Temat: Menu na wesele- prośba o pomoc.:)

Witam.:)

Zwracam się z prośbą do mężatek i przyszłych Panien Młodych.

Aktualnie pracuję nad naszym menu weselnym. Wesele organizuje nam mój Chrzestny i nie chce nam nic narzucać. Starałam się wynegocjować jakąś konkretną listę z potrawami, ale nic z tego.;) Sama przygotowuję wstępny plan, a potem będę się z nim konsultować. Podpieram się Internetem, ale są tam takie rozbieżności co do ilości potraw, że już głupieję...A menu podawane na stronach restauracji"brzmi tajemniczo";))
Nie chcę przegiąć w żadną stronę- jedzenia nie może być mało, ale też nie chcę na końcu zostać z mega zapasami..
Uroczystość zaplanowaliśmy na 16, więc "obiad" zostanie podany pewnie przed 18 (msza, życzenia, itd.).

Chciałam dopytać, jakie było/jest Wasze menu ? Ile ciepłych posiłków (z zaznaczeniem godziny rozpoczęcia imprezy)? Co ile podawane ciepłe posiłki? Jaka zimna płyta?
Ile rodzajów ciast- i jakie ilości zamawiałyście na swoje wesele?:) I jak liczyliście wódkę?:)

Myślimy nad menu tradycyjnym. Chodzi o pomysły na znane i lubiane potrawy, ale podane w interesujący sposób albo z jakąś oryginalna modyfikacją.:)
Zaznaczam, że Wujek ma takie podgrzewacze, więc coś na ciepło, mogłoby być dostępne dla wszystkich przez całą imprezę..tylko co tam włożyć?(myślałam o pierogach-z jakimś ciekawym nadzieniem, gdyż podgrzewacz będą w okolicy wiejskiego stołu, więc wpasowałyby się w klimat;)) Ja mam na drugi dzień a'la poprawiny- tzn. biesiada przy piwku, grill i może jakieś sałatki. Jest też opcja, że przygotujemy więcej sztuk mięs obiadowych (właśnie, jak liczycie ilość mięsa na osobę?) i zostanie na drugi dzień, plus może żurek w chlebie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.:)))))
Co do wódki, u mnie się liczy 1,25-1,5l na parę (to jest juz nawet spory zapas), na 100 osób max 10 l bimbru na wiejski stół, wina schodzą różnie i tu nie ma reguły, moj brat mial 170 osob i poszły trzy butelki, koleżanka miała 90 i poszło 10, szampana się liczy butelkę na 8 osób.

Co do menu ja mam do dyspozycji to:
http://www.restauracjadomaniewice.pl/oferta/
mogę też mieć jakies specjalne życzenia, cos dodac lub odjąc, nie analizowalam jeszcze dokładnie, ale z kim bym nie rozmawiala opinia o lokalu jest bardzo dobra, z uwagą, że jedzenia bywa za dużo (pewnie cos wyrzcę z listy).

Edit: Nie ryzykuj z kolorową wódką, może być zdradliwa, ewentualnie postaw jakies domowe nalewki na wiejskim stole.
Bimbru nie planuję, a jedynie żubrówkę własnej "produkcji"- jak już mówiłam.:))
Dzięki za udostępnienie menu.:))
wiejski stol dodatkowo 700zl. napoje tez mozna brac w depozyt w hurtowni. takze nie ma problemu;) bierze sie wiecej i po stresie;)
Kurczak- wiejski stół organizujemy sami, więc nota bene nie wiem, ile nas wyniesie.:D Mam nadzieję, że zmieścimy się w tej kwocie.:)))
Fakt- dobierzemy więcej wódki, a potem najwyżej oddamy.:))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.