Temat: Masło czy margaryna

Hej,

na co dzień stosujecie masło czy margarynę? Margaryna jest niezdrowa, a masło uznawane jest za to dobre (sama używam), jednak coraz częściej jest odradzane, nie mogę pojąć dlaczego? Przecież jest lepsze od margaryny

tylko prawdziwe masło, czasem mam okazje kupić takie wiejskie od miejscowej pani :) pychota

Lepsze jest masło, w smaku jak i w składzie. A jak ktoś chce smarować kanapki czymś zdrowym, to dobre jest awokado :) do smażenia używam oleju rzepakowego, tylko jajecznica koniecznie musi być na maśle.

maslo do chleba , klarowane do smazenia 

Barbabietola98 napisał(a):

XXkilo napisał(a):

Zależy co do czego chcesz stosować. Do smarowania lepsze i zdrowsze, bo mniej przetworzone jest masło, natomiast do smażenia ewentualnie masło klarowne, bo zwykle ma niską temperaturę spalania. Masło szybko się przypala tracąc swoje wlasciwosci na rzecz uwalniania przy spaleniu rakotworczych wolnych rodników. Natomiast wszystkie margaryny roślinne w postaci smarowidel czy kostek do smażenia, to sztucznie utwardzany chemiczny twór. Oleje roślinne naturalnie nie mają postaci utwardzonej. Trzeba sporo chemii i technologicznych procesów by zamienić tłuszcz roślinny w kostkę margaryny.  Z tego co pamiętam z "wiem co jem" Bosadzkiej to jeśli osoba nie ma problemów z wysokim cholesterolem, narzuconej diety lekarza ograniczające tłuszcz zwierzęcy np po usunięciu woreczka zolciowego itd, to masło stanowi zdrowsza alternatywę.
Czyli jak robię omlet na maśle, to to jest złe ? Najczęściej masła używam do smarowania chleba

Nie, bo omlet  smażysz przecież krótko. Ale robienie kotletów na maśle to już nie(poza tym co to za smak byłby...)

Margaryna jest obrzydliwa w smaku. Używam tylko masła.

Pasek wagi

Krummel napisał(a):

.Edit : i jeszcze co do margaryny - nie podoba mi się jej opakowanie, coś co leży cały czas w plastiku nie może być dobre.

Ubawiłam się setnie :) zważywszy że w plastik jest pakowane niemal wszystko od serków i jogurtów,przez makarony i ryże,wędliny,słodycze,itd aż po wodę.

Jem bardzo mało chleba więc najczęściej masło lub miksy z masłem, ale już mój ślubny nie znosi masła i dla niego zawsze jest jakiś tłuszcz roślinny.

to ktos jeszcze uzywa margaryny?!

Oczywiscie, ze maslo!

Pasek wagi

Od wielu lat tylko masło do kanapek,ciast,kremow, odsmażania np. nalesnikow z serem 

Pasek wagi

tylko masło, nie używam margaryny

Margaryny nie są "złe", złe są tylko te utwardzane. Masło też nie wszystkim pasuje, a smażenie na maśle to zbrodnia, nawet na klarowanym. Utleniony cholesterol jest tak samo szkodliwy jak np. tłuszcze trans. No ale raz się żyje, czasem zjem sobie jajecznicę na maśle (podwójnie "złą"). napisał(a):</p

:>" title= napisał(a):

:>" class="emoticon" data-code= napisał(a):

:>">

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.