- Dołączył: 2011-03-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 18
17 marca 2011, 15:12
Witam
Na poczatek powiem ze diety i glodzenie ,odmawianie sobie wszytskiego powoduje efekt jo-jo.
Wiec najlepiej jak jem wszyskto co do tej pory ale np 1/2 porcji.Ale chce wprowadzic zdrowsze dodatki.
Wiec ...czy to sa bardzo kaloryczne potrawy - ewentualnie co jeszcze dodac aby bylo bardziej zdrowe, lub co zamienic ??
1. Kurczak z ryzem
100gr kurczaka z piersi
5 srednich pieczarek
cebulka
2 pomidory ( lub puszka pomidorow z puszki)
torebka ryzu
Przyprawa do kebaba/gyrosa (ewentualnie sama papryka )
wszytsko podsmazam z kropla oleju, potem dusze, dodaje na koniec ryz.
Taka porcje mam na obiad i kolacje, lub dla 2 osob
2.Platki czekoladowe plus jogurt
3.Sałatka owocowa
Banan
Kiwi
Mandarynki
w sezonie arbuz
1/2 jogurtu
4.Spagetti
Makaron aldente
100gr miesa
5 pieczarek
Pomidor /pomidory w puszce
Przyprawy - papryka ,sol
Edytowany przez Ajjjc 17 marca 2011, 15:13
17 marca 2011, 15:33
Nie. Zostaw pieczarki, ale nie wywalaj cycuch kurczaka bo to zdrowe bialko :)
- Dołączył: 2011-03-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 18
17 marca 2011, 15:33
> miesa nie zmiejszaj mieso to bialko -spageti mozna
> tez zrobic z mielonej piersi -a mieso mielone
> najlepiej kupic wolowo -wiepszowe jak juz masz
> wiepszowe to smaz je na rozgrzanej teflonowej
> patelni bez tluszczu -tluszcz jest w miesie
> -pieczarki to tez bialko mozesz je jesc
> kilogramami jak lubisz -
no wlasnie tak smaze bez oleju bo mam teflonowa patelnie, ale jestem w domu rodzinnym to kropla oleju musi byc
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
17 marca 2011, 15:33
pieczarki sa ok, malutko kalorii , dużo białka i wit.B
Zalety odżywcze pieczarek to spora zawartość potasu, fosforu, witamin B1, B2 i PP
Edytowany przez malalady 17 marca 2011, 15:35
- Dołączył: 2011-03-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 18
17 marca 2011, 15:35
Problemem jest dla mnie zolty ser uwielbiam jesc tosty z serem,kanapeczki z serem na cieplo - co jesc zamiast tego - bo wiem ze to juz nie jest zdrowe;/
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
17 marca 2011, 15:38
równie dobrze topi się serek wiejski. ja go daje do zapiekania warzyw, do makaronów, na pizze. fajnie się ciągnie i smakuje jak żółty
tosty z wieśniakiem tez mogą być pyszne
po lewej wiejski stopiony na pizzy po prawej żółty
Edytowany przez malalady 17 marca 2011, 15:43
17 marca 2011, 15:39
ha ha
mam to samo no ale to niestety masakra kaloryczna. Czasem jedz, bo nie można zwariować. A na co dzień... no niestety cierpię ale zamiast moich tościków wcinam pieczywko razowe z wędlinką drobiową...
jak mnie bardzo bierze to obsypuję to ziolami i chilli zmielonym i jem z piekarnika - taka imitacja zapiekanki ;)
- Dołączył: 2011-03-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 18
17 marca 2011, 15:40
> równie dobrze topi się serek wiejski. ja go daje
> do zapiekania warzyw, do makaronów, na pizze.
> fajnie się ciągnie i smakuje jak żółtytosty z
> wieśniakiem tez mogą być pysznepo lewej wiejski
> stopiony na pizzy po prawej żółty
powaznie?/ nie slyszalam aby wiejski robic na cieplo....ale mnie to zaciekawiło chyba dzis sprobuje
17 marca 2011, 15:40
> równie dobrze topi się serek wiejski. ja go daje
> do zapiekania warzyw, do makaronów, na pizze.
> fajnie się ciągnie i smakuje jak żółtytosty z
> wieśniakiem tez mogą być pysznepo lewej wiejski
> stopiony na pizzy po prawej żółty
No co ty??? Poważnie?? Jaki? ziarnisty, twarożkowy?? jak to smakuje???
17 marca 2011, 15:42
No dla mnie - wielbiciela żółtego sera - to była by mega rewolucja kuchenna
17 marca 2011, 15:48
to jaki ten ser mam zapodać? ziarnisty, czy twarożkowy? bo nabrałam apetytu :P
- Dołączył: 2011-03-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 18
17 marca 2011, 15:48
> No dla mnie - wielbiciela żółtego sera - to była
> by mega rewolucja kuchenna
jezu dla mnie tez:)
a co jesc jak sie nie ma czasu na przyrzadzanie dan sałatek - jak mozna wpasc tylko do sklepu kupic cos ( wlasnie co???) i na szybko- bo mam takie dni czasem
Edytowany przez Ajjjc 17 marca 2011, 15:49