Temat: czym zastąpić owsiankę

Owsianka jest bardzo zdrowa i na diecie idealna, ale... nienawidzę owsianki! Próbowałam różnych- na słodko i wytrawnie- wszystkie są obrzydliwe. Same płatki są paskudne!

Czym ją można zastąpić? Żeby było zdrowo i też działało jak "miotełka" na jelita?

Pasek wagi

jaglanka

ja nie gotuje owsianki,bo tez nie lubie. Wsypuje płatki do jogurtu, dodaje rodzynki, miód, czy banana,albo inny owoc, da sie przełknąc

Pasek wagi

a probowałas np. robić z płatków owsianych ciasteczka, przykladowo z bananem, rodzynkami? 

Pasek wagi

płatki ryżowe są świetne ;)

Pasek wagi

angelisia69, Isfet- do tej chwili nawet nie słyszałam o takich rzeczach! Może być ciekawe, dziękuję :) 

wrzesniowa2013- ciasteczka? nie wiem czy to dobry pomysł w moim przypadku... chyba, że znasz jakiś przepis, z którego da się zrobić ze 4 takie ciasteczka.

eszaa- kiedyś dietetyk mi powiedział, że nie powinno się jeść płatków owsianych w taki sposób, bo zamiast działać tak jak powinny, zapychają jelita, chłonąc wszelkie wartości. Robi się z nich taka dodatkowa kupa :P

Pasek wagi

Ja tez uwielbiam platki ryzowe ale nie jestem pewna czy dzialaja jak owsianka,tej juz mialam dosyc.

Pasek wagi

platki ryzowe nie sa zdrowe maja wysokie IG i sa przetworzone,dlatego nie trzeba ich gotowac

GrubaJa21 napisał(a):

wrzesniowa2013- ciasteczka? nie wiem czy to dobry pomysł w moim przypadku... chyba, że znasz jakiś przepis, z którego da się zrobić ze 4 takie ciasteczka.

ja robie cos takiego (ale bez masła, bo banan i miód wszystko ładnie sklejają): 

http://makelifehealthier.blogspot.com/2015/02/cias...

albo tutaj:

http://durszlak.pl/przepis/ciasteczka-owsiane-z-ba...

Mozesz je robić np. w większej ilosci wieczorem i przechowywac w pudełku. Wtedy rano robisz tylko kawe i śniadanie gotowe :)

Pasek wagi

Też nie znoszę owsianki, ani żadnych rozciapcianych płatków, jem na śniadanie chleb pełnoziarnisty, do tego ser, pomidory lub inne warzywa, albo jajka i pomidory lub inne warzywa (teraz już adio pomidory, przechodzę na ogórki kiszone). Płatki jestem w stanie przełknąć po uprażeniu na patelni, wtedy się robią chrupiące i dają się zjeść, ale nie widzę powodu, żeby to często robić. Sporadycznie takie uprażone płatki traktuję jako przegryzkę. Pieczywo pełnoziarniste, kasze i warzywa też wymiatają jelita, nie ma powodu katować się obrzydliwą owsianką.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.