- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 marca 2015, 13:20
Co sądzicie :)? W sumie od dawna się zastanawiam, czy warto ich używać będąc na diecie czy lepiej odrzucić? :) Biała mozzarella zamiast żółtego sera? Mascarpone do zagęszczenie sosów zamiast np śmietany :)? Piszcie co o tym sądzicie i czy jecie takie serki będąc na diecie/zdrowo się odżywiając? :)
7 marca 2015, 13:24
Mascarpone jest bardzo tluste, zageszczaj sos jogurtem albo maloprocentowa smietanka (naprawde sie da!), albo w ogole nie rob bialych sosob. A mozzarella wg mnie jest ok :)
Edytowany przez Lonkarol 7 marca 2015, 13:24
7 marca 2015, 13:26
Mascarpone jest bardzo tluste, zageszczaj sos jogurtem albo maloprocentowa smietanka (naprawde sie da!), albo w ogole nie rob bialych sosob. A mozzarella wg mnie jest ok :)
ooo dziękuję za uświadomienie, że mascarpone jest tłuste, w sumie nigdy nie czytałam składu a miałam dziś kupić! :D
7 marca 2015, 13:31
Jest okropnie! Ja nawet nie bedac na diecie nie jestem w stanie go jesc, bo "oblepia usta" od tluszczu :P Wg wikipedii 80%, nie wiem ile w tym prawdy. Lepiej kupic gesty jogurt naturalny. Ja uwielbiam sosy do makaronow, np z serem plesniowym i szpinakiem, zageszczany smietanka, mmm... Ale trzeba sobie na jakis czas odpuscic ;-)
7 marca 2015, 13:41
Mascarpone akurat nie lubię, ale sosy robie normalnie ze śmietanką i śmietaną, czasem z kapką mąki, z jogurtem mi nie smakują, więc się nie przejmuję. Sery też są normalnie w mojej diecie.
7 marca 2015, 14:33
Jak dla mnie ok.
8 marca 2015, 12:16
To wszystko zależy. Możesz jeść takie sery od czasu do czasu, ale czytanie etykiet zdecydowanie wychodzi na zdrowie... Co jest bardziej kaloryczne mascarpone, które ma co najmniej 60% tłuszczu, czy zwykła kwaśna śmietana 12%? Jeśli oszczędzasz na tłuszczu w innych produktach, to możesz sobie pozwolić na taki serek, wszystko zależy od tego ile go zjesz i ile tłuszczu zjadasz w ciągu dnia :) Mozarella w zależności od producenta jest chyba porównywalna kalorycznie z żółtym serem, a wydaje mi się, że żółty ser może mieć więcej wapnia. Ale to by trzeba było sprawdzić. Generalnie - zróżnicowana dieta = zdrowa dieta, trzeba tylko zachować rozsądek :)
8 marca 2015, 14:53
Ricotta i mozarella jak najbardziej tak, mascarpone niestety nie. Zresztą kalorie same o tym świadczą: ricotta - 165 kcal/100 g, mozarella - 247 kcal/100 g a więc około 100 kcal mniej niż żółty ser, mascarpone 394/100 g.
I nie demonizuj śmietany, trochę 12% czy 18% można dodać. Jeśli jednak skrupulatnie liczysz kalorie to wymieszaj pół na pół z jogurtem naturalnym :)