Temat: Almased...Czy ma juz ktoras z was doswiadczenia??

Tak jak w temacie powyzej...Chodzi o proszek o Nazwie Almased ( dostepny w Niemczech),czy ktoras z was dziewczyny miala juz z nim doczynienia?? Bo ja zaczynam od Jutra,ale chetnie bym wysluchala tych dziewczyn,ktore mialy z nim doczynienia..Ja juz wiem duzo na temat tego proszku,ale chodzi mi o wasze opinie. 

P.S Prosze tylko o opinie ALMASEDU te dziewczyny ktore,mialy z nim doczynienia,stosowaly go,i moga podzielic sie doswiadczeniami!!! Prosze nie pisac o innych "koktajlach" bo interesuje mnie tylko ALMASED!!!
Zaczne od przepisu na bulion,ktory mozna pic do woli w 1 fazie.
Skladniki na 2 litry zupy: 1 lyzka oliwy z oliwek,1 cebula,600g warzyw(seler,por,2 marchewki,pol kalafiora,1 kalarepa,sol,pieprz,swierze ziola.(mozna uzyc innych warzyw -swierzych lub mrozonych)
Umyc warzywa,pokroic,wlac olej do garnka warzywa krotko dusic i zalac 2 litrami wody.45 min gotowac na srednim gazie,doprawic.
0 weglowodanow
Ratatouille
Sklad:lyzka oliwy z oliwek,3 cebule,2 cukinie,1 baklazan,2 marchewki,1 zolta i zielona papryka,4 pomidory,500g koncentratu pomidorowego,sol,pieprz ,oregano,troche octu,szczypta cukru.
Przygotowanie:Umyc warzywa,pokroic,wlac olej do garnka przydusic cebule,wrzucic warzywa, krotko przydusic i zalac 0,5 l wody.Wrzucic pokrojone pomidory i oregano,20 min na srednim gazie gotowac.Dodac przyprawy.
0 weglowodanow
Potrawy na obiad lub kolacje na wszystkie fazy diety.(oprocz 1 )

Szpinak z jajkiem na ziemniakach i soczewicy
Sklad:200g ziemniakow,1 cebula,1 lyzka oleju rzepakowego,1 zabek czosnku,80g soczewicy,1,/4 l bulionu,100g pomidorow z puszki,1 lyzka octu,300g szpinaku mrozonego,2x1/2 lyzki oleju rzepakowego,4 jajka,sol,pieprz,tymianek pieprz cayenn.
Przygotowanie:Obrac ziemniaki,pokroic je na srednia kostke,pokroic cebule.Na patelnie wrzucic olej z pieprzem,pol pokrojonej cebuli i nieobrany zabek czosnku,zeszklic.Dodac soczewice i krotko smazyc,dolac bulionu i 10 min gotowac.Dodac pokrojone ziemniaki i dalej gotowac az ziemniaki beda miekkie.Na koncu wrzucamy pomidory,tymianek i ocet z sola pieprzem cayenne.1 lyzeczke oleju rzepakowego rozgrzac  z reszta cebuli,kiedy cebula bedzie szklista dodac szpinak i przyprawic.Na lyzeczce oleju usmazyc jajko sadzone.
Jedna porcja :500 kcal i 36 w


Wszystkie przepisy maja skladniki na 2 porcje

Slodko-ostra biala fasola z tofu.
Skladniki:1 puszka bialej fasoli(450-500g),1-2 papryczki chili,2 czerwone papryki,1 zabek czosnku,2 male cukinie,1/4 l bulionu warzywnego,100g niebieskich winogron,peczek pietruszki,150g Tofu,1 lyzka oliwy z oliwek,sol ,pieprz,kurkuma i cynamon.    Przygotowanie:
Fasole odsaczyc,papryczki chili i czosnek drobno pokroic,papryke i cukinie pokroic w kostke.Na lyzce oliwy dusimy pokrojone warzywa i zalewamy bulionem,dodajemy fasole i przyprawy,gotujemy pod przykryciem ok 10 min.Na patelni z resztka oliwy lekko podsmazamy pokrojone tofu.Kroimy na polowki winogrona i drylujemy je,z tofu i pietruszka dodajemy dogarnka.Krotko gotujemy.
Porcja: 400 kcal i 42 w
Hamburger.
Sklad:200g miesa mielonego wolowego,2 lyzki jogurtu,1 lyzeczka  musztardy,1 lyzlyzka platkow owsianych,1 cebula,1 ogorek salatkowy,2 pomidory,1 papryka,listek salaty,2 lyzki kwasnej smietany,sol,pieprz,papryka,2 pelnoziarniste bulki.
Przygotowanie:Mieso mielone wymieszac z jogurtem,musztarda,platkami owsianymi i polowa pokrojonej cebuli.Uformowac 4 plaskie kotlety.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i smazymy kotleciki (na papierze do pieczenia)ok 30 min.Kroimy ogorek i pomidory na plasterki,papryke w paseczki,reszte cebuli w krazki.Sol ,pieprz i papryke mieszamy ze smietana.Przekrajamy bulki ,jedna polowke  smarujemy smietana.przekladamy warzywami i 2 kotletami.
Jedna porcja 450 kcal ,30 w.
Szynka w jablkowo-musztardowym sosie.
Sklad:2 kotlety z szynki bez kosci(jeden ok 125g),2 lyzeczki oleju rzepakowego,2 jablka,100ml bulionu warzywnego,sok z cytryny,musztarda,papryka,sol i pieprz.
Przygotowanie:Pokrojone w kostke jablka skrapiamy sokiem z cytryny.Szynke smazymy na oleju z kazdej strony 2,3 min,dodajemy jablka i smazymy na niewielkim ogniu ok 7 min.Wszystko doprawiamy sola i pieprzem.Nastepnie wyciagamy szynke,zalewamy jablka bulionem i dodajemy musztarde.Szynke kladziemy spowrotem na patelnie ,zostawiamy na krotko.Do tego podajemy 4 ziemniaki (wielkosci jaja kurzego).
jedna porcja 450 kcal i 30w.



