Temat: dietetycznie a smacznie...

Odchudzam się od poczatku stycznia, ale tak jak każdy mam słabości i od czasu do czasu coś pojadłoby się smacznego, słodziutkiego, innego (pizza....). Czasami przychodza znajomi i mogłabym im cos zrobić, żebym i ja mogła coś podjeść. Może ktoś z Was może mi podać jakieś smaczne a niezakazane przepisy ze swoich diet i swojego odchudzania :)))

Miłego dnia

no rozumiem, rozumiem, wiadomo każdego, nawet najbardziej zdeterminowanego czasami napada chęć na coś niedozwolonego ;) od razu mówię, że to nie są moje przepisy.. wędruję po różnych takich właśnie np dukanowych blogach i po prostu albo robię  wszystko zgodnie z nimi, bądź nieco je dopasowuję do swoich potrzeb (i mojego pułapu kalorycznego np)
ale sernik np robiłam z przepisu takiego:

Składniki:
-
1000g sera aksamitnego Dr. Oetkera

-
2-3 jajka

-
3 białka

-
aromat waniliowy (ja dałam trochę waniliowego i trochę pomarańczowego;)

-
5 - 8 łyżeczek słodzika
Ser miksujemy z jajkami do tego dodajemy po kolei pozostałe składniki  - słodzik , aromat, i białka. Sernik jest lejący, ale taki właśnie powinien być ;) Piekarnik nagrzewamy do ok 180st. Formę o dowolnym kształcie wybieramy w zależności czy chcemy sernik bardziej mokry czy bardziej wysuszony, mniejsza - (mokry) lub większa ( suchy). Zabezpieczamy papierem do pieczenia i wylewamy serowa masę. Pieczemy sernik od 50 do 60 min jeśli chcemy by się przyrumienił na koniec podnosimy na wyższa półkę.
Mój przepis jest najprostszy na świecie
Bierzesz jogurt 400g, dodajesz do niego słodzik i to co lubisz masz/kakao/ aromat pomarańczowy/ rumowy/ śmietankowy/ cynamon/ Czego dusza zapragnie.
W niewielkiej ilości wody rozpuszczasz żelatynę, trochę więcej niż przewidziane jest na pół litra wody. wlewasz do formy i wrzucasz do lodówki. W tym czasie radzę już przygotować mocną herbatę owocową Mi smakuje najbardziej żurawina i mięta z jabłkiem;), Jak herbata się zaparzy znowu w niewielkiej ilości wody rozpuszczasz żelatynę mieszasz dobrze z herbatą i jak ostygnie zalewasz już ściągniętą pierwszą warstwę jogurtu. No i do lodówki, ważne jest żeby nie wylewać niczego bezpośrednio na "ciasto" tylko na łyżkę bo tak to będzie się rozwalać, potem szykujesz sobie drugi wariant jogurtu i czynność powtarzasz aż uzyskasz zadowalającą cię wysokość, i potem znowu inna herbatka i tak w kółko:). Wcześniej robiłam z jogurtu owocowego 0% i było jeszcze lepsze, no ale wiadomo, to ma jakieś ograniczenia w diecie. Jak już wszystkie warstwy były gotowe to na wierzch  dałam jeszcze odrobinę serka homo i przypruszyłam kakao żeby ładniej wyglądało.
Bezy czekoladowe

 

 Składniki:

3 białka

5 łyżek słodzika w proszku

łyżeczka czubata kakao

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę, a gdy to zrobimy dodajemy powoli kakao wymieszane ze słodzikiem i ciągle miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Formujemy bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie uchylam drzwiczki od piekarnika i suszymy bezy około pół godzinki. Smacznego :)

Pizza


Słodkości



CIASTO MARCHEWKOWE


składniki (25x35 cm):
1 szkl płatków owsianych błyskawicznych
0.75 szkl mąki razowej
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki cynamonu
0.75 łyżeczki soli morskiej
3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione na papkę
3 średnie marchewki, starte na drobnej tarce
110 g roztopionego masła
0.75 szkl grubo posiekanych orzechów włoskich
0.5 szkl daktyli, posiekanych
0.5 szkl jogurtu greckiego
2 jajka


Rozgrzej piekarnik do 170°C. Formę wyłóż papierem.
W misce wymieszaj mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cynamon, sól i orzechy.
W drugiej misce wymieszaj marchewki z bananami. Dodaj daktyle i masło, wymieszaj.
Masę marchewkową wymieszaj z mąką, jogurtem i jajkami.
Przelej do formy i piecz 60 minut.
Wyjmij i zostaw do wystygnięcia.



