- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 listopada 2011, 20:06
25 listopada 2011, 09:35
25 listopada 2011, 09:50
17:30 Przystawka (tu się zastanawiamy, czy w ogóle będzie)
- oscypek grillowany z jakimś sosem? żurawiną? (jeśli zrezygnujemy z przystawki, grillowany oscypek jako przystawka do kolacji)
17:30-18.00 Obiad:
1. Rosół z makaronem
2. 3-4 rodzaje mięs:
- rolada śląska- na 100% (dużo osób przyjezdnych, dlatego zaproponujemy coś ze śląskiej kuchni)
- schab faszerowany np. szpinakiem z serem pleśniowym, pieczarkami z serem, pomysł na nadzienie otwarty….
- faszerowane podudzia z kurczaka zapiekane (tu też farsz do przemyślenia...ogólnie lubimy podudzia same w sobie, bo nie są tak suche jak piersi:)
- kotlet schabowy a’la chrust,…(wujek robi schabowe w kształcie chrustów- zwykły schaboszczak, ale oryginalnie podany:))
- devolay
- indyk/kurczak faszerowany szpinakiem (dziewczyny podpowiadały mozzarellę...można zrobić mozzarellę z pomidorkami suszonymi, bo mamy sporo swojej roboty:))))
Surówki:
- groszek z marchewką duszony na maśle z bułką tartą (pomysł i wykonanie Narzeczonego- pychota...to nie jest na gęsto, tylko lekkie, a pyszne:)))
- buraczki (buraczki z papryką możemy dostarczyć- robiliśmy swoje przetwory)
- kapusta zasmażana (z grzybkami?)
- jakaś lekka sałatka z nowalijek (ewentualnie mizeria)
18:30 Deser:
- mus czekoladowy z jakimś sosem? Z owocami?
- jakiś owoc (gruszka?) z czekoladą?
- pannacotta
- szarlotka na ciepło z sosem waniliowym
- sernik z sosem czekoladowym/waniliowym
- naleśniki z owocami z sosem
- propozycja Vitalijki: szpajza albo kopa- w tym momencie moi faworyci.:))))))) Będę pytać, czy te panie mają to w menu.:)))
Zimna płyta:
- swojskie wędzone wędliny (podejmujemy się własnego wyrobu)
- mięsa pieczone z jakimiś sosami, np.: czosnkowy, pikantny (schab ze śliwką- ewentualnie jakiś pomysł na faszerowany schab, gdyż ze śliwką jest dość popularny), galantyna z kurczaka? karkówka z ziołami? drób ze szpinakiem?- jeśli nie zdecydujemy się na szpinak w mięsie obiadowym...)
- 2-3 rodzaje sałatek (sałatka jarzynowa- tradycyjna: ta na 100%, lekka sałatka z nowalijek, może jakaś sałatka z makaronem lub ryżem….)
- 1-2 rodzaje śledzia (tradycyjny, w oleju i na słodko, z rodzynkami?), jak będzie ryba po grecku, to może 1 rodzaj śledzia?
- nasze marynaty (papryka konserwowa, ogórki chilli, pikle curry, suszone pomidorki, kuleczki buraczków marynowane, ogórki kiszone na wiejski stół)
- pomidory w sosie czosnkowym?
- słone babeczki z różnymi pastami (np. z tuńczyka, serowa)
- tymbaliki (wiem, że może być ciepło, ale pewnie zostanie mięsko z gotowania rosołu, ewentualnie zamiast tymbalików, mięso do zmielenia i będą pierożki, które wstawimy do podgrzewaczy)
- ryba po grecku
- caprese
- roladki z szynki z pastą twarożkową/sałatką w glazurze galaretowej
- deska serów
- zawijańce z boczku (np. słyszałam o takich z suszona śliwką w środku)
- masełko smakowe
W podgrzewaczach: pierogi (okolice wiejskiego stołu- pasowałyby do „klimatu”)? mięsa obiadowe? (lub je na poprawiny, bo w podgrzewaczach mogą się przesuszyć)
Ok. 21.00 Kolacja 1.
