Temat: Białko Olimp'a - jak pić?

Hej, od kilku dni mam w posiadaniu poniższe białko 

Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem ile to jest porcja i ile wynosi kalorii (kreci) 

Oto, co napisał producent na opakowaniu:

"1 porcję preparatu (35 g - 96 jednostek = 4 miarki lub 5.5 płaskich łyżek stołowych)" [...], gdzie porcja 35 g wynosi 136,7 kcal. 

Czy to znaczy, że dokładnie 4 miarki to 136,7 kcal?  

Zważyłam dziś 1 miarkę i wynosi ona 17 g, czyli wg mojej miary 4 miarki = 68 g. Nie chciałabym brać podwójnej dawki, serwując sobie podwójną ilość kcal , dlatego liczę na to, że są tu osoby, które znają się na tym trochę lepiej niż ja.

Pasek wagi

megan292 napisał(a):

LennyRox napisał(a):

megan292 napisał(a):

LennyRox napisał(a):

megan292 napisał(a):

Angelofdeath napisał(a):

Zawsze miarka czyli 30-35gram to porcja w przypadku moich bialek. Jesli jestes na redukcji lepszy bylby izolat bialka.
A ja sądzę, że najlepszy byłby jednak kawałek mięsa.Proch, to zawsze będzie proch, normalne jedzenie zawsze będzie lepsze.Gdyby tak nie było, to moglibyśmy olać żarcie i jechać na odżywkach typu MRP, w nich jest wszystko - białko, węgle i tłuszcz. Wymieszać miarkę i z posiłek głowy.
Jasne, że mięso jest lepsze ale osobiście nie jestem w stanie każdego dnia dostarczać sobie odpowiedniej ilości białka
Rozumiem, a tak z ciekawości zapytam - ile g dziennie go jesz?
Mówisz o białku spożywanym w mięsie, czy w prochach? Jeśli chodzi o mięso, to mniej więcej co drugi obiad, prawie codziennie jakaś szynka, albo ryba. Odnośnie suplementu to do tej pory piłam 5x w różnych proporcjach ale przeważnie po 2 miarki raz dziennie. 
Chodzi mi ile dziennie g białka zjadasz w bilansie BWT. Obojętnie z jakiego źródła. Liczysz to w ogóle?

Przyznam się, że nie. Głównie przez czas, nie wiem, czy dałabym radę robić tak z każdym posiłkiem i to regularnie. Mniej więcej orientuję się co i kiedy powinnam zjeść ale robię to bez dokładnego wyliczenia. Myślisz, że warto jest robić taki bilans? 

Pasek wagi

To zajmuje 5 minut na cały dzień przy odrobinie wprawy.

Jak to się oblicza?  :p

Pasek wagi

Lenny ... Wez moze troszke poczytaj... Cos mi sie zdaje, ze wiedza u Ciebie znikoma i moze sie wogole niepotrzebnie faszerujesz proszkiem ? Nie zabieraj sie za cos, o czym nie masz pojecia, bo sobie krzywde zrobisz i po co ? Tak bys cos chciala i fajnie, ze sie wzielas i masz checi, ale przez brak wiedzy mozna sobie klopotow narobic.  Do czytania marsz !

W skrocie- cos na wzor obliczania kalorii danego posilku, tylko ze potrzebujesz wiedziec nie ile ma kcal np 100 gram kurzego cycka, tylko musisz wiedziec ile w tym cycki jest bialka, wegli i tluszczu. Ja mam do tego program , gdzie wpisuje co ile zjadlam i samo podlicza

Wiedzy nie mam najwyższych lotów, to fakt ale staram się nadrobić dlatego pytam ;) 

A jest jakiś kalkulator, za pomocą którego można obliczyć ile powinno się jeść BWT w ciągu dnia? 

Pasek wagi

na ilewazy.pl lub potreningu.pl 

Pasek wagi

Dzięki! 

Pasek wagi

Ja korzystam z tabele-kalorii bo mam wrażenie że tam jest wprowadzone najwięcej produktów. Mnie się też kiedyś wydawało, że to zajmuje dużo czasu ale serio, jak już się ma wprawę to to jest 5 minut dziennie. A co do białka, to mam Scitec, zawsze ważę na wadze i jedna miarka ma dokładnie tyle ile ma mieć czyli 30g. A tarujesz wagę przez wsypaniem białka do shakera?

LennyRox napisał(a):

megan292 napisał(a):

LennyRox napisał(a):

megan292 napisał(a):

LennyRox napisał(a):

megan292 napisał(a):

Angelofdeath napisał(a):

Zawsze miarka czyli 30-35gram to porcja w przypadku moich bialek. Jesli jestes na redukcji lepszy bylby izolat bialka.
A ja sądzę, że najlepszy byłby jednak kawałek mięsa.Proch, to zawsze będzie proch, normalne jedzenie zawsze będzie lepsze.Gdyby tak nie było, to moglibyśmy olać żarcie i jechać na odżywkach typu MRP, w nich jest wszystko - białko, węgle i tłuszcz. Wymieszać miarkę i z posiłek głowy.
Jasne, że mięso jest lepsze ale osobiście nie jestem w stanie każdego dnia dostarczać sobie odpowiedniej ilości białka
Rozumiem, a tak z ciekawości zapytam - ile g dziennie go jesz?
Mówisz o białku spożywanym w mięsie, czy w prochach? Jeśli chodzi o mięso, to mniej więcej co drugi obiad, prawie codziennie jakaś szynka, albo ryba. Odnośnie suplementu to do tej pory piłam 5x w różnych proporcjach ale przeważnie po 2 miarki raz dziennie. 
Chodzi mi ile dziennie g białka zjadasz w bilansie BWT. Obojętnie z jakiego źródła. Liczysz to w ogóle?
Przyznam się, że nie. Głównie przez czas, nie wiem, czy dałabym radę robić tak z każdym posiłkiem i to regularnie. Mniej więcej orientuję się co i kiedy powinnam zjeść ale robię to bez dokładnego wyliczenia. Myślisz, że warto jest robić taki bilans? 

Oczywiście, że warto. Wtedy masz ogląd sytuacji, czyli wiesz ile jesz dziennie białka, tłuszczy oraz węglowodanów. Możesz też z łatwością komponować zbilansowane posiłki. Tylko najpierw musisz się dowiedzieć w jakich proporcjach powinnaś mieć te makroskładniki w diecie.
Poszukasz, to na pewno znajdziesz takie informacje.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.