Temat: obiad na chrzciny!?

NIEDŁUGO ODBĘDĄ SIĘ CHRZCINY MOJEJ CÓRKI I DLATEGO MAM DO WAS PROŚBĘ POTRZEBUJĘ POMYSŁU CO PODAĆ NA GORĄCO?CHCIAŁA BYM COŚ CO NIE ZAJMIE MI DUŻO CZASU NIE MUSI TO BYĆ POTRAWA TANIA ANI DIETETYCZNA TYLKO COŚ NIECODZIENNEGO ,DODAM ŻE MA TO BYĆ OBIAD NA 15 OSÓB
Pasek wagi
ZIELONE KLUSECZKI Z KARKÓWKĄ
-na kluseczki;
-500 gr ziemniaków
-200 gr szpinaku
-1 jajko
-1 łyżka oliwy
-200 g mąki
-sól, pieprz
-karkówka (1 stek na osobę)
-przyprawa do karkówki
-tłuszcz do smażenia
-bulion ok 3/4 szkl
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-2 łyżeczki mąki

Ziemniaki ugotować, odcedzić i zmiąć.
szpinak zalać wrzątkiem i posiekać, lub jeśli mrożony rozmrozić na cedzaku
Z ziemniaków, mąki szpinaku jajka z dodatkiem soli i pieprzu zagnieść ciasto. Z ciasta robić małe kulki. Ugotować w osolonym wrzątku. Mięso lekko rozklepać posypać przyprawą , kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć na ostrym ogniu do ładnego zrumienienia. Podlać niewielką ilością wody, do smaku dodać sól i pieprz, dusić pod przykryciem ok 20 min. Uzupełniać wodą w razie wyparowania. Zdjąć mięso, dodać ok 3/4 szkl bulionu, koncentrat i rozrobioną w odrobinie wody mąkę.


ROLADKI SCHABOWE
-schab po dwa plastry na osobę
-żółty ser
-oliwki kilka szt
-ogórek konserwowy
-papryka, kawałek
-sól ziołowa
-jajko
-mąka
-bułka tarta

Schab rozbić młotkiem posypując solą ziołową tak by sie wbiła w mięso. Odstawić na ok godzinę. Na plastry schabu kłaść plaster sera żółtego ,
pasek ogórka pasek papryki pokrojone 2 oliwki. zawinąć i spiąć wykałaczkami.

Panierować roladki w mące, jajku i bułce, smażyc na wolnym ogniu.. Mozna pozostawić na ok 10 min pod przykryciem.



UDKA W GLAZURZE MIODOWO MUSZTARDOWEJ
-udka
-kilka łyżek miodu
-pół słoiczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
-curry
-pieprz, sól

Udka umyć, obrać ze skóry i włożyć do miski. Musztardę pomieszać z kilkoma łyżeczkami miodu. Dodać tyle miodu, aż poczujemy jego delikatny smak po wymieszaniu z musztardą. Udka zalać tak przygotowaną marynatą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyciągamy udka z lodówki i posypujemy curry, pieprzem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub do woreczka do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę



PIERŚ Z INDYKA W ŚMIETANIE Z KIEŁKAMI
-pierś z indyka.
-kiełki
-natka pietruszki
-czosnek niedźwiedzi
-oliwa
-1/4 szkl wina białego wytrawnego
-pieprz biały, sól
-250ml śmietany do sosów.
-2 ząbki czosnku, cebula
-500ml bulionu
-kilka pieczarek
-kopytka

Piersi pokroic w kostke, wrzucic na rozgrzana oliwe i smazyc kilka minut, dodac pokrojona drobno cebule, potem zabki czosnku, pieczarki, podlac winem i odparowac, posypac sola, pieprzem, czosnkiem niedzwiedzim, podlac bulionem i dusic ok 15 minut. Podlac smietana, wymieszac, dodac ugotowane kopytka, posypac natka pitruszki i podac z kiełkami.



