Temat: obiad na chrzciny!?

NIEDŁUGO ODBĘDĄ SIĘ CHRZCINY MOJEJ CÓRKI I DLATEGO MAM DO WAS PROŚBĘ POTRZEBUJĘ POMYSŁU CO PODAĆ NA GORĄCO?CHCIAŁA BYM COŚ CO NIE ZAJMIE MI DUŻO CZASU NIE MUSI TO BYĆ POTRAWA TANIA ANI DIETETYCZNA TYLKO COŚ NIECODZIENNEGO ,DODAM ŻE MA TO BYĆ OBIAD NA 15 OSÓB
Pasek wagi
DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE PROPOZYCJE!!!!
Pasek wagi
mmm pierś ala faworki wyglada smacznie :)

Grochówka kiepski żart :(... no na tyle osób to pierwsze mi przyszło do głowy ;p

Nie piszemy na forum drukowanymi literami Gosiu

Witaj, ja ostatnio też miałam taką imrezę na 19 osób. Oprócz obiadu robiłam jescze sałatki i przystawki, bo goście z daleka i lubią posiedzieć. To spora impreza i wuzwanie kulinarne. Wybierz jak najprostrze dania, bo uważam że na roladki, lub jakieś wykwintne dania nie będziesz miała czasu. Wszystko powinnaś przygot dzień wcześniej. Ja niestety mogę liczyć tylko na siebie, mąż musiał się zająć 2 dzieci a jednak udało się wszystko przgotować. Przy wyborze potraw kierowałam się właśnie prostotą żeby wszystko zdążyć zrobić.

Apodałam żurek z białą kiełbaską jajkiem i grzankami (prawie żadna roboa: zagotować kielbaskę, wlać żurek, doprawić śmiatanką i chranem) i można przygotować wcześniej. Na drugie zrobiłam gulasz z polędwiczek wieprzowych, też proste pokroić na małe kawałeczki obtoczyć w mące podsmażyć a potem dolać wody i dusić, ja doprawiam suszonymi grzybami i wychodzi super sos, a drugie mięsko to najpospolitrze udka z kurczaka - też można przygotować dzień wcześniej - umyć, obsypać przyprawą KURCZAK ZŁOCISTY , ja układam w naczyniu żaroodp,(przed włożeniem do piekarnikai podlewam mocno wodą), te udka w sumie się tam duszą , na koniec je odkrywam i dopiekam, żeby skurka była złocista i chrupiąca, a dzięki tej wodzie udka są mega soczyste, poprostu rozpływają się w ustach. A piekłam je bezpośrenio przed imprezą. Surówkę jedną zrobiłam dwie kupiłam gotowe.  Acha te udka nie muszą być całe, możesz kupić pałeczki lub same podudzia, mniejsze kawałeczki wygodnie na tależu zjadać nić całe udo.

Naprawdę wybierz te dania które możesz przygotować dzień wcześnie i będą jak najmniej pracochłonne, a to że nie będą jakieś super wykwinte? Ważne żeby były smaczne i elegancko podane.

jeszcze w sumie fajne i proste to upiec pierś z indyka i podać każdemu plaster na tależu na to ananas i polać żurawiną, - wygląda wykwintniej niż te udka tylko że jak skończysz podawać 15 porcję to pierwszej osobie już wystygnie.

ŻYCZĘ UDANEJ IMPREZY

jeżeli chcesz odbębnić obiad to zrób jak dziewczyny piszą: walnij flaki lub rosól, najlepiej knorra, zupkę chińską lub makaron zalej kostką bulionową, na drugie paluszki rybne i frytki... w ogóle zabierz wszystkicvh do McDonalda ;)

 

Jeżeli chcesz, aby goście zapamiętali tą imprezę pozytywniej, daruj sobie gotowe surówy z kapuchy...dla mnie rewelacyjny zestaw to zupa-krem pomidorowa lub grzybowa (pieczarkowa lub krem z innych grzybów) na drugie pierś z kurczaka w wersji po hawajsku w cieście francuzkim lub medalion zawinięty z plastrem cebuli w boczku w cieście lub panierce, do tego młode ziemniaki z natką, żadnych masełek i oczywiście świeże sałatki, polecam sałatkę szefa, cezar. Co to jest obmyć i pociachać trochę warzyw, poubijać kilka piersi i podsmażyć. nie przesadzaj, u mnie w domu robi się wigilię co roku na 20 osób i jakoś nikomu korona z głowy nie spadła. weź się w garść, im prościej tym lepiej.

