16 grudnia 2010, 13:46
Chciałam poprosić o pomoc. Czy znacie jakieś dobre przepisy na obiad w którym rolę główną odgrywa pierś z kurczaka?:) Od razu dodam, że nie lubię obiadu na słodko, czyli dodatek jakiś owoców odpada. Kolejna moja zgroza to sosy. Czy podczas diety mogę dodawać sobie do obiadów jakieś sosy, bo w różnych źródłach odmienne zdania. Raz, że się nie powinno. Drugi raz, że zależy z czym się je łączy. Proszę pomóżcie mi!:)
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
16 grudnia 2010, 14:51
śmietana mi się nie waży, nawet te chude
ale ten jogurt...
zimne sosy umiem robić, żaden problem
ale ostatnio robiłam pieczarkowy, zamiast 12% chciałam użyć jogurtu, no i dupa, zważył się :D
albo zabielałam ogórkową ( w garnku ) też dupa :P
chyba jogurt jest za delikatny na "wrzące" dania :P
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
16 grudnia 2010, 14:52
moze od jogurtu zależy? ja używam LInessa z LIDLa
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: -
- Liczba postów: 3619
16 grudnia 2010, 14:55
Ja jogurt hartuje zupą i wlewam na końcu do garnka, ale już nie zagotowuję, a sosy do mięs całkiem dobre są również na zimno
![]()
, tak do polania mięska
![]()
. Co do przepisów, to mi sie przypomniał jeszcze jeden - na blachę do piekarnika poukładaj ziemniaki, marchewkę, kalafiorek i jakie tam tylko jarzynki chcesz, a na to poukładaj kurczaka (ja daję udka lub podudzia). Super się upiecze - udusi w tym co będzie kapać z mięsa, a wraz z sokami z warzyw robi to pyszny sos własny. Jest to bez dodatkowego tłuszczu także też w miarę dietetycznie
![]()
.
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: -
- Liczba postów: 3619
16 grudnia 2010, 14:58
biedronka1985 ja dodaję jogurt (tylko nie 0%) do zupy jak już mi się skończy gotować i troszkę przestygnie... Jeszcze mi się nie zważyło - spróbuj
![]()
.
- Dołączył: 2010-03-02
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 9455
16 grudnia 2010, 15:00
a ja uwielbiam taka oto przyrzadzona piers mianowicie-
rozklepuje piers na cienko obsypuje ja przeprawami jakie lubie czyli np curry , slodka papryka i troche ziarenke smaku "smaze" ta piers na patelni z odrobina wody - piers wuchodzi bardzo delikatna
potem biore serek bialy O % miele z odrobina mleka O% nakladam na gotowa piers i dodaje zurawine na ten serek(zamiast serka mozna tez dac jogurt naturalny zalezy kto co woli)
moim faworytem wsrod zurawin jest ta z Rolnika - polecam danie palce lizac i do tego malo kaloryczne;D
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
16 grudnia 2010, 15:25
zupy zabielam mlekiem 1,5%
a SOSY moze zagescic bialkiem roztrzepanym -nie na sztywna piane -dodac zoltko -wymieszac razem i dodac do odstawionego wczesniej z gazu sosu ---nie gotowac i nie mieszac z wrzaatiem bo sie zetniee
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Costa Brava
- Liczba postów: 1910
16 grudnia 2010, 15:59
mi smakuje pierś zkurczaka plus ryż i albo sos z pomysłu na ( sos śmietanowo ziołowy) albo z sosem do spaghetti. Może i sosy dietetyczne nie są ale coś smacznego nam się należy:))
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
16 grudnia 2010, 16:05
może moim błędem było że do wrzątku...
więc teraz spróbuje z odstawioną zupą :)
malalady
przed chwilą zrobiłam ta marynate z curry i ziołami prowansalskimi
PYCHOTA!!!!
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
16 grudnia 2010, 16:10
a ja polecam różniaste zapiekanki.....
kurczak z kalafiorem, lub brokułem, cukinią, cebulką, itp. co kto woli wypełniacze ryż, makarony, ziemniaki, bataty (co w lodówce)
ja nie używam "pomysłu na" ale biorę pomysły z niego :D
sosy robię na podstawie delikatnego beszamelu, lub samego mleka z jajkiem :) dodatki też do wyboru czosnek, pietruszka, koperek, całe ziarenka kolorowego pieprzu, różniaste zioła,
całość zalewam tymi sosikami i do piekarnika
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
16 grudnia 2010, 16:11
> Ja jogurt hartuje zupą i wlewam na końcu do
> garnka, ale już nie zagotowuję, a sosy do mięs
> całkiem dobre są również na zimno , tak do polania
> mięska . Co do przepisów, to mi sie przypomniał
> jeszcze jeden - na blachę do piekarnika poukładaj
> ziemniaki, marchewkę, kalafiorek i jakie tam tylko
> jarzynki chcesz, a na to poukładaj kurczaka (ja
> daję udka lub podudzia). Super się upiecze - udusi
> w tym co będzie kapać z mięsa, a wraz z sokami z
> warzyw robi to pyszny sos własny. Jest to bez
> dodatkowego tłuszczu także też w miarę
> dietetycznie .
też to robię, ale polewam jeszcze PIWEM :P