- Dołączył: 2010-06-28
- Miasto: Wyspy Kokosowe Prowincja Nibylandia
- Liczba postów: 11412
9 grudnia 2010, 21:55
mam ochote pierwszy raz w zyciu upiec pierniczki, mam nawet przepis z pamietnika Iwy...Moja byla tesciowa robila pyszne,lukrowane,wielkoksztaltne?piekla ktoras z Was?macie jakies faje przepisy?mniam:)
- Dołączył: 2010-11-10
- Miasto: Niedaleko Lasu
- Liczba postów: 722
11 grudnia 2010, 23:49
A teraz hicior
sa to podwojne pierniki w srodku z powidlami - pyszne, smakuja jak torunskie.
Ja zrobilam okragle i tylko 11, bo syn dzisiaj wycinal z zostawionego ciasta aniola i serce, a ja z resztek zrobilam pierwszy raz takie pierniki. Zaluje, ze nie wpadlam na ten pomysl wczoraj jak mialam duzo ciasta.
Wykonanie: walkuje ciasto ale ciensze na ciasto lyzeczka nakladam lyzeczka powidla w odstepach tak zeby pasowaly do ksztaltu foremek. Nakrywam drugim rozwalkowanym plackiem, dociskam palcami kazdy piernik naokolo masy powidlowej, potem wycinam ksztalty foremka. Jesli po wycieciu jakis piernik sie rozkleja to naciagam lekko ciasto i sklejam juz wycietego piernika. Po naciagnieciu ciasta piernik stracil ksztalt (ale jest dobrze sklejony) dlatego ponownie nakladam foremke i wycinam ponownie uzyskujac w ten sposob ladny ksztalt, a sciete koncoweczki ciasta do wyrzucenia.
Polecam!!!
- Dołączył: 2009-12-01
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 411
12 grudnia 2010, 11:39
O kurcze!
Jakie pięknoty! Cudowne te pierniczki Ci wyszły i jeszcze tak smakowicie wyglądają i na pewno są przepyszne:)
12 grudnia 2010, 19:19
Magpie, super te twoje pierniczki:-)
To ja też wstawię zdjęcie swoich dzisiejszych.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
13 grudnia 2010, 08:53
magpie - ja mam kilka pytań?
- miód sztuczny czy naturalny?
-ile to 50dkg miodu i 20 dkg cukru? w przeliczeniu na szklanki czy np. to 50dkg miodu to jaki słoik;)
- Dołączył: 2010-11-10
- Miasto: Niedaleko Lasu
- Liczba postów: 722
13 grudnia 2010, 12:03
Miod prawdziwy plynny, jesli jest zcukrzony to podgrzej chwile w mikrofali. 50 dkg to pol sloika litrowego, a ile to 20 dkg cukru to nie wiem, ja waze produkty. Musisz sie pobawic z torebka cukru i podzielic na 5.
- Dołączył: 2010-04-30
- Miasto: Kalisz
- Liczba postów: 1154
14 grudnia 2010, 21:06
Ja robiłam takie mięciutkie pierniczki, jak alpejskie:
http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Pierniczki-jak-alpejskie.html
Polecam, bo wyszły bardzo dobre;D
A tutaj glazura do nich:
http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Glazura-czekoladowa-i-lukier-do-pierniczkow.html
15 grudnia 2010, 10:27
magpie, a to kakao to ma byc holenderskie, uczciwe i gorzkie??????
czy takie jakies słodzone nesquik???
15 grudnia 2010, 10:31
Magpie, normalnie wymiatasz z tymi pierniczkami.
Ja nigdy nic w zyciu nie pieklam, ale ale moze ....... sprobuje... tylko boje sie, ze cos moze nie wyjsc, a tyle roboty i skladnikow:/