- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
6 sierpnia 2012, 15:18
6 sierpnia 2012, 15:32
6 sierpnia 2012, 15:33
aha a upewniłaś się, że facet lubi wino? Bo nie każdy je lubi...
6 sierpnia 2012, 15:35
FASZEROWANE BUŁKI
Składniki:
2 duże bułki zwykłe
Groszek konserwowy - 4 łyżki
1 ogórek kiszony
3 plastry ulubionej szynki
ser żółty starty lub w plasterkach
1/2 papryki
majonez
koncentrat pomidorowy
musztarda rosyjska
ulubione przyprawy: sól,pieprz,bazylia,oregano,czosnek,świetnie pasuje też do grosa
Przygotowanie:
Z buł ściąć wierzch.Buły wydrążyć,tworząc miseczki.
Kapuste poszatkować,dodać kukurydzę,pokrojoną w paseczki szynkę,pokrojone drobno ogórek,paprykę i pomidor.
Do farszu dodać łyżkę(lub własciwie wg smaku) majonezu,koncentratu i łyżeczke musztardy.
Całość doprawić ulubionymi przyprawami-polecam ziółka albo przyprawę gyros:D
Buły wysmarować koncentratem wymieszanym z majonezem.Nie zapomnieć posmarować też dna "czapeczek".
Farsz nałożyć do miseczek-ja z łakomstwa upycham ile wlezie-następnie położyć na to plaster sera żółtego,przykryć "czapeczkami" i lekko docisnąć;)
Takie extra buły zapiekać do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni-ja mam termoobieg także rzecz odbywa się szybciutko:)
Podawać z ketchupem bądz moim sosikiem czosnkowym-ludzie,pycha!!!
Smacznego!
Składniki na 2 desery
masa ciemna:
30 ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki kakao
100 g śmietany 18%
masa jasna:
30 ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny
250 g serka waniliowego
100 ml mleka
2 banany
garść rodzynek (opcjonalnie)
plus posypka czekoladowa do dekoracji
Etapy przygotowania:
1. Zaczynamy od ciemnej masy. W miseczce rozrabiam wrzątek z żelatyną, aż się rozpuści. Potem dodaję śmietanę, kakao i mieszam.
2. Pucharki opieram pod skosem, np. opierając o banana, napełniam łyżeczką i wstawiam do lodówki.
3. W tym czasie robię biała masę, czyli znowu wrzątek z żelatyną, a potem dodaje serek waniliowy, mleko i rodzynki. Kroję banany, wyjmuję deser (ta ciemna część szybko tężeje) i układam banany na dnie pucharka i na bokach ciemnej części.
4. Zalewam pucharki jasną masą i wstawiam do lodówki. Kiedy masa zastygnie dekoruję bananami i czekoladą (np. posypka, nutella).
ROLLDOGI
Składniki
Ciasto:
70 dkg mąki
1 jajko
pół szklanki oleju
łyżeczka soli
4 mini kostki smażonej cebuli Knorr
1,5 szklanki mleka
5 dkg drożdży
2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
50 dkg żółtego sera w plasterkach
22 parówki krótkie lub 11 długich
1 jajko
Wykonanie:
Do ciepłego, posłodzonego mleka wkruszyć drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i pokruszone kostki cebulowe - wymieszać.
W mące zrobić spory dołek wbić jajko, wlać olej i wyrośnięte drożdże.
Ciasto wyrobić - w razie potrzeby podsypując mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 min.).
Z wyrośniętego ciasta urywać nieduże kawałki i formować w dłoniach kwadraty wielkości proporcjonalnej do parówek.
Każdą krótką parówkę lub 2 kawałki przeciętej długiej parówki owinąć w plasterek sera a następnie zrolować w kwadracie z ciasta.
Układać na posmarowanej niewielką ilością oleju blaszce z piekarnika.
Ułożone na blaszce RollDogi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 25 minut.
6 sierpnia 2012, 15:36
Sałatka Gyros
przyprawa Gyros
70 dag piersi z kurczaka
2 cebule
1/2 kapusty pekińskiej
2-3 lyżki majonezu
keczup łagodny i pikantny
6 ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
bazylia
Piers pokroic w kastkę na olwie usmażyć z przyprawą Gyros i ostudzić. Cebulę ogórki pokroić w kostkę,kukurydze odsączyć.Kapustę cienko pokroić w paseczki w odzielnej misce delikanie kapustę posolić i posypać bazylią.
Układać warstwami w salaterce:
-kurczak
-polac pikantnym keczupem
-posypac cebulą
-konserwowe ogorki
-posmarować majonezem
-polac keczupem
-wsypać kukurydzę
-wyłożyć na wierzch kapustę pekińską
Odstawić na conajmniej 1/2 godzinę do lodówki.
Można podawać z czosnkowymi grzankami.
6 sierpnia 2012, 15:37
Sałatka z tuńczyka
2 torebki ryżu, 4-5 ogórków konserwowych, 4 jajka, 1 cebula, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ketchup, majonez.
Warstwy od dołu miski:
Ogórki/ jedna czwarta porcji ugotowanego ryżu/ ketchup/ jajka pokrojone w kostkę/ jedna czwarta ryżu/ majonez/ cebula pokrojona w kostkę/ jedna czwarta ryżu/ ketchup/ tuńczyk/ jedna czwarta ryżu/ ketchup.
6 sierpnia 2012, 15:39
6 sierpnia 2012, 15:43
Idź do sklepu, powiedz, że chcesz słodkie czerwone wino i one Ci coś doradzą.
6 sierpnia 2012, 15:45
Edytowany przez caiyah 6 sierpnia 2012, 15:48