- placek po węgiersku (faworyt, ale czy uda się to organizować (duża ilość placków ziemniaczanych na świeżo) i czy nie jest za "ciężki"?)
- szaszłyki z grilla? z pieczonymi ziemniakami? frytkami? dufinkami? z pomidorami w sosie czosnkowym? Jeśli zrezygnujemy z przystawki w formie grillowanego oscypka, można go podać z szaszłykami i do tego np. pomidorki.:)
25 listopada 2011, 09:55
- płonące frankfuterki z sałatką jarzynową? (wtedy rezygnuję z tej opcji na stół...chociaż to dość skromne, ale podobno efektowne "danie")
- kawałki kurczaka w chrupiącej panierce z dufinkami i pomidorkami z sosem czosnkowym?
23.00 Kolacja 2.
- ewentualnie tutaj płonące franfuterki
- zupa gulaszowa/żurek/flaczki/stogonoff/?...
Kolacja 3.
Barszcz z krokietem (ewentualnie pomysł Vitalijki: grzanki z masłem czosnkowym plus roladki z cukinii, schabu- nadziewane...Narzeczonemu pomysł bardzo się spodobał:))) Może też zostać barszcz, a je podalibyśmy na wcześniejszą kolację)
Tort czekoladowo-kokosowy (ja uwielbiam czekoladę, a Narzeczony kokos:D)
Ciasta: szarlotka, sernik, makowiec,…..tu zdamy się na Panią, która to upiecze:))))
25 listopada 2011, 09:57
25 listopada 2011, 09:56
co do wódek kolorowych - trzeba uważać, bo po nich
się gorzej czuć niż po tych zwykłych wódkach -
niektórzy znajomi narzekają
A ja właśnie piłam u kuzyna tylko zurawinowego Nemiroffa i był genialny...:D Ale ja ogólnie nie pijam czystej wódki, zdecydowanie wolę drinki.:))))
25 listopada 2011, 10:05
Chiii pomóż. U nas ma być okolo 220 osob i w tym okolo 30 dzieci. Wesele dwudniowe. ile wodki trzeba??? u nas jest tez tradycja zeby na koniec gdy goscie wychodza dolozyc flaszke kazdej parze i pudelko ciasta. Bede wdzieczna za pomoc;)
a jesli chodzi o menu:
rosol z makaronem-5 rodzajow miesa po 3 szt na osobe, mlode ziemniaki, 5x surowka plus kapusta gotowana
-tort
-napoje gorace
- lody z bita smietana i salatka owocowa
-ZAKASKI
-3 rodzaje salatek
-wedliny
-sledz w oleju
-galaretka z drobiu
-szynka w galarecie
-GORACE DANIA mamy z tych podanych wybrac 5:
-stek wieprzowy z kluskami slaskimi i surowki
-filecik drobiowy ryz zestaw surowek
-szaszlyk ryz zestaw surowek
-barszcz czerwony z krokietem
-bigos
-strogonow
-golabki
-flaki
STOL WIEJSKI:
-udziec
-prosiak
-łosos norweski w galarecie
-kielbasa swojska
-zajaczek
-salceson
-ogorki kiszone
placimy 110zl za pierwszy dzien i 30 za drugi. musimy dokupic owoce, ciasta i napoje.
25 listopada 2011, 10:11
25 listopada 2011, 10:25
25 listopada 2011, 10:28
25 listopada 2011, 10:37
moi znajomi ,co do wódki,-dogadali się w hurtowni ,ze
orientacyjnie ( znaczy więcej ) i jeżeli nie pójdzie
mogą zwrócić pełne kartony - zawsze to jakieś wyjście i
z głowy :) Pamiętam ,że u mnie został alkohol i to
,bo chrzciny były na weselnej :):P
Właśnie- mój tata pracuje w takiej hurtowni i wiemy, że będzie możliwość zwrócenia.:D Do chrzcin jakby nie było daleko.:D:D:D