Losos w sosie gorgonzola i salatka.
Sklad:2 lyzki oleju rzepakowego,1 cebula,100ml smietany,50g gorgonzola,100g wedzonego lososia,1/2 peczka szczypiorku,sol,pieprz,150g roszponki,lyzka oleju z wloskich orzechow,musztarda,ocet balsamiczny.
Przygotowanie:Cebule i szczypiorek posiekac,pokroic gorgonzole i lososia w paski.Cebule dusimy na oleju (musi byc szklista),dodajemy troszeczke wody i smietane.Do garnka dodajemy Gorgonzole,mieszamy do jej roztopienia.Dodajemy lososia,przygrzewamy potrawe,dodajemy sol ,pieprz,szczypiorek.Roszponke myjemy,z wody,oleju.octu,musztardy i przypraw robimy sos do salatki.Do tego podajemy  70g pelnoziarnistego spaghetti (al dente).
Porcja 450kcal,24w
Salatka z matiasow.
Sklad:4 ziemniaki,2 zielone cebulki,2 male jablka,2 korniszony,2 filety z matjasa(ok 80g jeden),1 jogurt (3,5 tl -150g),2 lyzki smietany,ocet jablkowy,musztarda,sol,pieprz,papryka,koperek.
Przygotowanie:Gotujemy ziemniaki w mundurkach,obieramy i kroimy (w plasterki),zielona cebulke,jablko (w cienkie kawalki) i ogorki (w plasterki).Myjemy i kroimy rybe,wszystko razem mieszamy. Z jogurtu,musztardy,smietany i przypraw robimy sos i polewamy nim salatke.
Porcja:450 kcal 36 w.
Ziemniaki z piekarnika z tunczykiem i salatka.
Sklad:2 ziemniaki(ok 250g jeden),1/2 lyzeczki kminku,250g chudego twarogu,2 lyzki wody mineralnej,2 korniszony,1 cebula,2-3 lyzek ziol mieszanych(zamrozonych lub swiezych),2 lyzki kaparow,1 puszka tunczyka bez oleju,2 ugotowane jajka,150g roszponki,lyzka oleju z wloskich orzechow,musztarda,ocet balsamiczny.
Przygotowanie:Myjemy ziemniaki,dodajemy kminek i zawijamy w folie aluminiowa.Pieczemy w piekarniku ok 60 min(temp 200stopni).Twarog mieszamy z woda mineralna(do kremowej konsystencji).Pokrojone ogorki i cebule ,z ziolami i kaparami dodajemy do twarogu.Upieczone ziemniaki przekrajamy z gory i wyciagamy 3 lyzki masy.Mase z ziemniakow mieszamy z tunczykiem i zmielonym jajkiem.Wypelniamy nia ziemniaki.podajemy z twarogiem.Roszponke myjemy i z wody,oleju octu i przypraw robimy sos,polewamy nim salatke.
porcja 500kcal 40w.
Pasta al Forno.
Sklad:100g makaronu pelnoziarnistego,2 lyzki chudego twarogu,1 jajko,50g startego sera do pizzy,1 puszka pomidorow,2 lyzki ketchupu,2 plasterki szynki gotowanej(60g),galka muszkatowa,sol,pieprz,150gsalaty lodowej,1 lyzka oleju z orzechow wloskich,ocet balsamiczny.
Przygotowanie:Gotujemy makaron w osolonej wodzie,mieszamy twarog,jajko ,2/3 sera i przyprawy,wrzucamy odcedzony makaron i wszystko wylewamy  na delikatnie posmarowane naczynie zaroodporne.Odcedzamy pomidory(sok zostawiamy),kladziemy je na naszym makaronie w naczyniu i posypujemy resztka sera.Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni ok 35 minut.Sok z pomidorow z ketchupem gotujemy ,z pokrojona szynka polewamy upieczony makaron.Myjemy salate i z wody,oleju octu i przypraw robimy sos.
Porcja 400kcal 40w.


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.