Serowe babeczki z kremem czekoladowym

Składniki na ok. 10 babeczek:

250 gram serka twarożkowego beztłuszczowego (albo serka homo, albo zmielonego twarogu)

2 jajka

5 łyżeczek słodziku w proszku

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki aromatu waniliowego

2 łyżki skrobii kukurydzianej (albo 2 łyżki serniksa)

Nutella dukana (przepis poniżej)

(12 łyżek mleka w proszku, 200 gram serka homo 0%, 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (np. Decomoreno), słodzik w płynie (w zależności od preferencji smakowych, ale około łyżki, 5 łyżek mleka 1,5%)

Jajka miksujemy razem ze słodzikiem, a następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz nutelki) i miksujemy dalej. Masę wylewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. Wyciągamy babeczki kiedy mają piękny złoty kolor. Po wystudzeniu faszerujemy nutellą Smacznego :)

Żelki w kwaśnej posypce


Składniki:

I opcja

2 łyżki owocowej galaretki bez cukru

3 łyżki żelatyny

słodzik w proszku (do smaku - w trakcie próbujemy)

kwasek cytrynowy (około 1/4 łyżeczki, można troszkę więcej, zależy jak bardzo kwaśne żelki się chce ;)

1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

II opcja

1/3 szklanki przegotowanej wody

2 torebki owocowej herbaty lub owocowe aromaty

5 łyżek żelatyny

słodzik do smaku

kwasek cytrynowy

 

Na posypkę:

płaska łyżeczka kwasku

2 łyżeczki słodzika w proszku


I opcja - Żelatynę i galaretkę wsypujemy do wody i mieszamy, pozostawiamy 2 minuty, żeby napęczniały, dosypujemy kwasek i słodzik i trzymamy garnuszek nad ogniem około 2 minuty, żeby papka zrobiła się płynna. Nie doprowadzamy do zagotowania! Przelewamy do foremek, np. do lodu i wstawiamy na pół godzinki do lodówki.

II opcja - Herbatkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki, dodajemy żelatynę i postępujemy tak, jak w opcji I.

Po wyjęciu z lodówki (żelki świetnie się odklejają od foremek) maczamy w posypce (tuż przed jedzeniem, bo żelki troszkę się rozpuszczają od kwasku), którą robimy banalnie prosto - po prostu mieszamy kwasek ze słodzikiem.

Można zrobić żelki jogurtowe, wtedy dodajemy dodatkowo 4 łyżeczki jogurtu i łyżeczkę żelatyny.

Lody

Składniki:

150 ml jogurtu naturalnego

2 kopiaste łychy serka homo beztłuszczowego

słodzik do smaku

150 gram mleka w proszku, ale nie granulowanego!!!

50 ml mleka

dowolne aromaty albo wywar z herbaty czy kakao lub kawa

Mieszamy wszystkie składniki i wstawiamy do zamrażarki na jakieś 3 godzinki (w foremkach do lodów, lub innych pojemniczkach z zanurzonym w środku patyczkiem np. w kieliszkach do wina lub szampana).


A co do odchudzenia potraw, to myślę, że nie tyle jest to ważne, co zastąpienie niektórych składników. Czyli np. biorąc hamburgera, to używamy bułki graham, chudego mięska na kotleta, świeżych warzyw i zamiast sosu na majonezie, robimy na jogurcie. I najlepiej postępować tak ze wszystkim. Bo może kalorii dużo nie ubędzie, ale np. eliminujemy zbędny tłuszcz i zamiast WW prostych zastępujemy je złożonymi. I takie danie (czy coś słodkiego) nie będzie odkładało się nam na biodrach, a nawet będzie wnosić sporo dobrych składników, mimo że jest to właśnie "hamburger" ;)

Nie wiem, czy zrozumiale napisałam :)

Dziewczyny, sporadycznie mam "zachcianki", albo chce mi się coś....ale jak już to wolałabym sięgnąć po coś od czego nie bedzie bolało mnie sumienie.

Za 1,5 miesiaca mam urodziny i chciałabym gości zaskoczyc dietetycznymi a smacznymi cudeńkami. Ci ci się nie odchudzają to już na samo słowo dietetyczne reagują grymasem, a tak wezme ich z zaskoczenia a dopiero potem powiem....

co do urodzin to nawet taki przepis gdzieś znalazłam ;)
http://dukanforever.blogspot.com/2010/05/tort-dla-wszystkich-mam.html 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.