Temat: dobre słodycze

niedługo kończe diete i zaczynam stabilizację, oprócz zwiększania ilości kcal chce zacząć wprowadzać nowe produkty(do tej pory jadłam głównie nabiał, mięso, warzywa, zboża i trochę owoców)
zaczne wprowadzac więcej owoców, następnie chleb razowy, serki itp.
chce zapytam o słodycze, mianowicie jakie są najzdrowsze?
wiem, że na pewno czekolada(oczywiście wszystko w racjonalnych ilościach)
a co myślicie o ciastkach lu go, batonikach płatkowych "cini minis" itp., kisiel..?
może jakieś propozycje?
słyszałam ostatnio o serku 'satino' (?) czekoladowy z pianką a tylko 0,9tłuszczu i 80kcal
Pasek wagi
a lepszy produkt który ma 70% węglowodanów i 3% tłuszczów czy 20% węglowodanów i 30% tłuszczów?(kaloryczność ta sama)
Pasek wagi

100kcal ma też Milky Way, a czy jest zdrowy to bym nie powiedziała. jeśli komuś chodzi o produkty niskokaloryczne, ale niekoniecznie zdrowe, to taki Milky Way jak znalazł. ale moim zdaniem o wiele lepiej zrobić sobie samemu ciasteczka z bakaliami, miodem, suszonymi owocami itp.

a co do produktów light czy fit to z reguły tylko są chude z nazwy. może i mają mniej kalorii niż tradycyjne produkty, ale są o wiele bardziej niezdrowe.

suszone owoce a do tego może jakieś batoniki pełnoziarniste ...
pytanie padło o dobre słodycze, a większość z Was podaje te "light" w których dobroć wątpię :D.
owoce, miód, gorzka czekolada i najrozmaitsze wariacje jakie można z nich zrobić. owsianki, jogurty, sałatki. a na szybko można zjeść batony owsiane. dobre i pyszne też jest ciasto drożdżowe, mmm...
gdzie te lody można dostac? mają tylko 34kcal !
lody najzdrowsze można sobie zrobić samemu -zamrozić jogurt z owocami lub wycisnąć świeży sok z owoców i zrobić z niego pyszny i zdrowy sorbet:)
A ja mam takie pytanko: Czym zastąpić w wypiekach biały cukier? słodzikiem(wiem, ze niezdrowy) wiem, że miód ale co ze słodzikami..czy nie traca swych właściwości pod wpływem temp? Napiszcie mi jakie stosujecie
Czy zastąpienie zwykłej mąki na pszenną ale pełnoziarnistą w ciastach ma rację bytu, zmienia jkos smak...
No i co z tłuszzcem w takim zdrowym cieście...lepiej masło czy margaryna(pomijając fakt, ze jak wiem nie jest zdrowa)
Doradżcie proszę co czym zastąpić by było jak najmniej kaloryczne, z góry dziękuję
a lepszy produkt który ma 70% węglowodanów i 3% tłuszczów czy 20% węglowodanów i 30% tłuszczów?(kaloryczność ta sama)

co wybrac???
Pasek wagi

słodzik jest niezdrowy. najlepiej zastąpić go miodem.

jeśli chodzi o wybór między masłem i margaryna to masło jest zdrowsze.

ok, wiemy że słodzik jest niezdrowy. Ale jak wypada przy białym cukrze? Co jest bardziej szkodliwe? Miód to świetna sprawa, ale prawdziwy, swojski jest bardzo drogi i przy moim słodzeniu herbat nie wyrobiłabym na niego, więc nim słodze tylko owsianki i jogurty, a herbatki niestety słodzikiem...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.