Temat: wasze OWSIANKI :)

był taki temat, ale nie moge go znaleźć chciałabym poznać wasze sposoby robienia owsianki bo dla mnie dobra owsianka jest lepsza od czekolady :D

ja robie róznie, moje dwie ulubione to :

4 łyżki płatków owsianych+2 łyżki zdrowego błonnika, zalanych wodą lekko ponad poziom płatków, wstawione do mikrofali aż to papki.

do tego daje całe opakowanie serka homo waniliowego z biedronki, cynamon i śliwki suszone oraz morele suszone. mmmmmmm!

drugi sposób to :

4 łyżki płatków + 2 zdrowego błonnika, zalane szkalnką mleka sojowego i wstawione do mikrofali do póki płatki nie będą mega miękkie(wychodzi mniej gęste niż w sposobie pierwszym) do tego cynamon i wkruszam na duże kawałki muffine które są codziennym gościem u mnie w domu.

 

a wy? jak lubicie robić owsianke?

 

jak czytam wasze wypowiedzi to sie troche dziwie. bo kazda z was gotuje owsianke, a ja robie swoja tak:

otreby pszenne (nie wiem ile daje, ale dosyc sporo sypie)

4 lub 5 łyzkek mieszanki platkow (glownie owsiane, ale sa jeczmienne, troszke kukurydzianych itp.)

pare rodzynków

troszke slonecznika

orzech laskowy

troszeczke cynamonu

i to polewam jogurtem lub kefirem (ale nie duzo- lubie geste) i zjadam z jabłuszkiem

i nie moglabym jadac takich papek bo ja czuje ze musze gryzc!!!

ze 2 łyżki płatków owianych
2 łyżki mleka sojowego
łyżka płatków kukurydzianych
dodatki (suszaona śliwka,jabłko, migdały, słonecznik  etc)
czubek łyżeczki miodu

Wsypuje płatki, zalewam wrzątkiem, tylko tyle żeby sie zakryły wodą. Odstawiam na 10-20 min.
Potem wsypuje mleko, dolewam wody mieszam chwilę. Potem dorzucam jakieś dodatki, dosypuje zwykłych płatków na koniec dla smaku dodaje miód. A na końcu mam syte śniadanko ^^
Mistyca ty sie tym najadasz :O? dla mnie 4 samych owsianych to minimum a do tego dochodzą inne płatki :OO
a ja ostatnio znalazłam coś takiego 
kupiłam kilka szt. i jutro przetestuje pierwszą w pracy na drugie śniadanie.
mnie jakoś te kupne nie przekonują, wole sobie sama zrobić taka sycącą owsiankę;d
Pasek wagi
Różnie jadam :)
np.
dziś do miski wsypałam 4 łyżki płatków owsianych górskich i 2 łyżki otrąb pszennych; tą mieszankę zalałam troszkę ciepłą wodą,odstawiłam n 3 minuty. Potem,gdy płatki wciągnęły wodę zalałam to jogurtem naturalnym i wkroiłam świeże 1 jabłko :) 
albo:
do garnka wlewam szklankę mleka 0,5%,do tego dosypuję 2 łyżki płatków owsianych górskich,2 łyżki otrąb pszennych,2 łyżki płatków ryżowych i gotuję :) Potem do miseczki,dodaję jakiś świeży owoc i jem :) 
 czasami:
3 łyżki płatków owsianych górskich+2-3 łyżki musli tradycyjnego (biedronka) 2-3 suszone daktyle+2 łyżki otrąb pszennych i zalewam to gorącym mlekiem :) 

Mi sie nie chce tak bawic jak Wam heheh nie mam na to czasu :)

 

3-4 lyzki platkow owsianych

zalewam wrzaca woda, czekam az platki wciagna wode ,napecznieja. Dolewam 100ml mleka zimnego,

wsypuje lyzke blonnika

wkrajam owoc (jablko/banan//mandarynki/pomarancz)

wsypuje cynamon

 

dzis zamiast melka byljog. naturalny.

Pasek wagi

Ja też robie sobie codzienne owsianke.Tylko nie wiem dlaczego zawsze,ale to zawsze jak dodam do niej choćby szczypte zarodków pszennych mam taki okropny ból brzucha.Czy wy też tak macie czy tylko ja taka dziwna jestem???

Moje śniadanie to bardziej płatki z mlekiem niż owsianka, robię je mniej więcej tak:

-trochę płatków fitella diet
-trochę płatków fitness
-trochę płatków Muslim (orzechowo-kokosowo-czekoladowych - mniam)
-łyżeczka otrębów owsianych
-łyżeczka otrębów pszennych
i to zalewam mlekiem, wychodzi cała miska.

Najlepsze śniadanko :)
Djabeuu, Twoje owsianki wyglądają świetnie :)
Ja wciąż się szkolę w ich przyrządzaniu xD
Zwykle to:
3 łyżki płatków owsianych, albo dodaję trochę jęczmiennych
3 łyżki otrąb pszennych albo otręby granulowane jak brak tamtych
zalewam gorącą wodą i jeszcze daję do mikrofali (oszczędzamy czas rankiem, hehe)
potem dolewam mleko, łączę z tym i gotuję trochę
do tego śliwki suszone albo rodzynki, czy tam świeży owoc
i jakoś jest

Myślę nad dodaniem kakao do owsianki... Byłoby to smaczne?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.