Temat: Pierś z kurczaka i sosy

Chciałam poprosić o pomoc. Czy znacie jakieś dobre przepisy na obiad w którym rolę główną odgrywa pierś z kurczaka?:) Od razu dodam, że nie lubię obiadu na słodko, czyli dodatek jakiś owoców odpada. Kolejna moja zgroza to sosy. Czy podczas diety mogę dodawać sobie do obiadów jakieś sosy, bo w różnych źródłach odmienne zdania. Raz, że się nie powinno. Drugi raz, że zależy z czym się je łączy. Proszę pomóżcie mi!:)
a pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym? Też nie lubisz? pycha. Marchewka (zetrzeć na tarce) , pora (poszatkować), papryka czerwona (pokroić w kostkę),  puszka ananasa (+sok), kukurydza - wszystko razem upitrasić w garnku, podlać odrobiną wody - dodać trochę koncentratu pomidorowego, oraz pokrojoną i przyprawioną pierś z kurczaka (podsmażoną wcześniej na patelni). Do tego ryż - pycha.
hm, u mnie sos robi się sam, w zależności jaka dam marynatę do kurczaka. Marynuję np. filety w zalewie i później piekę w piekarniku.             Robię marynaty:
- jogurt nat., sos sojowy, curry, zioła prowans, czosnek, pieprz
- pomidory z puszki (zmiksowane, bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy (sól), czosnek
-mleko/ jogurt nat. + koperek + ulubione przyprawy

dobry jest też sos pieczarkowy: pieczarki (5-6) ścierasz na tarce , wrzucasz na suchy teflon, dusisz, dajesz trochę cebulki, pieprz, sos sojowy (sól) i jak zbrązowieją 1-2 łyżki jogurtu nat.

nie używam soli, stąd u mnie wszędzie sos sojowy;)
Ten pieczarkowy brzmi smakowicie, dziś go przyrządzę:D Czyli sosy odpowiednio zrobione nie przeszkadzają diecie?
lekkie sosy na pewno nie:) praktycznie ze wszystkich warzyw możesz robić sosy warzywno-ziołowe
byle nie na smalcu czy margarynie;)
Ja uwielbiam sos śmietanowo-czosnkowo-ziołowy, ale podczas diety śmietanę zastępuję jogurtem naturalnym . Pieczonego kurczaka uwielbiam, ale że nie mam piekarnika robię sobie duszonego na patelni. Ostatnio wymyśliłam tak: pierś rozbić, żeby była cienka posmarować cieniutko musztardą do tego podduszone z pieczarki z cebulką nałożone na mięso i zawinięte jak roladka (można związać nitką żeby się nie rozpadło). No i to sobie duszę w garnku . Fajna jest też papryka faszerowana ryżem z warzywami i kurczakiem... mmm...

> Ja uwielbiam sos śmietanowo-czosnkowo-ziołowy, ale
> podczas diety śmietanę zastępuję jogurtem
> naturalnym . Pieczonego kurczaka uwielbiam, ale że
> nie mam piekarnika robię sobie duszonego na
> patelni. Ostatnio wymyśliłam tak: pierś rozbić,
> żeby była cienka posmarować cieniutko musztardą do
> tego podduszone z pieczarki z cebulką nałożone na
> mięso i zawinięte jak roladka (można związać nitką
> żeby się nie rozpadło). No i to sobie duszę w
> garnku . Fajna jest też papryka faszerowana ryżem
> z warzywami i kurczakiem... mmm...

o, wypróbuję to z pieczarkami!:) ja znam wersję bardziej tłustą:P troszkę musztardy, kwawałeczek sera żółtego, kawałeczek korniszona, kawałeczek szynki dribiowej;P jakby tak wziąć wersję light sera i szynki,  to też powinno być ok...:)

mam głupie pytanie...
otóż nie umiem zabielać sosów i zup jogurtem.... po prostu mi się waży!!  a hartuje jogurt tak jak śmietane
dodajecie jogurt na samym końcu w garnku? i ponownie zagotowywujecie?czy dopiero na talerzu?
a jak pieczecie w sosach jogurtowych to też się nie waży?
Pasek wagi
ja na talerzu dodaję jogurt


a co do sosów, to robię właśnie też czosnkowy i tzatzyki:) na jogurcie, najlepiej greckim


a roladki dobre sa tez z indyczej piersi, rozbić, w to przesmażone pieczarki z cebulka i zapiec w piekarniku:)
Ja żeby się nie zważyło,to przed samym wlaniem śmietany,dodaje taką większą szczyptę soli,i wlewam,nigdy mi się nie zważyło.:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.