Temat: Przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach

Jak to jest czy powinno się przechowywać czy nie? Zauważyłam, że jak dam jakieś warzywa czy pastę warzywną do pojemnika z szczelną gumką, to bardzo szybko to pleśnieje. Tak samo jak dam pomidora do plastikowego pojemnika (na pomidora, takiego z biedronki) to po 1 dniu już jest na nim pleśń, a jak jest bez pokrywki to może wytrzymać i 3. Dlaczego tak się dzieje? To jak gotuję trochę na zapas, to mam nie przykrywać rzeczy, co najwyżej folią aluminiową czy jak? 

też sugeruję wymianę, lub odkazenie opakowań. Na gumce pewnie coś się rozwinęło i wszystko Ci psuje. Ja mam zwykłe opakowania plastikowe bez gumki i nigdy jeszcze nic w nich wyrosło.

Pasek wagi

dzięki za rady ;) na najbliższym wolnym biorę się za odkazanie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.