- Dołączył: 2011-09-05
- Miasto: Wyspa Pag
- Liczba postów: 996
24 listopada 2011, 20:06
Witam.:)
Zwracam się z prośbą do mężatek i przyszłych Panien Młodych.
Aktualnie pracuję nad naszym menu weselnym. Wesele organizuje nam mój Chrzestny i nie chce nam nic narzucać. Starałam się wynegocjować jakąś konkretną listę z potrawami, ale nic z tego.;) Sama przygotowuję wstępny plan, a potem będę się z nim konsultować. Podpieram się Internetem, ale są tam takie rozbieżności co do ilości potraw, że już głupieję...A menu podawane na stronach restauracji"brzmi tajemniczo";))
Nie chcę przegiąć w żadną stronę- jedzenia nie może być mało, ale też nie chcę na końcu zostać z mega zapasami..
Uroczystość
zaplanowaliśmy na 16, więc "obiad" zostanie podany pewnie przed 18
(msza, życzenia, itd.).
Chciałam dopytać, jakie było/jest Wasze menu ? Ile
ciepłych posiłków (z zaznaczeniem godziny rozpoczęcia imprezy)? Co ile
podawane ciepłe posiłki? Jaka zimna płyta?
Ile rodzajów ciast- i jakie ilości zamawiałyście na swoje wesele?:) I jak liczyliście wódkę?:)
Myślimy nad menu tradycyjnym. Chodzi o pomysły na znane i lubiane potrawy, ale podane w interesujący sposób albo z jakąś oryginalna modyfikacją.:)
Zaznaczam, że Wujek ma takie podgrzewacze,
więc coś na ciepło, mogłoby być dostępne dla wszystkich przez całą
imprezę..tylko co tam włożyć?(myślałam o pierogach-z jakimś ciekawym nadzieniem, gdyż podgrzewacz będą w okolicy wiejskiego stołu, więc wpasowałyby się w klimat;)) Ja mam na drugi dzień a'la poprawiny-
tzn. biesiada przy piwku, grill i może jakieś sałatki. Jest też opcja,
że przygotujemy więcej sztuk mięs obiadowych (właśnie, jak liczycie
ilość mięsa na osobę?) i zostanie na drugi dzień, plus może żurek w
chlebie.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.:)))))
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Syberia
- Liczba postów: 9620
25 listopada 2011, 11:33
Co do wódki, u mnie się liczy 1,25-1,5l na parę (to jest juz nawet spory zapas), na 100 osób max 10 l bimbru na wiejski stół, wina schodzą różnie i tu nie ma reguły, moj brat mial 170 osob i poszły trzy butelki, koleżanka miała 90 i poszło 10, szampana się liczy butelkę na 8 osób.
Co do menu ja mam do dyspozycji to:
http://www.restauracjadomaniewice.pl/oferta/ mogę też mieć jakies specjalne życzenia, cos dodac lub odjąc, nie analizowalam jeszcze dokładnie, ale z kim bym nie rozmawiala opinia o lokalu jest bardzo dobra, z uwagą, że jedzenia bywa za dużo (pewnie cos wyrzcę z listy).
Edit: Nie ryzykuj z kolorową wódką, może być zdradliwa, ewentualnie postaw jakies domowe nalewki na wiejskim stole.
Edytowany przez drska 25 listopada 2011, 11:38
- Dołączył: 2011-09-05
- Miasto: Wyspa Pag
- Liczba postów: 996
25 listopada 2011, 11:56
Bimbru nie planuję, a jedynie żubrówkę własnej "produkcji"- jak już mówiłam.:))
Dzięki za udostępnienie menu.:))
25 listopada 2011, 12:13
wiejski stol dodatkowo 700zl. napoje tez mozna brac w depozyt w hurtowni. takze nie ma problemu;) bierze sie wiecej i po stresie;)
- Dołączył: 2011-09-05
- Miasto: Wyspa Pag
- Liczba postów: 996
25 listopada 2011, 12:23
Kurczak- wiejski stół organizujemy sami, więc nota bene nie wiem, ile nas wyniesie.:D Mam nadzieję, że zmieścimy się w tej kwocie.:)))
Fakt- dobierzemy więcej wódki, a potem najwyżej oddamy.:))