiąca)
 marchewka
 pietruszka
 biały kawałek pora
 ziemniak
 ¼ małego selera
 50 g dyni
 spory ziemniak
Wyszoruj i oskrob marchewkę i pietruszkę. Obierz seler, dynię i ziemniaka. Umyj pora. Pokrój jarzyny na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj, aż zmiękną. Zmiksuj zupę.

Zupa kartoflanka (od 7 miesiąca)
 ½ szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
 ½ szklanki pokrojonej białej części pora
 1½ szklanki zimnej wody
 mleko modyfikowane
Odlej pół szklanki wody na rozprowadzenie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryła dno cienką warstwą. Wrzuć jarzyny i duś je na małym ograj pod przykryciem przez 15-20 minut. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Gotuj do miękkości. Zmiksuj. Przygotuj pół szklanki mleka modyfikowanego (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Dolej do zupy, wymieszaj.

Zupa szpinakowa z kurczakiem (od 7 miesiąca)
 1 marchewka
 ½ pietruszki
 szpinak (może być mrożony)
 150 ml wody
 50 g ugotowanego kurczaka
 2-3 łyżki Misiowy Ogródek z ziemniakami i szpinakiem
Umyj i obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój na drobne kawałki i gotuj razem ze szpinakiem w małej ilości wody, na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji papki. Ugotowane mięso kurczaka przepuść przez maszynkę lub zmiksuj. Połącz z warzywami dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.

Zupa-krem z ziemniaków i brokułów (od 7 miesiąca)
 średni ziemniak 1 szt.
 brokuły 2-3 gałązki
 margaryna bezmleczna 1 łyżeczka
 woda 80 ml
 preparat mlekozastępczy z serii Bebilon 2 miarki
Ziemniaka umyć, cienko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody, gotować do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzyny zmiksować lub przetrzeć przez grube sitko, dodać margarynę, zagotować. Po przestudzeniu dodać preparat mlekozastępczy, wymieszać. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych dodając ugotowane chude mięso (2 łyżeczki na porcję).
 
Zupa szpinakowa (od 10 miesiąca)
 włoszczyzna
 2 szklanki wody
 2 garści liści szpinaku
 łyżka oliwy
 duży ziemniak
Włoszczyznę oczyść i pokrój w kostkę. Zalej wrzątkiem i gotuj przez 15 minut. Na oliwie podsmaż umyty i pokrojony szpinak. Ziemniaka obierz. skrój w kostkę. dodaj do zupy razem z uduszonym szpinakiem. Gotuj zupę jeszcze przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupa francuski frykas (od 11 miesiąca)
 2-3 średnie ziemniaki
 mały por (biała część)
 2 szklanki wywaru z warzyw
 łyżka masła
 4 łyżki gęstej śmietany
 2 łyżki posiekanego szczypiorku
 szczypta pieprzu
Oczyszczonego pora starannie umyj, posiekaj i zeszklij w garnku na roztopionym maśle, Podlej kilkoma łyżkami wywaru i duś pod przykryciem przez 10 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się pora. Zalej gorącym wywarem z warzyw i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia i gdy zupa lekko przestygnie zmiksuj ją na krem. Dopraw szczyptą pieprzu. Wymieszaj ze śmietaną, schłodź w lodówce. Rozlej do miseczek i posyp odrobiną szczypiorku.

Zupa kremowa (od 11 miesiąca)
 ½litra wywaru z drobiu
 ½ kg ziemniaków
 marchewka
 mała pietruszka
 mały kawałek pora
 3 łyżki śmietany
 sól
 pieprz
 gałka muszkatowa
Włoszczyznę i ziemniaki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka. Zalej warzywa wywarem tak, aby były przykryte. Gotuj do miękkości około 20 minut. Warzywa odstaw, zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej przyprawy, śmietanę i zagotuj. Podawaj z koperkiem.

