- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 września 2015, 10:21
Jak w temacie :) Codziennie dawałam do owsianki (z jogurtem) banana z braku innych pomysłów. Dziś banana nie było i rzuciłam marchewkę... No paskudztwo, myślałam że zwrócę :( Jednak nie można tam rzucić wszystkiego. Co wy dodajecie?
I jeszcze tu wciąż mam pytanie: http://vitalia.pl/forum22,925816,0_Stewia.html
Edytowany przez 9652db5974722254d2dd25870e401cee 24 września 2015, 10:22
24 września 2015, 16:12
Koniecznie w owsiance musza byc nasiona chia, reszta jest wymienna - orzechy, owoce typu banan, borowka, truskawki, winogron itp. Oczywiscie wsianka gotowana na wodzie a potem dodaje troche zimnego mleka
Co to za nasionka? :) Co one dają?
24 września 2015, 16:12
Owsianke robie na bazie jogurtu sojowego. Dodaje nasionek chia, troche mieszanki orzechow, migdaly i roznego rodzaju owoce jakie mam pod reka. Praktycznie wszystkie owoce sie nadaja. Takze cytrusy. Warzyw nigdy nie dodawalam
24 września 2015, 16:38
najbardziej lubię ciepłą owsiankę na mleku z cynamonem, bananem i masłem orzechowym
24 września 2015, 18:21
Orzechy, suszoną żurawinę, owoce - ostatnio winogrona, aaaa i ostatnio dorzuciłam łyżkę masła orzechowego :) Słonecznik łuskany, pestki dyni. Marchewka? Skąd taki pomysł :)
Edytowany przez 24 września 2015, 18:22
24 września 2015, 18:30
Ja uwielbiam wersję podstawową owsianki: 300ml mleka, 30-40g płatków (gotuję je po zagotowaniu mleka jeszcze 15 minut, robi się cudownie gęsta). Do tego jem osobno orzechy, zazwyczaj nerkowca i jakiś owoc.
Lubię też takie z suszoną śliwką, suszoną żurawiną, rodzynkami.
Ostatnio bardzo zasmakowała mi owsianka z wiórkami kokosowymi (dodaję je do zimnego mleka i zagotowuję razem z nim, no przepyszna!)
A moja ulubiona owsianka-na zimno: wieczorem do słoiczka wsypuję płatki, pokrojonego banana, miód (jeśli banan jest bardzo dojrzały to pomijam miód) i łyżkę kakao), zakręcam słoik, wstrząsam aż do wymieszania i odstawiam do lodówki. Można też dodać wiórki kokosowe. Rano czeka mnie ulubione śniadanie <3
24 września 2015, 18:32
A! Jeśli lubisz bardzo gęste owsianki, to (choć wydaje się to dziwne), to ugotowaną owsiankę, tą podstawową odstawiam na chwilę z gazu (5 minut) i dodaję surowe jajko, mieszam trzepaczką i na chwilę znów na palnik. Bardzo gęsta i pożywna, ale najlepiej smakuje osłodzona (miód/stewia/inny słodzik).
24 września 2015, 20:01
o kurcze w życiu nie wpadłabym na pomysł, żeby wrzucić marchewke do owsianki bleee :/ wolałabym już samą zjesć bez niczego, ja jem teraz tylko z mlekiem ale wcześniej dodawałam rodzynki, kakao, nektarynki i inne owoce
24 września 2015, 21:10
Co dodaję to różnie: zawsze len mielony (mała łyżeczka), żurawina, suszone śliwki, wiórki kokosowe, słonecznik, orzechy, owoce, najczęściej: jabłko, banan, truskawki, maliny, borówki amerykańskie, gruszkę ... czasami cynamon lub kakao -> połączeń z tych składników robię kilka i zawsze jest pysznie ;)
24 września 2015, 21:32
Moja dietetyk mówi, że owoce suszone zostawić sobie na zimę, a teraz korzystać z sezonowych :)
Owsianka w kilku wariantach, które lubię:
1. ze śliwką pokrojoną w kostkę i 3 łyżeczkami zmiksowanego w młynku siemienia lnianego i ksylitolem, który gorąco polecam, bo jest smaczny i dobry dla naszego zdrowia, szczególnie dla zębów :)
2. z pokrojonym w kostkę jabłkiem i cynamonem
3. z brzoskwinią/nektarynką, 3 posiekanymi orzechami włoskimi (są kaloryczne) i łyżką miodu
4. z kiwi pokrojonym, słonecznikiem i dynią - po łyżce i dosłodzone ksylitolem :)
Nigdy nie wpadłabym na pomysł łączenia owsianki z marchewką :D Ale będę wiedziała, żeby nie próbować!
Wcześniej jadłam owsiankę z bananem i rodzynkami i wiórkami kokosowymi, ale taka porcja ma 2x więcej kalorii od tych powyższych :)
Swoją drogą smaczny wariant owsianki jest na mleku kokosowym z dodatkiem wiórków - pyyycha!