- Dołączył: 2010-04-16
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 369
10 lutego 2011, 20:23
Mam w domu "Mrożonkę chińską"(są tam jakieś grzyby , kiełki itp. posiekane z paseczki) Tylko na czym to podsmażyć aby się nie zrobiło zbyt kalorycznie ? Chciałabym to zjeść z ryżem :)
- Dołączył: 2008-01-22
- Miasto: Koniec Świata
- Liczba postów: 20178
10 lutego 2011, 20:43
Tluszcz też jest potrzebny. Od kilku kropli nie przytyjesz
- Dołączył: 2010-12-23
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 375
10 lutego 2011, 20:59
ja zawsze podsmażam na oliwie z oliwek :)
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
10 lutego 2011, 21:08
Rzadko coś smażę, zwykle podpiekam warzywa na patelni teflonowej, a później duszę z kilkoma łyżkami wody, ale jeśli używam tłuszczu to łyżeczkę oleju rzepakowego-ok. 44 kcal/5g.
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
10 lutego 2011, 21:11
Ja wszystko smażę na smalcu i jest ok. Ma bardzo wysoką temperaturą dymienia i wiele korzystnych dla serca tłuszczów jednonienasyconych, tak zdrowych jak z oliwy. Nasyconych wcale nie ma dużo i jeśli nie spożyjemy ich z cukrami prostymi nie musimy się ich obawiać. Potrzebujemy wszystkich tłuszczów (poza trans), nawet nasyconych. Kaloryczność smalcu to też jakiś mit - równie tuczący jest olej, oliwa, masło itp. Wszystkie mają podobną ilość kalorii. 20-40 kcal wam chyba różnicy nie robi. Nie mówię tu o niskotłuszczowych margarynach, które w większości to woda.
- Dołączył: 2006-03-18
- Miasto: Włoszczowa
- Liczba postów: 10057
10 lutego 2011, 21:13
ja wsypuje do garnka na spód leje troszkę oleju ( oliwa podgrzewana traci właściwości i smak) troszkę wody i duszę i jest super
- Dołączył: 2010-07-05
- Miasto: Grubasoland
- Liczba postów: 2751
10 lutego 2011, 21:19
Użyj z łyżkę oleju, podbijesz kaloryczność i potrawa będzie bardziej wartościowa.
- Dołączył: 2010-07-05
- Miasto: Grubasoland
- Liczba postów: 2751
10 lutego 2011, 21:19
Post zdublowany.
Edytowany przez Seeeta 10 lutego 2011, 21:24
- Dołączył: 2009-09-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3350
10 lutego 2011, 21:37
Ja proponuje Pam do smażenia :)
Bezkaloryczny preparat do smażenia w sprayu.
Ilość w porcji :
Tłuszcz 0 g
Tłuszcze nasycone 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 0 mg
Węglowodany 0 g
Proteiny 0 g
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
11 lutego 2011, 08:35
ja dusze na odrobinie wody pod przykryciem, najczęściej polane serkiem wiejskim:)
oliwę wolę dolać do surówki, sałatki, jakoś ograniczam spożywanie tłuszczów po obróbce cieplnej
- Dołączył: 2010-10-14
- Miasto: Międzyzdroje
- Liczba postów: 2573
11 lutego 2011, 10:39
Kasiu a ten preparat to coz to za wynalazek??