26 stycznia 2011, 09:57
Odchudzam się od poczatku stycznia, ale tak jak każdy mam słabości i od czasu do czasu coś pojadłoby się smacznego, słodziutkiego, innego (pizza....). Czasami przychodza znajomi i mogłabym im cos zrobić, żebym i ja mogła coś podjeść. Może ktoś z Was może mi podać jakieś smaczne a niezakazane przepisy ze swoich diet i swojego odchudzania :))) 
Miłego dnia
- Dołączył: 2009-06-05
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 2678
26 stycznia 2011, 14:34
Wszystko smaczne i zdrowe.Przepisy sparwdzone przeze mnie.Gorąco wam polecam.
- Dołączył: 2009-06-05
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 2678
26 stycznia 2011, 16:06
nie ma za co:) Testuj-mi smakuje.
26 stycznia 2011, 16:40
MAKARON Z BROKUŁAMI
Brokuły ugotowałam w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku ugotowałam makaron pełnoziarnisty.
Na patelni podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju rzepakowego cebulkę i czosnek. Następnie dodałam ugotowane brokuły i dalej podsmażałam. Na koniec dorzuciłam makaron.
Gdy wszystko się razem podsmażyło, dodałam odchudzoną mozzarellę.
Wymieszałam wszystko i można już jeść ![]()
SMACZNEGO
*** w przepisie zamiast mozzarelli był parmezan. Pewnie bardziej się nadaje do tej potrawy, ale z mozzarellą też było dobre...
*** w oryginale makaron był podsmażany na osobnej patelni, zamiast oleju użyte było masło (oczywiście w ilościach hurtowych) - ja sobie oczywiście tę potrawę odchudziłam
*** no i brokuły w pierwotnej wersji były blanszowane, ale ja wolałam ugotować, aby podczas podsmażenia brokuł "rozciapciał" się
Akurat tak bardziej lubię
Spaghetti z cukinii
Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, podduszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy chwilkę - dopóki ser się nie rozpuści.
***ja dodałam do cukinii słonecznika
*** możemy dodać też mięsko - ja często dodaje tuńczyka w sosie własnym
*** wszystko posypałam świeżą bazylią
![]()
Pulpety na parze z mozzarellą
- mięso mielone z indyka (ok. 120g)
- mozzarella light (ok. 30g)
- białko jajka (1szt.)
- otręby pszenne
- sól, pieprz
Wszystkie składniki (oprócz mozzarelli) mieszamy w misce. Otrąb sypiemy tyle, aby wszystko było zwarte. Formujemy "placuszki", na środku układamy kawałeczki mozzarelli, formujemy kuleczki. Mi wychodzą z tego 4 pulpety.
Gotujemy na parze (można też w wodzie, jak ktoś woli).
Sos pomidorowy
Podsmażamy ząbek czosnku na łyżce oleju. Wyrzucamy czosnek - chodzi o to, aby olej przejął jego smak. Przestudzamy.
Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pół szklanki wody i przyprawy (np. sól, pieprz, bazylia). Zaprawiamy 2 łyżeczkami mąki (użyłam orkiszowej). Można dodać jogurtu (ja użyłam taki 0.1%). Sos doprowadzamy do wrzenia. Polewamy nim pulpeciki.
26 stycznia 2011, 16:46
![]()
Jabłecznik z kruszonką
Kruszonka:
-150g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej)
-50g płatków owsianych (miałam zmieszane z otrębami)
-3 łyżki stołowe cukru pudru (użyłam łyżki słodzika do pieczenia)
-100g masła lub margaryny
Nadzienie:
- 3-4 jabłka (mi na blaszkę chyba wyszło 5, ale to zależy jak grubą warstwę jabłek chcemy)
-2 łyżki stołowe brązowego cukru (użyłam łyżki słodzika do pieczenia)
-łyżeczka cynamonu
1. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Można użyć miksera.
2. Obierz jabłka, wydrąż z nich środek i pokrój na kawałki.
3. Natłuść blaszkę/naczynie żaroodporne i umieść w nim kawałki jabłek.
4. Posyp je cukrem/słodzikiem i cynamonem a na wierzchu umieść kruszonkę.
5. Piecz jabłecznik w środkowej części piekarnika 20-25minut w temperaturze 220st. C. Ciasto na pewno będzie dobre, gdy kruszonka się zezłoci.
6. Jabłecznik podawaj na ciepło
![]()
Ciasto drożdżowe 2 (z przepisu "Rewolucje na talerzu")
20 dag drożdży
400g mąki
100ml ciepłej wody
100ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki miodu
banan
10 namoczonych moreli
Mąkę i drożdże wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i miód. Wyrobić. Zmiksować banana i morele. Dodać do ciasta i dobrze wyrobić. Wyłożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku (180st.C) ok. 1godz. (ja piekłam znacznie krócej, ok. 40 minut).
- Dołączył: 2009-01-10
- Miasto: Valim
- Liczba postów: 10627
26 stycznia 2011, 16:48
ja dzisiaj jadłam omleta z tuńczykiem- podsmażam papryczkę chilli (ja mam suszoną i cebulkę dymkę (albo np pora) - jeśli nie ma sie chilli to do jajka można dodać trochę ostrej papryki, ubijam lekko białko z żółtkiem (ja biorę 2 białka, jedno żółtko) do tego trochę curry i płatków owsianych i wlewam na patelnię, na przygotowanego omleta kładę sałatę, tuńczyka z puszki, kukurydzę, fasolkę czy co tam mi sie podoba, zawijam i jem- pyyycha!
26 stycznia 2011, 17:03
A co zrobiłybyście na babską "nasiadówkę"?!
26 stycznia 2011, 17:29
Sernikobrownies

Składniki:
6 jajek
4 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
1 mały jogurt naturalny
150g serka homogenizowanego
10-14 tabletek słodzika (wg smaku, 1tbl=3 łyżeczki cukru)*
250g chudego sera
zapach waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
W
misce połączyć ze sobą rozdrobniony ser, serek homogenizowany, 2 jajka,
zapach waniliowy i 5 tbl słodzika. Składniki dokładnie ze sobą utrzeć.
Wstawić do lodówki.
W
drugiej misce lekko ubić jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt,
skrobię/mąkę, kakao, proszek do pieczenia i resztę rozkruszonych
słodzików. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na prostokątną blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć łyżką ser. Ma powstać
serowa kratka.
Piec w piekarniku nagrzanym na 160 st ok 35 min.