- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 marca 2015, 12:20
Hej, od kilku dni mam w posiadaniu poniższe białko
Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem ile to jest porcja i ile wynosi kalorii
Oto, co napisał producent na opakowaniu:
"1 porcję preparatu (35 g - 96 jednostek = 4 miarki lub 5.5 płaskich łyżek stołowych)" [...], gdzie porcja 35 g wynosi 136,7 kcal.
Czy to znaczy, że dokładnie 4 miarki to 136,7 kcal?
Zważyłam dziś 1 miarkę i wynosi ona 17 g, czyli wg mojej miary 4 miarki = 68 g. Nie chciałabym brać podwójnej dawki, serwując sobie podwójną ilość kcal , dlatego liczę na to, że są tu osoby, które znają się na tym trochę lepiej niż ja.
5 marca 2015, 14:28
Chodzi mi ile dziennie g białka zjadasz w bilansie BWT. Obojętnie z jakiego źródła. Liczysz to w ogóle?Mówisz o białku spożywanym w mięsie, czy w prochach? Jeśli chodzi o mięso, to mniej więcej co drugi obiad, prawie codziennie jakaś szynka, albo ryba. Odnośnie suplementu to do tej pory piłam 5x w różnych proporcjach ale przeważnie po 2 miarki raz dziennie.Rozumiem, a tak z ciekawości zapytam - ile g dziennie go jesz?Jasne, że mięso jest lepsze ale osobiście nie jestem w stanie każdego dnia dostarczać sobie odpowiedniej ilości białkaA ja sądzę, że najlepszy byłby jednak kawałek mięsa.Proch, to zawsze będzie proch, normalne jedzenie zawsze będzie lepsze.Gdyby tak nie było, to moglibyśmy olać żarcie i jechać na odżywkach typu MRP, w nich jest wszystko - białko, węgle i tłuszcz. Wymieszać miarkę i z posiłek głowy.Zawsze miarka czyli 30-35gram to porcja w przypadku moich bialek. Jesli jestes na redukcji lepszy bylby izolat bialka.
Przyznam się, że nie. Głównie przez czas, nie wiem, czy dałabym radę robić tak z każdym posiłkiem i to regularnie. Mniej więcej orientuję się co i kiedy powinnam zjeść ale robię to bez dokładnego wyliczenia. Myślisz, że warto jest robić taki bilans?
5 marca 2015, 14:31
To zajmuje 5 minut na cały dzień przy odrobinie wprawy.
5 marca 2015, 14:52
Lenny ... Wez moze troszke poczytaj... Cos mi sie zdaje, ze wiedza u Ciebie znikoma i moze sie wogole niepotrzebnie faszerujesz proszkiem ? Nie zabieraj sie za cos, o czym nie masz pojecia, bo sobie krzywde zrobisz i po co ? Tak bys cos chciala i fajnie, ze sie wzielas i masz checi, ale przez brak wiedzy mozna sobie klopotow narobic. Do czytania marsz !
5 marca 2015, 14:55
W skrocie- cos na wzor obliczania kalorii danego posilku, tylko ze potrzebujesz wiedziec nie ile ma kcal np 100 gram kurzego cycka, tylko musisz wiedziec ile w tym cycki jest bialka, wegli i tluszczu. Ja mam do tego program , gdzie wpisuje co ile zjadlam i samo podlicza
5 marca 2015, 15:04
Wiedzy nie mam najwyższych lotów, to fakt ale staram się nadrobić dlatego pytam ;)
A jest jakiś kalkulator, za pomocą którego można obliczyć ile powinno się jeść BWT w ciągu dnia?
5 marca 2015, 15:14
Ja korzystam z tabele-kalorii bo mam wrażenie że tam jest wprowadzone najwięcej produktów. Mnie się też kiedyś wydawało, że to zajmuje dużo czasu ale serio, jak już się ma wprawę to to jest 5 minut dziennie. A co do białka, to mam Scitec, zawsze ważę na wadze i jedna miarka ma dokładnie tyle ile ma mieć czyli 30g. A tarujesz wagę przez wsypaniem białka do shakera?
Edytowany przez silverstar 5 marca 2015, 15:16
5 marca 2015, 15:23
Przyznam się, że nie. Głównie przez czas, nie wiem, czy dałabym radę robić tak z każdym posiłkiem i to regularnie. Mniej więcej orientuję się co i kiedy powinnam zjeść ale robię to bez dokładnego wyliczenia. Myślisz, że warto jest robić taki bilans?Chodzi mi ile dziennie g białka zjadasz w bilansie BWT. Obojętnie z jakiego źródła. Liczysz to w ogóle?Mówisz o białku spożywanym w mięsie, czy w prochach? Jeśli chodzi o mięso, to mniej więcej co drugi obiad, prawie codziennie jakaś szynka, albo ryba. Odnośnie suplementu to do tej pory piłam 5x w różnych proporcjach ale przeważnie po 2 miarki raz dziennie.Rozumiem, a tak z ciekawości zapytam - ile g dziennie go jesz?Jasne, że mięso jest lepsze ale osobiście nie jestem w stanie każdego dnia dostarczać sobie odpowiedniej ilości białkaA ja sądzę, że najlepszy byłby jednak kawałek mięsa.Proch, to zawsze będzie proch, normalne jedzenie zawsze będzie lepsze.Gdyby tak nie było, to moglibyśmy olać żarcie i jechać na odżywkach typu MRP, w nich jest wszystko - białko, węgle i tłuszcz. Wymieszać miarkę i z posiłek głowy.Zawsze miarka czyli 30-35gram to porcja w przypadku moich bialek. Jesli jestes na redukcji lepszy bylby izolat bialka.
Oczywiście, że warto. Wtedy masz ogląd sytuacji, czyli wiesz ile jesz dziennie białka, tłuszczy oraz węglowodanów. Możesz też z łatwością komponować zbilansowane posiłki. Tylko najpierw musisz się dowiedzieć w jakich proporcjach powinnaś mieć te makroskładniki w diecie.
Poszukasz, to na pewno znajdziesz takie informacje.