SCHAB W SOSIE
-1kg schabu
-2 marchewki
-15dag groszku
-olej
-liście laurowe-
-4 ziela angielskie
-vegeta
-czosnek granulowany
-papryka czerwona w proszku
-1 sos pieczeniowy jasny
-2 łyżki śmietany
-koperek

schab umyć, dać do naczynia żaroodpornego, natrzeć przyprawami, polać olejem, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wsypać obok schabu i dodać zielony groszek, wlać 1/4 szklanki wody , dodać ziele i liście laurowe , przykryć naczynie folią aluminiową i piec ok 1,5 godziny, przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową aby schab się zarumienił. Wyjąć schab z naczynia odstawić aby przestygł i pokroić w tym czasie zagęścić z sosem jarzyny i dodać śmietanę, zagotować doprawić do smaku włożyć do sosu mięso i podgrzać, posypać pokrojonym koperkiem



FILET Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I ANANASEM
-pojedyncze filety z kurczaka
-0,5kg pieczarek
-puszka ananasów
-100g żółtego sera
-2 jajka
-2 łyżki mąki
-sól, pieprz


Filety  delikatnie roztłuc. Z jajek i mąki zrobić gęstą panierkę, mieszając jak ciasto naleśnikowe. Można dodać trochę wody,jeśli ciasto będzie za gęste. Filety posolić i popieprzyć a następnie obtoczyć  w panierce i usmażyć z obydwu stron. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyc z dodatkiem soli i pieprzu. Ananasa odsączyć. Ser żólty zetrzeć na tarce. Usmażone filety przełożyć na blaszkę i układać na nich kolejno: pieczarki , ananasa i ser żółty. Całość zapiekać w temp.200 stopni aż do roztopienia się sera.


;pNie piszemy na forum
> drukowanymi literami Gosiu DLACZEGO???????
Pasek wagi
KLOPSIKI W SOSIE SEROWYM
0,5 kg mięsa mielonego klopsowego wieprzowo-wołowego
-ok.1/2 szklanki bułki tartej
-1 jajko
-1 mini kosteczka Knorr o smaku smażonej cebulki
-1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
-pieprz świeżo zmielony
-1 płaska łyżeczka soli
-1 kostka bulionowa wołowo- drobiowa (bulion królewski Winiary)
-0,3 l śmietany kremówki 30 %
-20 dag tartego parmezanu
-2 żółtka
-2 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-6 ziarenek pieprzu
-sól,pieprz

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, pieprzem świeżo  zmielonym,rozkruszoną kosteczką Knorr smażona  cebulka ,czosnkiem granulowanym  i łyżeczką soli.Dobrze wymieszać masę ,  by składniki się połączyły. Zagotować wodę z liśćmi laurowymi,zielem angielskim i ziarenkami  pieprzu.Ew. dosolić. Do wrzącego bulionu wrzucać uformowane małe  klopsiki (ok.22sztuk  ).Gotować ok. 0,5 godz od momentu wypłynięcia na  wierzch.Po tym czasie wyjąć klopsiki.1 szklankę bulionu wykorzystamy do  sosu, resztę można zużyć jako bazę do zupy. Kremówkę lekko ubić trzepaczką, dodać żółtka, posolić i opieprzyć świeżo  zmielonym pieprzem, ręcznie ubijać trzepaczką.Pod koniec dodać parmezan  i nadal ubijać.Bulion zagotować, powoli wlewać masę serową i podgrzewać  do zagotowania ,aż zgęstnieje (nie gotować).  Wrzucić do sosu klopsiki. Podawać z ziemniakami z wody, posypać zieleniną (np.szczypiorkiem).




ROLADKI SCHABOWE WYGLĄDAJĄ ŁADNIE I KOLOROWO SCHAB Z MORELAMI TEŻ ALE OSOBIŚCIE NIE LUBIĘ MIĘSA I OWOCÓW ,ZROBIĘ CHYBA ZUPE-KREM I TE ROLADKI !
Pasek wagi
KLOPSY WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM
-60 dkg łopatki wieprzowej
-1 cebula
-2 małe jajka
-4 łyżki bułki tartej
-1/4 szklanki wody
-sól pieprz
-6 pieczarek
-mąka do panierki
-olej do smażenia
-Sos:
-10 pieczarek
-1 cebula
-1 łyżka mąki
-1 łyżka masła
-kilka łyżek zimnej wody
-600 ml bulionu warzywnego
-przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, sól, pieprz, majeranek.

Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skręcić przez maszynkę razem z cebulą i pieczarkami.
Dodać, bułkę tartą, jajka,  wodę, sól i pieprz, wyrobić masę. Formować klopsy, panierować w mące, smażyć na oleju na lekko złoty kolor na obie strony. Bulion wlać do szerokiego rondla, dodać przyprawy, podsmażone razem z cebulą na maśle pieczarki, gotować 10 min  na małym ogniu pod przykryciem.(cebulę i pieczarki,  drobno pokroić) Po tym czasie dodać, obsmażone klopsiki, gotować  około 15 min, na małym ogniu. Gotowy sos zaprawić łyżką mąki, wymieszaną  z kilkoma łyżkami zimnej wody, gotować mieszając 2 min.



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.