- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 marca 2011, 23:31
No i właśnie.. Artykuł z 2008 roku.. http://www.eioba.pl/a/1tl0/pij-mleko-bedziesz-kaleka-biala-smierc
a picie mleka promowane do teraz.. moja siostra codziennie przynosi ze szkoły mleko..
Jak wy to widzicie? Ile mleka piją wasze dzieci? Jesteście za piceim czy za ograniczeniem? Ja przypadkiem wpadłam na ten artykuł i zaczęło mnie to zastanawiać.. Czy kiedykolwiek dowiemy się czegoś konkretnie ehh..
Moje dzieci mleka nie piją.. jedynie w postaci budyniu lub "kapeczke" do płatków..
będąc w szpitalu z synkiem poznałąm dziewczynę któr dawała synkowi krowie mleko od urodzenia i lekarze twierdzili że "przez nią" dziecko jest chore.. miało anemię. Matka w szpitalu wyklęta.. Patrzyli na nią jak na morderczynię, a przecież ona źle nie chciała..
12 marca 2011, 07:16
12 marca 2011, 08:26
12 marca 2011, 09:10
Ja pije do kawy, platkow, czasem kakao.
Moja corka nie dostaje krowiego (jedynie z jogurtach, serach itp) pije modyfikowane i mam zamiar podawac jej to mleko do 3ego roku zycia.
12 marca 2011, 09:30
12 marca 2011, 09:46
Niektóre z przyczyn nietolerancji laktozy są dobrze znane. Na przykład, pewne choroby związane z trawieniem lub uszkodzenia jelita cienkiego mogą obniżyć ilość wytwarzanych enzymów. W rzadkich przypadkach, dzieci i noworodki nie posiadają wrodzonej zdolności produkcji laktazy. Jednak u większości ludzi, stan niedoboru laktazy rozwija się wraz z dorastaniem. Po osiągnięciu wieku powyżej 2 lat, organizm zaczyna produkować mniej laktazy. Niemniej, wiele osób może nie odczuwać objawów nietolerancji przez długie lata.
Organizm większości ludzi pochodzenia północno-europejskiego wytwarza wystarczające ilości laktazy przez całe życie. Niedobory laktazy są częste wśród mieszkańców Bliskiego Wschodu, Indii, części Afryki i ich potomków w innych częściach świata gdzie około 70 procent dorosłych wykazuje pewien stopień nietolerancję laktozy. W większości państw europejskich, niedobory laktazy występują u 5% ludzi rasy białej oraz znacznie częściej wśród innych grup etnicznych.
Ilość spożytego mleka i przetworów mlecznych, które mogą wywołać objawy nietolerancji laktozy różni się bardzo w zależności od osoby. Wiele osób, które mają niską aktywność laktazy w jelitach może spożyć szklankę mleka bez żadnych dolegliwości. Twarde sery, które zawierają niewiele laktozy i produkty fermentowane jak np. jogurt, zazwyczaj nie wywołują dolegliwości. Wyjaśnia to, dlaczego mleczne produkty fermentowane są chętnie spożywane na obszarach, gdzie często występują niedobory laktazy.
Wynika z tego, że nie ma gotowej recepty dla całego świata. Jednemu szkodzi i doprowadzi do szeregu powikłań, a drugi pił sobie od dziecka i ma się dobrze.
12 marca 2011, 09:56
12 marca 2011, 10:24
12 marca 2011, 10:24
12 marca 2011, 10:26
12 marca 2011, 10:28
Edytowany przez BornThisWay 12 marca 2011, 10:29