- Dołączył: 2010-12-04
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 73
18 grudnia 2010, 21:08
jak zdrowo się odżywiać ?
aby mieć zdrową i ładną cerę ? żeby nie wyglądać blado i brzydko !
i jakie wymiary powinno mieć się przy wzroście 174 ?
Pomocy !
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
18 grudnia 2010, 22:44
wklej co jesz! Inaczej niewiele można doradzić.
- Dołączył: 2010-12-04
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 73
18 grudnia 2010, 22:55
ostanio niestety jdłam dość tłuiste
śniadanie -tosty
obid-ziemniaki i kotlet
kolcja-tosty
ostatnio tkże robiłm dość duże przerwy między posiłkami śniadanie 7:00 obiad 16 lub 17 a czsem nawet po 18:00
18 grudnia 2010, 23:15
Jak widać menu monotonne, bez owoców, warzyw i różnych pełnowartościowych produktów. Za to tłuste. Radzę jeść dużo marchewek, pić dużo wody (przed śniadaniem możesz wypijać szklankę wody z cytryną, to będzie oczyszczona) i oczywiście zdrowe odżywianie (więcej owoców i warzyw, częstsze posiłki, więcej różnorodności itp. Warto też dbać o cerę z zewnątrz (oczyszczanie i nawilżanie), jeśli cera jest zadbana i zdrowa, to wygląda ładnie, nieważne czy jesteś blada czy opalona.
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
18 grudnia 2010, 23:51
Tosty - z jakiego chleba i z czym konkretnie ? Jaki kotlet ? Brak warzyw, zdrowych tłuszczy. Polecam np. taki jadłospis:
Ś:
dwie kromki chleba razowego ((każda 35 g) z 10 dag polędwicy drobiowej posmarowana łyżeczką (10 g) masła extra (łącznie na obie kromki) z listkiem sałaty, dwoma plastrami (każdy po 8 g) rolady ustrzyckiej, pomidor, 5 ogórków konserwowych - nieco mniej niż 400 kcal
II Ś:
mała grahamka (50 g), 10 dag twarożku chudego z szczypiorkiem i czterema rzodkiewkami - ok. 250kcal
Obiad:
gotowana pojedyncza pierś z kuraka (200 g przed ugotowaniem) bez skóry 2 ugotowane ziemniaki bez dodatków typu masło, marchewka utarta z średniej wielkości jabłkiem (jakieś 15 dag) utartym z 4 małymi marchewkami i łyżeczką cukru (ok. 450 kcal)
Podwieczorek/III śniadanie (zależy o której jesz obiad)
10 moreli suszonych - ok. 200 kcal
Kolacja:
wędzona średniej wielkości makrela (ok. 18 dag) z 5 ogórkami kiszonymi - ok. 300 kcal
Pamiętaj o owocach, choć nie przesadzaj - zawierają często dużo cukrów prostych. Warzywa natychmiast (z ywjątkiem ziemniaków, fasoli białej i czerwonej, soi) jedz bez ograniczeń. 2-3 razy w tygodniu tłusta rybka (choć jeśli będzie częściej to lepiej).
- Dołączył: 2010-12-04
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 73
18 grudnia 2010, 23:59
a czy z owoców mągą być np. mandarynki lub pomarańcze ? a chleb na tostach biały + ser + pieczarki
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
19 grudnia 2010, 08:37
Tak, o takich tostach zapomnij.
- Dołączył: 2006-03-18
- Miasto: Włoszczowa
- Liczba postów: 10057
19 grudnia 2010, 08:38
pomarańcze i mandarynki też mogą być jak najbardziej. Kolega tu bardzo dobrze pisze. Za mało warzyw, chleba białego i nie regularne spożywanie posiłków. Warzywa i owoce są świetnym lekarstwem na cerę, więc jeśli jesz obiad, to zawsze staraj się 3/4 na talerzu mieć warzyw - gotowanych, duszonych, w postaci surówki, byle nie smażone i z sosami. Staraj się unikać tłuszczu zwierzęcego, a jeść jak najwięcej roślinnego w postaci oliwy lub oleju na surowo bez ogrzewania, bo wtedy tracą swoje właściwości. No i pij dużo wody mineralnej i unikaj cukru
- Dołączył: 2009-01-20
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 631
19 grudnia 2010, 09:36
Urozmaicony jadłospis bogaty w witaminy b,c,e , lekka dieta ( by nie zawierała przetworzonych produktów), unikaj mocnych herbat.
- Dołączył: 2007-09-10
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 610
19 grudnia 2010, 11:40
Jedz warzywa i owoce. I to w dużej ilości, bo warzywa w większości są bardzo mało kaloryczne. No i mandarynki i pomarańcze jak najbardziej, ale też nie jedz dzień w dzień tego samego. Więcej różnorodności! I ogranicz niezdrowe tłuszcze - tłusty ser, smażone kotlety itp...
19 grudnia 2010, 15:19
Oprócz zmiany diety jak ci tutaj juz fajnie poradzili mozesz dodatkowo łykac preperat zawierajacy wit H - biotyne. Wybierz sobie ten gdzie ma sporą zawartosc.
Biotyna występuje w wątrobie, orzechach włoskich i ziemnych, mące sojowej, żółtku jaj, krabach, migdałach,
sardynkach, grzybach, brązowym (naturalnym) ryżu, mące pełnoziarnistej,
szpinaku,
marchwi, pomidorach - źródło wikipedia :)