Temat: dietetycznie a smacznie...

Odchudzam się od poczatku stycznia, ale tak jak każdy mam słabości i od czasu do czasu coś pojadłoby się smacznego, słodziutkiego, innego (pizza....). Czasami przychodza znajomi i mogłabym im cos zrobić, żebym i ja mogła coś podjeść. Może ktoś z Was może mi podać jakieś smaczne a niezakazane przepisy ze swoich diet i swojego odchudzania :)))

Miłego dnia

Wszystko smaczne i zdrowe.Przepisy sparwdzone przeze mnie.Gorąco wam polecam.

mandarynkaa87  dzięki wielkie!!! - juz w sobotę coś przetestuję.

nie ma za co:) Testuj-mi smakuje.

Naleśniki z farszem

(4 porcje)

CIASTO::
*15 dag mąki (ja dałam pół na pół zwykłą mąkę z pełnoziarnistą)
*2 jajka
*szklanka mleka
*szczypta soli
*łyżka oleju
FARSZ:
& 1/2 brokuła
& 25 dag pieczarek
& łyżka oleju
& łyżka jogurtu naturalnego
& cebula
& 2 łyżki tartego sera żółtego
& sól, pieprz
& 10 dag boczku (w oryginale było 20 dag, ale to już za dużo)

Podane składniki na ciasto zmiksuj. Odstaw na 20 minut, a następnie usmaż cienkie naleśniki.
Brokuły ugotuj w lekko osolonej wodzie, osącz i rozetrzyj widelcem. Pieczarki poszatkuj, usmaż na łyżce oleju razem z cebulą. Wymieszaj z brokułem, jogurtem nat., serem, przypraw solą i pieprzem. Farsz rozsmaruj na naleśnikach, złóż je w koperty, podsmaż. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na chrupiąco, polej naleśniki
Omlet biszkoptowy

budyń czekoladowy - proszek (2 łyżki - 14g)
2 jajka
słodzik (5 tabletek)
cukier waniliowy 5g + ser twarogowy (ja użyłam trochę tłustszego sera do serników, ale może być zwykły twaróg) 50g
olej rzepakowy (łyżeczka)
owoce: porzeczki czarne i czerwone (25g), truskawki (35g), mała mandarynka (30g)


Jajka podzieliłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli, żółtka wymieszałam ze słodzikiem (pokruszonym) i dodałam proszek budyniowy. Następnie dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam. Usmażyłam na łyżeczce oleju.
Nadzienie zrobiłam z twarogu i cukru waniliowego. Posmarowałam nim środek omletu i zwinęłam w rulon. Posypałam delikatnie cukrem pudrem i udekorowałam owocami.
SMACZNEGO!!!

razem: 383kcal
białko: 22g
tłuszcz: 22g
węglowodany: 29g



MAKARON Z BROKUŁAMI


Brokuły ugotowałam w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku ugotowałam makaron pełnoziarnisty.
Na patelni podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju rzepakowego cebulkę i czosnek. Następnie dodałam ugotowane brokuły i dalej podsmażałam. Na koniec dorzuciłam makaron.
Gdy wszystko się razem podsmażyło, dodałam odchudzoną mozzarellę.
Wymieszałam wszystko i można już jeść 
SMACZNEGO

*** w przepisie zamiast mozzarelli był parmezan. Pewnie bardziej się nadaje do tej potrawy, ale z mozzarellą też było dobre...
*** w oryginale makaron był podsmażany na osobnej patelni, zamiast oleju użyte było masło (oczywiście w ilościach hurtowych) - ja sobie oczywiście tę potrawę odchudziłam
*** no i brokuły w pierwotnej wersji były blanszowane, ale ja wolałam ugotować, aby podczas podsmażenia brokuł "rozciapciał" się  Akurat tak bardziej lubię


Spaghetti z cukinii
Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, podduszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy chwilkę - dopóki ser się nie rozpuści.
***ja dodałam do cukinii słonecznika
*** możemy dodać też mięsko - ja często dodaje tuńczyka w sosie własnym
*** wszystko posypałam świeżą bazylią


Pulpety na parze z mozzarellą

- mięso mielone z indyka (ok. 120g)
- mozzarella light (ok. 30g)
- białko jajka (1szt.)
- otręby pszenne
- sól, pieprz

Wszystkie składniki (oprócz mozzarelli) mieszamy w misce. Otrąb sypiemy tyle, aby wszystko było zwarte. Formujemy "placuszki", na środku układamy kawałeczki mozzarelli, formujemy kuleczki. Mi wychodzą z tego 4 pulpety.
Gotujemy na parze (można też w wodzie, jak ktoś woli).


