- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 lutego 2011, 20:41
Vitalijki, podzielcie się proszę swoimi przepisami na pyszną owsiankę.
Od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie poranka bez niej ;) Problem tkwi w tym, że właściwie jadam tylko 2 "rodzaje" i boję się, że szybko mi się ona znudzi.
pierwsza wersja: 4 łyżki płatków owsianych, pół łyżki rodzynek, 2 pokrojone drobno śliwki suszone, jabłko pokrojone w kostkę, cynamon - zalewam wrzątkiem, a później dodaję odrobinę mleka 0,5%
druga wersja: 4 łyżki płatków owsianych, pół łyżki rodzynek, 2 pokrojone drobno śliwki suszone, 1 łyżeczka miodu, mały banan - również zalewam wrzątkiem, a później dodaję odrobinę mleka 0,5%
Będę wdzięczna za wszystkie propozycje. W rozsądnych granicach kcal oczywiście ;)
27 lutego 2011, 21:21
"Owsianka jest pełnowartościowym produktem idealnie nadającym się na pierwsze śniadanie. Niski indeks glikemiczny powoduje, iż jest stopniowo uwalniana, a następnie trawiona przez nasz organizm. Dzięki temu na długo pozostawia uczucie sytości. Węglowodany zawarte w owsiance dostarczają nam zastrzyk energii na cały dzień.
Dostarcza nam cenne witaminy: E, PP, B1, B6 oraz minerały takie jak magnez, czy selen. Jest bogata w łatwostrawne białko, skrobie oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (najkorzystniejsze dla naszego organizmu). Ponadto owies jest bogaty w błonnik. Jego działanie możemy przybliżyć do "szczotki" wymiatającej wszystkie szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny zalegające w naszym organizmie niekiedy przez długie lata.
Polecana jest szczególnie osobom mającym problemy z układem pokarmowym, gdyż doskonale radzi sobie z niestrawnością oraz zaparciami. Ponadto płatki owsiane opóźniają proces starzenia organizmu, dzięki zawartej w niej przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki.
Właściwości owsianki :
obniża poziom złego cholesterolu we krwi
wpływa korzystnie na skórę i włosy ( głównie dzięki zawartości witamin z grupy B)
dostarcza nam niezbędnych witamin i minerałów
łagodzi stany depresyjne
skutecznie zwalczają zmęczenie
chronią przed nowotworami oraz miażdżycą
zapewniają większa sprawność fizyczną i psychiczną
skutecznie likwidują uczucie głodu
zapewniają uczucie sytości na wiele godzin ( 3-4 h)
wspomaga proces odchudzania".
Wniosek? Jedzmy owsiankę ;)
27 lutego 2011, 21:28
27 lutego 2011, 21:38