- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 sierpnia 2018, 13:44
hej
mam pytanie ostatnio zajadam się serkiem typu brie lub cammembert.. obydwa light.. no nie ważne.. otóż.. moim zdaniem one praktycznie nie różnią się smakiem... czy to tylko moje kiepskie spostrzeżenia?
pozdrawiam w ten deszczowy dzień :)
11 sierpnia 2018, 13:50
Któryś z tych serów, chyba brie, ma nazwę zastrzeżoną i dotyczy serów produkowanych tylko w miejscowości brie (plus okolica), ale też jest to ser typu camembert, więc dlatego smakują tak samo.
11 sierpnia 2018, 14:17
Ser brie i camembert to nie sa te same sery. Owszem, te produkowane dla supermarketow czy sieci dyskontow smakuja prawie tak samo, ale nie maja one zbyt wiele wspolnego z serami z Francji.
11 sierpnia 2018, 14:26
moze odtluszczanie wywialo z nich smak, czemu nie jesz normalnych tylko light?
11 sierpnia 2018, 14:38
Ser light to jak masło orzechowe light czy wafle light bez cukru... pozbywanie się najlepszego żeby zmniejszyć kaloryczność o 5%, a smak pogorszyć o 90... generalnie nie wiem czego się spodziewasz po produktach light? Bo chyba nie super smaku.
11 sierpnia 2018, 15:37
Bo sery sprzedawane w Pl i to light, to nie jest ani Brie, ani Camembert, tylko jakieś tam dziwadło z pleśnią. Nie ma nic wspólnego z prawdziwymi serami o tej nazwie. Z tego co pamiętam, jedząc je w pl miałam dokładnie to samo wrażenie - że np. Turkowe pleśniaki różnią się kształtem i tyle.
11 sierpnia 2018, 19:36
Tak na wstepie, to istnieja setki camembertow i bri. Masz duzo racji, ze niewiele roznia sie te sery smakowo, szczegolnie w wersji odtluszczonej. Nazwa nie jest zastrzezona jezeli sie uzywa tylko slowo brie czy camembert, ale juz np camembert z przymiotnikiem, nazwa miasta czy czyms dodatkowym - tak. Wiec w Polsce mozna je spokojnie produkowac i moze nawet modyfikowac. Aby porownac dwa konkretne sery trzeba podac szczegolowa nazwe brie et szczegolowa nazwe camembertu (i moze producenta)
Edytowany przez nobliwa 12 sierpnia 2018, 07:42
11 sierpnia 2018, 20:03
odtłuszczone mają po 12% tłuszczu wiec "chude" nie są... a wiadomo tłuszcz z serów nie jest zbyt zdrowy... tłuszcze dostarczam z masła orzechowego (tak z fistaszków nie są zdrowe tłuszcze), oleju kokosowego czasem o. lniany rzepakowy..
11 sierpnia 2018, 21:34
Czemu nie jest? Wydawało mi się, że już się nie demonizuje tłuszczu nasyconego. Już prędzej można się czepiać proporcji omega 6 do omega 3 w diecie u ludzi, którzy jedzą dużo tłuszczów roślinnych. Wersja odtłuszczona to w ogóle jakieś g...no nie ser pleśniowy. Nie warto na to pieniędzy wydawać.