- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 982
17 lutego 2011, 21:29
kiedys robiłam siemie iniane ale robiła sie taka żelka jak budyn i to smierdziało wiec wywaliłam za balkon. A teraz mam ajkies takie problemy z wypróżnianiem i nie chciałam zjeść troche siemienia na przeczyszczenie jak je przyrządzic zeby nie wyszedł z tego kisiel? :)
17 lutego 2011, 21:57
ja też lubię takie gluty :)
dodawaj do mleka, posypuj kanapki albo nawet do masy na naleśniki
- Dołączył: 2008-12-16
- Miasto: Madagaskar
- Liczba postów: 1515
17 lutego 2011, 22:00
a ja chciałam zapytać po jak długim czasie od momentu zjedzenia siemienia lnianego mogę iść do kibelka? :D
17 lutego 2011, 22:08
O! na jutro zaplanowałam kupno siemienia bo mnie również dopadły zaparcia i akurat pojawił się ten temat ;)
Ja chyba wybiorę wersje z jogurtem - skoro piszecie, że śmierdzi i nie niezbyt smakowicie się prezentuje.
- Dołączył: 2010-08-26
- Miasto: Czekolandia
- Liczba postów: 2672
17 lutego 2011, 22:12
ja kupuje nasienia ale miele go ;p i dodaje do owsianki lub koktajli :D
- Dołączył: 2011-02-06
- Miasto: Przylądek Dobrej Nadzieji
- Liczba postów: 1204
17 lutego 2011, 22:30
ja dodaje sobie do jogurtów i owsianki :D
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Nyc
- Liczba postów: 921
17 lutego 2011, 22:30
ja ucieram w moździerzu razem z grubą solą i mam świetna posypkę do kanapek czy sałatek
- Dołączył: 2009-05-31
- Miasto: Happiness
- Liczba postów: 3525
17 lutego 2011, 23:00
A właśnie. Zapomniałam dodać, że ja robiłam tą "miksturę" z lnem mielonym odtłuszczonym :D bo takie całe ziarenka to faktycznie ciężko te glutki złapać na łyżeczkę :P
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
17 lutego 2011, 23:40
możesz dodać "kisiel" do owsianki, mleka, kisielu owocowego, budyniu... pamiętaj o przyjmowaniu większej ilości wody jeżeli stosujesz także preparaty błonnikowe.
18 lutego 2011, 06:32
siemię mielone ma inne właściwości niż całe.
Siemię w całości działa jak miotełka i mniej z niego czerpiemy zdrowych tłuszczy, a mielimy siemię właśnie w celu "wydobycia" tych tłuszczy z ziarna.
Ja sobie całe ziarna siemienia dosypuję np. do owsianki czy jogurtu. A także do sałatek, czy naleśników lub omletów
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
18 lutego 2011, 13:36
jak nie lubisz tego smaku to polecam do tego "kisielku" dodać 1-2 łyżki jogurtu nat. + cynamon + miód/słodzik:)