Zupa barszczyk wigilijny (powyżej 1 roku)
 duży pęczek włoszczyzny
 1 kg buraków
 1 cytryna
 sól i pieprz do smaku
 koperek lub natka pietruszki
Włoszczyznę umyj. oczyść, zalej gorącą wodą i ugotuj wywar. Dodaj oczyszczone, surowe buraki pokrojone w plastry. Delikatnie zakwaś go sokiem z cytryny, dzięki temu buraki nie stracą czerwonego koloru. Ugotowane warzywa wyjmij, a wywar przecedź. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem oraz jeszcze raz sokiem z cytryny. Dodaj drobno pokrojony koperek, natkę pietruszki. Barszczyk podaj np. z groszkiem ptysiowym.
 
Zupa z piłeczkami (powyżej 1 roku)
 pęczek włoszczyzny
 ½ pęczka koperku
 30 dag brukselki
 cebula
 4 ziemniaki
 łyżka masła
 łyżeczka przyprawy do zup
 liść laurowy
 kminek
 sól
 pieprz
Marchewkę, pietruszkę i selera, trzeba obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, a następnie zalać 1 ½ l wody i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Teraz czas na cebulę, którą musicie posiekać i zeszklić na maśle. Brukselkę myjemy i obieramy z zewnętrznych listków. Por drobno kroimy. Na koniec obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, a potem dodajemy do zupy razem z brukselką i porem. Wszystko gotujemy przez kolejne 15 minut, przed końcem gotowania dodając cebulę i przyprawy. Przed podaniem posypujemy zupę posiekanym koperkiem.

Zupa ziemniaczana (bez mleka) (powyżej 1 roku)
 średnia cebulka pokrojona w cienkie plasterki
 2 łyżeczki oleju (słonecznikowy)
 1 ½ ziemniaka obranego i pokrojonego w plasterki
 450 ml. wody
 bulion domowy
 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
 łyżeczka posiekanej natki
 pietruszki
 szczypta soli
 świeżo zmielony czarny pieprz
Do dużego garnka wlać olej, i dusić na nim cebulkę przez 2-3 minuty - ciągle mieszając. Dodać pokrojony ziemniak, 250 ml. wody, bulion i przecier pomidorowy. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze około 15 minut. Dolać resztę wody i zmiksować. Zupę ponownie przelać do garnka, podgrzać, dodać pietruszkę. Doprawić do smaku.

Zupa-krem jarzynowy (powyżej 1 roku)
 2 marchewki
 kalarepka
 kawałek selera
 kawałek białej kapusty
 kawałek kalafiora
 pietruszka
 60 ml Nutramigenu
 2 łyżki oleju
 łyżka mąki
 pomidor
 sól
 pieprz
Warzywa (oprócz pomidora) starannie umyj, oczyść, pokrój w kostkę, zalej wodą, ugotuj. Wyjmij seler i pietruszkę, pozostałe warzywa zmiksuj z wywarem. Dodaj Nutramigen. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, przetrzyj przez sito. Dodaj do jarzyn. Mąkę przesmaż na oleju, zasmażką zagęść zupę, przypraw solą i pieprzem.

Zupa rybna (powyżej 2 roku)
 ½ kg ryby (najlepiej kawałki różnych ryb, im więcej rodzajów, tym zupa smaczniejsza)
 łyżka oliwy
 cebula
 seler
 2 nieduże ziemniaki
 2 łyżki przecieru pomidorowego
 mały ząbek czosnku (niekoniecznie)
 sól
Wrzuć rybę do wrzącej, lekko osobnej wody. Gotuj około 15 minut. Następnie wyjmij rybę, usuń z niej ości i przecedź wywar. Podduś na rozgrzanej oliwie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony w prasce czosnek, dodaj to do wywaru z ryby. Pokrój w kostkę ziemniaki i wrzuć do zupy. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodaj jeszcze rybę i przecier pomidorowy. Zagotuj.

Zupa truskawkowa (powyżej 2 roku)
 10-15 truskawek
 1 szklanka wody
 1-2 łyżeczki cukru
 ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
 2 łyżeczki śmietanki
 makaron
Truskawki umyj pod bieżącą wodą i oczyść z szypułek. Zalej owoce gorącą wodą z cukrem i zagotuj. Przetrzyj przez sitko. Gdy przecier jest jeszcze lekko ciepły, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Zagotuj. Wlej śmietankę i zamieszaj. Zupę podawaj z wcześniej ugotowanym. drobno pokrojonym makaronem.