Pasek wagi
> do tego młode ziemniaki z
> natką, żadnych masełek

młode ziemniaki w grudniu???
pisząc młode miałąm na myśli te malutkie pyrki ;) ale starałam się podsunąc koleżance najprostrze jedzonko
Pasek wagi
Rosół albo flaki + kotlet z ziemniakami to starodawny zestaw i do tego bardzo oklepany i nudny.
Ja nie podałabym czegoś takiego. Wydaję mi się, że na takich okazjach ma się pole do popisu i wcale nie trzeba podawac byle czego.
Poza tym, to osoba zapraszająca decyduję o tym co podaję a nie patrzec na niezadowolenie gości.
Może źle to ujęłam, ale nie rozumiem czemu goście mają byc oburzeni?
Raczej będą miło zaskoczeni, że Gosia podała coś odmiennego i pysznego.

Gosiu czego oczekujesz? Podam jeszcze parę przepisów, ale sprecyzuj na co bardziej stawiasz?

mysle ze znajdziesz cos tutaj ..http://vitalia.pl/forum22,87427,0_Niskokaloryczne_dania.przepisy_.html
  przeciez moze to byc rowniez dietetyczne a zarazem smaczne ;)
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
-zielony groszek (może byc mrożony)
-1,5 łyżki masła
-mała drobno posiekana cebula
-1 łyżka pokrojonego w kostkę selera
-1 łyżka posiekanego pora
-1 łyżka mąki
-600ml rosołu
-100ml śmietany
-przyprawy

Rozdrobnione warzywa(oprócz groszku) poddusić na maśle (1 łyżka),domieszać mąkę,dolać 1/2 l rosołu.Gotować 20-25 minut,przyprawić.
Do pozostałego rosołu wrzucić groszek i gotować ok 20-25 minut następnie dodać do reszty zupy. Całość zmiksować.Dodać śmietanę i masło.
Ponownie zagotować.



SCHAB Z MORELAMI
-ok.1,5 schabu wieprzowego bez kości,
-ok.15-20 dkg suszonych moreli,
-do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek, czosnek granulowany,
-2 łyżki oleju

Myję go pod bieżącą wodą i osuszam dokładnie osuszam. Ostrym wąskim nożem robię nacięcie wbijając go poziomo w środek "oka" mięsa z obu stron. Nacięcia powinny się m/w spotkać w środku kawałka. W to nacięcie, szer. ok 2-3 cm, wciskam morele suszone bez pestek, można upychać całe albo pokrojone na mniejsze kawałki. Dociskam je jedną do drugiej aż zapełnię oba otwory. Następnie nacieram mięso solą, czosnkiem suszonym granulowanym, tymiankiem i pieprzem mielonym. Przypraw powinno być dość sporo. Zawijam schab w folię i odkładam na min. 2-3 godziny do lodówki - najczęściej jednak na całą noc. Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C a mięso skrapiam olejem. Układam je na blasze, warstwą z tłuszcze do góry, i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok. 20-30 min. po czym zmniejszam temp. do 180 st. C, podlewam ok. 1/2-3/4 szkl. gorącej wody i piekę ok. 1 godziny od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. Mięso jest dobre gdy wbijemy w nie szpikulec i wypływający sok będzie przeźroczysty. Wyjmuję mięso, okrywam folią aluminiową i zostawiam do zupełnego ostudzenia.  Można upiec w rękawie.



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.