- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 lipca 2018, 09:35
Jak to jest czy powinno się przechowywać czy nie? Zauważyłam, że jak dam jakieś warzywa czy pastę warzywną do pojemnika z szczelną gumką, to bardzo szybko to pleśnieje. Tak samo jak dam pomidora do plastikowego pojemnika (na pomidora, takiego z biedronki) to po 1 dniu już jest na nim pleśń, a jak jest bez pokrywki to może wytrzymać i 3. Dlaczego tak się dzieje? To jak gotuję trochę na zapas, to mam nie przykrywać rzeczy, co najwyżej folią aluminiową czy jak?
5 lipca 2018, 09:42
najlepiej pakować szczelnie w opakowaniu prozniowym. Ale nie kazdy ma sprzet do tego.
5 lipca 2018, 11:09
Zazwyczaj warzywa kupuje w warzywniaku, wiec tak szybko się nie psują. Dajesz je do lodówki? Może maja jakieś „zadrapania” i dlatego tak szybko pleśnieją.
5 lipca 2018, 12:14
Bo warzyw i owoców się nie trzyma w zamkniętych opakowaniach...przecież to są "żywe" produkty które oddychają i zachodzą w nich różne procesy mimo zerwania... Nie porównuj gotowanej potrawy do owocu...już nie mówiąc że pomidorów nie trzyma się w lodówce, ten owoc(jak i wiele innych) nie znosi schłodzenia poniżej 10C-kompletnie traci autentyczny smak(dlatego marketowe pomidory są takie paskudne w porównaniu z tymi z targu od rolnika-a nie handlarza biorącego z giełdy). W ogóle szybko ci to jakoś pleśnieje bo skoro bez przykrycia pomidor leży ci "aż" 3 dni zanim się zacznie psuć to jest to bardzo krótko- ja robię zakupy raz na tydzień i jeśli tylko owoce są nie pokaleczone to leżą normalnie w temp. pokojowej ten tydzień i mają się ok. Dla mnie opakowania plastikowe z zamknięciem są tylko na półprodukty lub gotowe potrawy które idą do zamrożenia.. jeśli potrawa ma iść do lodówki w pojemniku np. na 1 dzień, to będzie otwarta ew.przykryta lekko folią spożywczą, ale nie zamknięta.
5 lipca 2018, 14:51
Zamknięcie w pojemniku = wilgoć i brak dostępu powietrza, czyli idealne warunki dla rozwoju grzybów, w tym pleśni. Zatem świeże owoce i warzywa trzymamy niezamknięte. Zamknąć możesz ser, wędlinę, gotowane czy duszone potrawy.
5 lipca 2018, 18:31
Zamknięcie w pojemniku = wilgoć i brak dostępu powietrza, czyli idealne warunki dla rozwoju grzybów, w tym pleśni. Zatem świeże owoce i warzywa trzymamy niezamknięte. Zamknąć możesz ser, wędlinę, gotowane czy duszone potrawy.
I właśnie gotowane też mi pleśniały (pasta na kanapki warzywna) i ser też błyskawicznie pleśnieje. Wędlin nie jem, to nie wiem.
5 lipca 2018, 19:13
a moze obniz temperature w lodowce? Ja trzymam.np pokrojona papryke w lodowce, w pojemniku i nic mi.nie plesnieje..
5 lipca 2018, 19:41
I właśnie gotowane też mi pleśniały (pasta na kanapki warzywna) i ser też błyskawicznie pleśnieje. Wędlin nie jem, to nie wiem.Zamknięcie w pojemniku = wilgoć i brak dostępu powietrza, czyli idealne warunki dla rozwoju grzybów, w tym pleśni. Zatem świeże owoce i warzywa trzymamy niezamknięte. Zamknąć możesz ser, wędlinę, gotowane czy duszone potrawy.
Hmmm... Może pudełka trzeba odkazić?