- Dołączył: 2010-02-23
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 504
25 stycznia 2011, 18:00
Ostatnio odrzuca mnie od moich typowych obiadów typu ryba/warzywa/kasze i ryże. mam aż mdłości od tego..-.-
dzisiaj zrobiłam naleśniki pełnoziarniste, poczułam się trochę lepiej i chyba potrzebuję jakiejś odmiany.
jakie znacie przepisy na słodkie obiady , które będą zawierały dużo wartościowego białka i ewentualnie węgle złożone?
25 stycznia 2011, 18:25
Możesz też zjeść tofu na słodko, fasolę na słodko (pieczona z miodem lub np. japońska pasta anko).
- Dołączył: 2010-08-05
- Miasto:
- Liczba postów: 805
25 stycznia 2011, 18:28
wowow!!!!! Djabeuu proszę podaj przepis na kluski z twarogu/kaszy manny ! To wszystko wyglada obłędnie :)
25 stycznia 2011, 18:35
Ja robię kluseczki z manny do rosołu. Gotuję kaszkę w małej ilości wody tak, by bardzo zgęstniała, później kroję w kwadraciki i pożeram z wywarem warzywnym
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
25 stycznia 2011, 18:35
Podaję na porcję
TWAROGOWE:
-pół kostki twarogu
-2 łyżeczki cukru
-całe jajko
-mąką (aż ciasto nie będzie się bardzo lepić) mniej więcej 2 łyżki
-ewentualnie kakao
Z KASZY MANNY
-pół szklanki kaszy manny
-łyżka mąki
-kubeczek jogurciku smakowego (125g - 150g)
1. Twarogowe - zagniatamy ciasto, kroimy / formujemy kulki - gotujemy 5 minut
2. Z kaszy manny - łączymy składniki, ciasto raczej klejące się do łyżki, wrzucamy łyżeczką do wody - gotujemy 5 minut
- Dołączył: 2010-08-05
- Miasto:
- Liczba postów: 805
25 stycznia 2011, 18:40
Dziekuję ! Juz mam pomysly na 2 obiady na jutro i pojutrze :)(akurat mam wszystkie skladniki hihi)
- Dołączył: 2009-03-19
- Miasto: Bogota
- Liczba postów: 944
25 stycznia 2011, 19:24
Edytowany przez ella90 25 stycznia 2011, 19:27
- Dołączył: 2010-02-23
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 504
25 stycznia 2011, 19:27
dajabeuu - a jak robisz te placuszki na maślance? wyszłyby też na kefirze? ;) świetnie te twoje wyroby wyglądają. chętnie skorzystam.
just. - na pewno wyjdą. nie ma nic prostrzego jak zrobić takie naleśniki. pamiętaj że na każdy naleśnik dajesz 1 łyżkę mąki, wtedy ciasto będzie idealne. ;)
kamaelka - kocham tofu, nawet bym na to nie wpadła. dziękuję.
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
25 stycznia 2011, 20:00
hm w sumie jak naleśniki, ale zamiast mleka maślanka i ciasto z większą ilością mąki,
żeby było jak śmietana mniej więcej (konsystencja) - a to po to, żeby się na patelni nie rozpływały.
a więc jajko, maślanka / serek / kefir, cukier, mąka - ilości ustal sama, bo nie wiem ile potrzebujesz.
25 stycznia 2011, 20:22
djabeuu- zawsze jak patrzę na te twoje posiłki to normalnie mam ślinę do pasa:D
co do obiadu to może np ryż z jogurtem naturalnym + dżem/miód + bakalie? ja jutro zamierzam mieć właśnie taki obiad.