16 grudnia 2010, 13:46
Chciałam poprosić o pomoc. Czy znacie jakieś dobre przepisy na obiad w którym rolę główną odgrywa pierś z kurczaka?:) Od razu dodam, że nie lubię obiadu na słodko, czyli dodatek jakiś owoców odpada. Kolejna moja zgroza to sosy. Czy podczas diety mogę dodawać sobie do obiadów jakieś sosy, bo w różnych źródłach odmienne zdania. Raz, że się nie powinno. Drugi raz, że zależy z czym się je łączy. Proszę pomóżcie mi!:)
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
16 grudnia 2010, 16:14
Taki "tradycyjny" sos przyrządzony na mięsie a potem zagęszczany jest tlusty i ciężki :)
Ale ja z sosów nie rezygnuje i robię chudszą wersję.
Jak jest sezon i pomidory są smaczne to obieram skórkę ,kroje w kostkę i dusze aż sie całkowicie rozpadną(można zmiksować jak woli się gładką strukturę),do tego dodaje do smaku sól,pieprz,czosnek starty,zioła -najczęściej oregano. Taki sos daje do makaronów,zapiekam w nim rybę czy piers kuraka.
Kurczaka lubię też polac sosem tatziki -wystarczy jogurt,ogórek,czosnek.
Lubię też wymieszać jogurt naturalny ze świeża mięta(jak nie mam to suszoną) i do tego trochę startej skórki z cytryny.
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: -
- Liczba postów: 3619
16 grudnia 2010, 16:15
Piwem nie próbowałam! Ale teraz skoro już wiem - spróbuję
![]()
. A co polecacie gdy brak piekarnika? Może jakieś pomysły na mięsa duszone? Tak się składa, że w moim mieszkaniu nie mam piekarnika, a to bardzo ogranicza niestety...
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
16 grudnia 2010, 17:57
na patelni teflonowej poukładać cukinie, pomidory, cebulkę na to mięso , przykryć, troszkę podlać wodą, marynata i tak dusić do miękkości.
- Dołączył: 2010-03-11
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 233
16 grudnia 2010, 23:17
Jeśli chodzi o pierś w "sosie" to wspaniała jest zamarynowana dzień wcześniej w jogurcie naturalnym z czosnkiem i świeżym rozmarynem (ilość wg. uznania) a potem upieczona. Ma tyle kalorii co nic.
natomiast jeśli nie przeszkadza ci trochę więcej kalorii to ja uwielbiam rozbić pierś a potem zwinąć z niej roladki np. z odrobiną mozarelli i szparagami albo z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Taką roladkę smaruję z wierzchu odrobiną oliwy z oliwek i zapiekam. Palce lizać.
17 grudnia 2010, 09:33
Super!:) Dziś zrobię te roladki z pieczarkami w środku i do tego pieczarkowy sos, no normalnie tak mi to smakowicie brzmi, zwłaszcza, że uwielbiam pieczarki!:)
Naprawdę fajne przepisy na sosy. I marynata w jogurcie, nie no bomba, muszę koniecznie wszystkiego spróbować, do świąt mam już przepisy na obiady, dzięki Wam:)
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: -
- Liczba postów: 3619
17 grudnia 2010, 12:00
Daj znać jak CI wyszły i czy smakowały
![]()
.