- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 grudnia 2010, 13:54
4 grudnia 2010, 09:36
Ziemniaki ugotować, odcedzić i zmiąć.
szpinak zalać wrzątkiem i posiekać, lub jeśli mrożony rozmrozić na cedzaku
Z ziemniaków, mąki szpinaku jajka z dodatkiem soli i pieprzu zagnieść
ciasto. Z ciasta robić małe kulki. Ugotować w osolonym wrzątku. Mięso
lekko rozklepać posypać przyprawą , kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć
na ostrym ogniu do ładnego zrumienienia. Podlać niewielką ilością wody,
do smaku dodać sól i pieprz, dusić pod przykryciem ok 20 min. Uzupełniać
wodą w razie wyparowania. Zdjąć mięso, dodać ok 3/4 szkl bulionu,
koncentrat i rozrobioną w odrobinie wody mąkę.
4 grudnia 2010, 09:42
4 grudnia 2010, 09:45
Udka umyć, obrać ze skóry i włożyć do miski. Musztardę pomieszać z kilkoma łyżeczkami miodu. Dodać tyle miodu, aż poczujemy jego delikatny smak po wymieszaniu z musztardą. Udka zalać tak przygotowaną marynatą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyciągamy udka z lodówki i posypujemy curry, pieprzem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub do woreczka do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę
4 grudnia 2010, 09:49
4 grudnia 2010, 09:54
4 grudnia 2010, 09:58
4 grudnia 2010, 10:07
4 grudnia 2010, 10:10
4 grudnia 2010, 10:15
Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skręcić przez maszynkę razem z cebulą i pieczarkami.
Dodać, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz, wyrobić masę. Formować klopsy, panierować w mące, smażyć na oleju na lekko złoty kolor na obie strony. Bulion wlać do szerokiego rondla, dodać przyprawy, podsmażone razem z
cebulą na maśle pieczarki, gotować 10 min na małym ogniu pod
przykryciem.(cebulę i pieczarki, drobno pokroić) Po tym czasie dodać, obsmażone klopsiki, gotować około 15 min, na małym ogniu. Gotowy sos zaprawić łyżką mąki, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, gotować mieszając 2 min.