Zupa truskawkowa z naleśnikami (powyżej 2 roku)
 250 g truskawek
 łyżka mąki ziemniaczanej
 litr soku jabłkowego
 2 naleśniki
 łyżka cukru
Truskawki zmiksuj. Sok zagotuj, dodaj truskawki, cukier i rozprowadzoną w szklance wody mąkę ziemniaczaną. Gotuj, aż zupka zgęstnieje. Naleśniki ciasno zroluj, pokrój w plasterki. Możesz posypać cukrem pudrem. Podawaj z zupą.

Zupa z cukinii i owoców (powyżej 2 roku)
 młoda cukinia bez pestek
 dojrzała brzoskwinia
 2 owoce kiwi
 5-6 truskawek
 plaster arbuza
 szklanka soku z jabłek
 szklanka niegazowanej wody Żywiec Zdrój
Cukinię obierz i pokrój w plasterki. Brzoskwinię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kiwi obierz, połówkę odłóż do dekoracji, a resztę pokrój. Cukinię, brzoskwinię i kiwi zagotuj w rondelku w szklance wody (np. Żywiec Zdrój). Gotuj wolno pod przykryciem aż składniki będą miękkie (około 5-6 minut). Zupę przestudź, dolej sok jabłkowy i zmiksuj. Odstaw do lodówki. Przed podaniem wymieszaj ją z plasterkami kiwi, kulkami wyciętymi z arbuza i kawałkami truskawek.

Zupa aksamitna pomidorowa (dla kilkulatka)
 3-4 dojrzałe pomidory (½ kg)
 ½ średniej cebuli
 l ząbek czosnku
 l łyżka masła
 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
 2 łyżki śmietany kremówki
 l łyżeczka cukru pudru
 sól
 pieprz
Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Stop masło, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, cząstki pomidorów. Duś wszystko na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodaj 3 szklanki wody. Gotuj 20 minut. Następnie zupę przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cukru pudru, trochę soli i pieprzu do smaku. Wlej śmietanę i przez chwilę, ubijaj zupę trzepaczką na małym ogniu. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką.

Zupa barszcz z zakwasem ogórkowym (dla kilkulatka)
 ½ pęczka włoszczyzny
 2 buraki
 1 szklanka soku z kwaszonych ogórków
 3 łyżki śmietany (18% tłuszczu)
 1 łyżka mąki pszennej
 sól
 cukier
 pieprz
 liść laurowy
 natka pietruszki
Warzywa obierz i opłucz. Przygotuj wywar z włoszczyzny, dodaj pokrojone w plastry buraki i liść laurowy. Całość ugotuj, przecedź. U gotowane warzywa wykorzystaj do sałatki jarzynowej, np. z dodatkiem fasolki, oliwy z oliwek i cytryny. Do wywaru dodaj sok z kwaszonych ogórków oraz śmietanę wymieszaj z mąką. Zagotuj, dopraw do smaku przyprawami. Zanim posolisz, spróbuj zupy - sok z ogórków jest słony! Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz podawać z ziemniakami.

Zupa z soczewicy (dla kilkulatka)
 30 dag zielonej soczewicy
 włoszczyzna
 łyżka oliwy
 garść ryżu
 cebula
 ząbek czosnku
 liść laurowy
 sól
 2 łyżki startego żółtego sera
Pokrojoną cebulę, włoszczyznę, ryż i soczewicę zalej w garnku wodą. Gotuj aż soczewica i ryż będą miękkie (ok. 20 minut). Na koniec dorzuć czosnek. Zmiksuj zupę, gdy już trochę przestygnie. Podawaj na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną serem.

Zupa z zielonego groszku (dla kilkulatka)
 pęczek włoszczyzny
 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
 płaska łyżka mąki pszennej
 ½ pojemniczka śmietany 12%
 liść laurowy
 ziele angielskie
Przygotuj ok. l litra wywaru z włoszczyzny. Groszek ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Zmiksuj go lub przetrzyj przez sito. Potem połącz z gotowym wywarem, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez trzy minuty. Utrzyj mąkę ze śmietaną tak, by nie było grudek. Połącz z zupą i całość zagotuj.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.