Sos pomidorowy


Podsmażamy ząbek czosnku na łyżce oleju. Wyrzucamy czosnek - chodzi o to, aby olej przejął jego smak. Przestudzamy.
Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pół szklanki wody i przyprawy (np. sól, pieprz, bazylia). Zaprawiamy 2 łyżeczkami mąki (użyłam orkiszowej). Można dodać jogurtu (ja użyłam taki 0.1%). Sos doprowadzamy do wrzenia. Polewamy nim pulpeciki.

Jabłecznik z kruszonką

Kruszonka:
-150g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej)
-50g płatków owsianych (miałam zmieszane z otrębami)
-3 łyżki stołowe cukru pudru (użyłam łyżki słodzika do pieczenia)
-100g masła lub margaryny

Nadzienie:
- 3-4 jabłka (mi na blaszkę chyba wyszło 5, ale to zależy jak grubą warstwę jabłek chcemy)
-2 łyżki stołowe brązowego cukru (użyłam łyżki słodzika do pieczenia)
-łyżeczka cynamonu

1. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Można użyć miksera.
2. Obierz jabłka, wydrąż z nich środek i pokrój na kawałki.
3. Natłuść blaszkę/naczynie żaroodporne i umieść w nim kawałki jabłek.
4. Posyp je cukrem/słodzikiem i cynamonem a na wierzchu umieść kruszonkę.
5. Piecz jabłecznik w środkowej części piekarnika 20-25minut w temperaturze 220st. C. Ciasto na pewno będzie dobre, gdy kruszonka się zezłoci.
6. Jabłecznik podawaj na ciepło


Ciasto drożdżowe 2 (z przepisu "Rewolucje na talerzu")
20 dag drożdży
400g mąki
100ml ciepłej wody
100ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki miodu
banan
10 namoczonych moreli
Mąkę i drożdże wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i miód. Wyrobić. Zmiksować banana i morele. Dodać do ciasta i dobrze wyrobić. Wyłożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku (180st.C) ok. 1godz. (ja piekłam znacznie krócej, ok. 40 minut).
ja dzisiaj jadłam omleta z tuńczykiem- podsmażam papryczkę chilli (ja mam suszoną i cebulkę dymkę (albo np pora) - jeśli nie ma sie chilli to do jajka można dodać trochę ostrej papryki, ubijam lekko białko z żółtkiem (ja biorę 2 białka, jedno żółtko) do tego trochę curry i płatków owsianych i wlewam na patelnię, na przygotowanego omleta kładę sałatę, tuńczyka z puszki, kukurydzę, fasolkę czy co tam mi sie podoba, zawijam i jem- pyyycha!
A co zrobiłybyście na babską "nasiadówkę"?!
Sernikobrownies

Sernikobrownies

Składniki:

6 jajek

4 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej

1 mały jogurt naturalny

150g serka homogenizowanego

10-14 tabletek słodzika (wg smaku, 1tbl=3 łyżeczki cukru)*

250g chudego sera

zapach waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

W misce połączyć ze sobą rozdrobniony ser, serek homogenizowany, 2 jajka, zapach waniliowy i 5 tbl słodzika. Składniki dokładnie ze sobą utrzeć. Wstawić do lodówki.

W drugiej misce lekko ubić jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt, skrobię/mąkę, kakao, proszek do pieczenia i resztę rozkruszonych słodzików. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć łyżką ser. Ma powstać serowa kratka.

Piec w piekarniku nagrzanym na 160 st ok 35 min.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.