Temat: dietetycznie a smacznie...

Odchudzam się od poczatku stycznia, ale tak jak każdy mam słabości i od czasu do czasu coś pojadłoby się smacznego, słodziutkiego, innego (pizza....). Czasami przychodza znajomi i mogłabym im cos zrobić, żebym i ja mogła coś podjeść. Może ktoś z Was może mi podać jakieś smaczne a niezakazane przepisy ze swoich diet i swojego odchudzania :)))

Miłego dnia

queenofthehighway  jestes skarbnica wiedzy

hah, no jak mi się nudzi to szukam i zapisuję, ale i tak jakoś mało z tego korzystam ;p więc dobrze, że przynajmniej komuś innemu się przyda to co wyszukam ;>

Zapiekanki pieczarkowe na pieczywie żytnim

Składniki

  • 6 kromek pieczywa chrupkiego żytniego
  • tarta mozzarella i cheddar
  • 5 małych pieczarek
  • 1/2 frankfurterki
  • 5 oliwek zielonych
  •  

  • szczypiorek

Narn kromkach pieczywa rozkładamy starty ser. Pieczarki obieramy, kroimy w rnplastry i układamy na tostach. W plasterki kroimy także oliwki i rnkiełbaski, układamy obok pieczarek. Wierzch posypujemy posiekanym rnszczypiorkiem.
Zapiekamy na kratce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-10 minut. 
Można podawać z ulubionym sosem (keczupem, czosnkowym, pomidorowym itp).



Sa bardzo dobre i dietetyczne-oczywiscie pod warunkiem ze nie zjemy bardzo duzo:P

gulasz z ciecierzycą

 


Składniki:
80g ciecierzycy
średnia cebula
papryka czerwona
papryka zielona
3 średnie pomidory
ząbek czosnku
łyżka oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz
szczypta ostrej papryki

Ziarnarn ciecierzycy namoczyć dzień wcześniej. Gotować około godziny. Na rnpatelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Paprykę pokroić w rnkostkę i poddusić wraz z cebulą. W międzyczasie, sparzyć pomidory i rnściągnąć z nich skórkę. Następnie pokroić i dodać do papryki. Dusić rndalej, aż pomidory puszczą sok i się rozpadną. Dodać ugotowaną rnciecierzycę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Pod koniec podkręcić rntrochę palnik, żeby całość się zredukowała i dodać rozgnieciony ząbek rnczosnku. Cały proces przygotowania zajmuje około godziny, czyli jak na rnmoje standardy, strasznie długo. Warto się jednak poświęcić.

Podane składniki mają 574 kcal, starczają na dwie solidne porcje.
Jedna porcja ma 287 kcal

Kotlety jajeczne ze szpinakiem

400 g mrożonego szpinaku
3 jajka
posiekana papryczka chilli
łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki otrąb owsianych
czosnek
łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz

Jajkarn ugotować na twardo, następnie obrać i drobno posiekać. Szpinak rnrozmrozić i odparować nadmiar wody, przyprawić czosnkiem, solą i rnpieprzem wg upodobań.
Do przestudzonego szpinaku dodać jajka, rnchilli, szczypiorek, łyżkę otrąb i sos sojowy. Dokładnie wymieszać, rnlepić średniej wielkości kotlety i obtaczać je w pozostałych otrębach.
Podsmażyć do zarumienienia na lekko naoliwionej patelni.

 

Smacznego!


Zdjecia i przepis zaporzyczony z internetu:)Serdecznie polecam-sa przepyszne:)Moje ulubione!!!

Placki twarogowe na słodko (danie węglowodanowe)

rn

Składniki (na 3-4 małe placki):

rn
  • 100g chudego twarogu
  • 3 łyżki mąki z pełnego przemiału
  • 3 łyżki mleka (max. 1,5% tłuszczu)
  • białko jajka
  • łyżeczka fruktozy
  • odrobina aromatu (u mnie migdałowy)
rn

Wszystkie składniki mieszamy, formujemy rnplacuszki i smażymy na teflonowej patelni (można dodać kapkę oliwy). rnJeśli chcemy, żeby były bardziej puszyste, białko można ubić.

rn

Placuszki bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

rn


rn

Składniki:

rn
  • 0,5 sporego kalafiora
  • 2 cebule
  • 0,5 sporego pęczku koperku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki zmielonych otrąb
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 6-7 sporych pieczarek
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 szklanka wody
rn


rn

Kalafiorrn podzielić na różyczki i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać posiekaną w rndrobną kosteczkę 1 cebulę. Dodać jajka, otręby, posikany i przyprawy. rnWszystko dokładnie wymieszać. Powinna powstać lekko zwarta masa :) Jeślirn użyliście malych jajek dodajcie jeszcze jedno. Smażyć placuszki na rndobrze rozgrzanym teflonie na małym ogniu, aby kalafior nie był surowy.

rn

Pieczarkirn obrać i podsmażyć na wodzie. Posolić i popieprzyć wg smaku. Dodać rndrobno posiekaną cebulę. Zalać wodą. Dodać jogurt i odparować w celu rnuzyskania gęstego sosu. Odłożyć 2-3 łyżki ugotowanych pieczarek, resztę rnpotraktować blenderem. Dodać odłożone pieczarki i wymieszać. Polać rnplacki i zajadać!

rn


rn

Smacznego!


rn

Składniki:

rn
  • 0,5 kg mięsa mielonego (mieszanki wołowo-indyczej)
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych otrąb
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka skrobii/mąki kukurydzianej
rn

 

rn

rn

Kapustęrn i cebulę posiekać, razem z jajkiem, otrębami i przyprawami dodać do rnmięsa. Wyrobić. Smażyć kotlety. W garniu zagotować 2 szklanki wody, rndodać usmażone kotlety. Zagotować. Wlać przecier pomidorowy i zagęścić rnmąką. Sos doprawić do smaku.

rn


rnSmacznego!


rn

Składniki (na 9 muffinek):

rn
  • 9 łyżek otrąb (może być mieszanka owsianych i pszennych, z przewagą owsianych)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki serka granulowanego
  • 4-5 dużych listków bazylii (ew.szczypiorek)
  • 2 plastry szynki
  • 0,5 cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • opcjonalnie sezam do posypki
rn


rn

Białkarn oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.3 żółtka, rnotreby, twarożek i sól dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną wędlinę i rncebulkę oraz drożdże. Następnie dodać ubite białka i bazylię. rnPorozkładać do formy na muffinki. Każdą muffinkę posmarować rozbełtanym rnżółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok.30min w 160st.

rn


rn

Przechowywać w szczelnym pojemniku i w chłodnym miejscu do 3 dni.

rn

Smacznego!

rn

Składnki na 9 mufinek:

rn
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 5 łyżek otrąb pszennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek słodzika (1łyżka=3łyżeczkom cukru)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju parafinowego
  • 5 łyżek coca-coli zero/light
  • 0,5 szkl mleka
rn

Otrębyrn zmielić na puch. Podczas mielenia dodać słodzik. Wymieszać ze sobą rnsuche składniki (otręby, słodzik, kakao, proszek do pieczenia). W rnosobnej misce wymieszać "mokre" (mleko, jajka, olej i na samym końcu rncoca-colę). Zmieszać ze sobą suche z "mokrymi". Nałożyć do papilotek. rnPiec 25min w 160stopniach.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.