Temat: Na czym podsmażyć aby było zdrowiej ?

Mam  w domu "Mrożonkę chińską"(są tam jakieś grzyby , kiełki itp. posiekane z paseczki) Tylko na czym to podsmażyć aby się nie zrobiło zbyt kalorycznie ? Chciałabym to zjeść z ryżem :) 
Tluszcz też jest potrzebny. Od kilku kropli nie przytyjesz
ja zawsze podsmażam na oliwie z oliwek :)
Rzadko coś smażę, zwykle podpiekam warzywa na patelni teflonowej, a później duszę z kilkoma łyżkami wody, ale jeśli używam tłuszczu to łyżeczkę oleju rzepakowego-ok. 44 kcal/5g.
Ja wszystko smażę na smalcu i jest ok. Ma bardzo wysoką temperaturą dymienia i wiele korzystnych dla serca tłuszczów jednonienasyconych, tak zdrowych jak z oliwy. Nasyconych wcale nie ma dużo i jeśli nie spożyjemy ich z cukrami prostymi nie musimy się ich obawiać. Potrzebujemy wszystkich tłuszczów (poza trans), nawet nasyconych. Kaloryczność smalcu to też jakiś mit - równie tuczący jest olej, oliwa, masło itp. Wszystkie mają podobną ilość kalorii. 20-40 kcal wam chyba różnicy nie robi. Nie mówię tu o niskotłuszczowych margarynach, które w większości to woda.
ja wsypuje do garnka na spód leje troszkę oleju ( oliwa podgrzewana traci właściwości i smak) troszkę wody i duszę i jest super
Pasek wagi
Użyj z łyżkę oleju, podbijesz kaloryczność i potrawa będzie bardziej wartościowa.
Post zdublowany.

Ja proponuje Pam do smażenia :)

Bezkaloryczny preparat do smażenia w sprayu.

Ilość w porcji :
Tłuszcz 0 g
Tłuszcze nasycone 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 0 mg
Węglowodany 0 g
Proteiny 0 g

ja dusze na odrobinie wody pod przykryciem, najczęściej polane serkiem wiejskim:)

oliwę wolę dolać do surówki, sałatki, jakoś ograniczam spożywanie tłuszczów po obróbce cieplnej
Kasiu a ten preparat to coz to za wynalazek??

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.