- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
20 sierpnia 2018, 20:41
Hej,
na co dzień stosujecie masło czy margarynę? Margaryna jest niezdrowa, a masło uznawane jest za to dobre (sama używam), jednak coraz częściej jest odradzane, nie mogę pojąć dlaczego? Przecież jest lepsze od margaryny
20 sierpnia 2018, 22:07
tylko prawdziwe masło, czasem mam okazje kupić takie wiejskie od miejscowej pani :) pychota
20 sierpnia 2018, 22:08
Lepsze jest masło, w smaku jak i w składzie. A jak ktoś chce smarować kanapki czymś zdrowym, to dobre jest awokado :) do smażenia używam oleju rzepakowego, tylko jajecznica koniecznie musi być na maśle.
20 sierpnia 2018, 23:07
Czyli jak robię omlet na maśle, to to jest złe ? Najczęściej masła używam do smarowania chlebaZależy co do czego chcesz stosować. Do smarowania lepsze i zdrowsze, bo mniej przetworzone jest masło, natomiast do smażenia ewentualnie masło klarowne, bo zwykle ma niską temperaturę spalania. Masło szybko się przypala tracąc swoje wlasciwosci na rzecz uwalniania przy spaleniu rakotworczych wolnych rodników. Natomiast wszystkie margaryny roślinne w postaci smarowidel czy kostek do smażenia, to sztucznie utwardzany chemiczny twór. Oleje roślinne naturalnie nie mają postaci utwardzonej. Trzeba sporo chemii i technologicznych procesów by zamienić tłuszcz roślinny w kostkę margaryny. Z tego co pamiętam z "wiem co jem" Bosadzkiej to jeśli osoba nie ma problemów z wysokim cholesterolem, narzuconej diety lekarza ograniczające tłuszcz zwierzęcy np po usunięciu woreczka zolciowego itd, to masło stanowi zdrowsza alternatywę.
Nie, bo omlet smażysz przecież krótko. Ale robienie kotletów na maśle to już nie(poza tym co to za smak byłby...)
20 sierpnia 2018, 23:46
.Edit : i jeszcze co do margaryny - nie podoba mi się jej opakowanie, coś co leży cały czas w plastiku nie może być dobre.
Ubawiłam się setnie :) zważywszy że w plastik jest pakowane niemal wszystko od serków i jogurtów,przez makarony i ryże,wędliny,słodycze,itd aż po wodę.
Jem bardzo mało chleba więc najczęściej masło lub miksy z masłem, ale już mój ślubny nie znosi masła i dla niego zawsze jest jakiś tłuszcz roślinny.
21 sierpnia 2018, 07:26
Od wielu lat tylko masło do kanapek,ciast,kremow, odsmażania np. nalesnikow z serem
21 sierpnia 2018, 08:22
Margaryny nie są "złe", złe są tylko te utwardzane. Masło też nie wszystkim pasuje, a smażenie na maśle to zbrodnia, nawet na klarowanym. Utleniony cholesterol jest tak samo szkodliwy jak np. tłuszcze trans. No ale raz się żyje, czasem zjem sobie jajecznicę na maśle (podwójnie "złą").
:>" title= napisał(a)::>" class="emoticon" data-code= napisał(a)::>">