- Dołączył: 2009-05-17
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 2469
3 grudnia 2010, 13:54
NIEDŁUGO ODBĘDĄ SIĘ CHRZCINY MOJEJ CÓRKI I DLATEGO MAM DO WAS PROŚBĘ POTRZEBUJĘ POMYSŁU CO PODAĆ NA GORĄCO?CHCIAŁA BYM COŚ CO NIE ZAJMIE MI DUŻO CZASU NIE MUSI TO BYĆ POTRAWA TANIA ANI DIETETYCZNA TYLKO COŚ NIECODZIENNEGO ,DODAM ŻE MA TO BYĆ OBIAD NA 15 OSÓB
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
3 grudnia 2010, 21:38
Dla mnie te dania, które pokazujecie są mało eleganckie. Nie podałabym takich potraw na takiej uroczystości. Na spotkanie z przyjaciółmi w ciągu tygodnia owszem - ale nie na chrzciny.
Dużo też zależy od tego w jakim wieku będą goście. Starsze pokolenie może być niezadowolone.
U mnie w rodzinie takie dania by absolutnie nie przeszły.
- Dołączył: 2008-09-13
- Miasto: London
- Liczba postów: 1069
3 grudnia 2010, 21:39
ten makaron z kurczakiem i szpinakiem to nie za bardzo na chrzciny, ja to danie uwielbiam i robiłam milion razy z tego przepisu co kolezanka wyzej wkleiła , ale to jest danie takie na codzien na obiad bardziej niz na chrzciny, ogólnie jest przepyszne ale ja raczej na chrzciny podałabym cos bardziej wykwintnego np. szynke po staropolsku z ciemnym sosem pieczeniowym albo tak jak ktos wyzej napisał schab ze sliwką tez jest ok :)
- Dołączył: 2010-09-14
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 198
3 grudnia 2010, 21:51
Na początek standardowo poleciłabym rosół z makaronem.
Drugie danie- ziemniaki,Mięso do wyboru (schab z ananasem ,kotlet de volie,roladki z piersi z kurczaka faszerowane pieczarką)
Surówki-buraczki na ciepło,surówka z pora z majonezem, surówka z kapusty pekińskiej(kapusta pekińska ,jabłko ,marchew,.seler,rodzynki,jogurt naturalny)sałata w sosie winegrette
następnie jakieś przystawki na stół w postaci różnych sałatek
półmisek wędlin,serów pleśniowych,mozarella,łosoś wędzony........
Drugi ciepły posiłek to barszcz czerwony z pasztecikami
kluski śląskie i bitki wołowe ,szaszłyki mięsne.bigos...
No i oczywiście ciasta i słodkie desery :)))))))
reszta według uznania.Mam nadzieję że chociaż częściowo mogłam pomóc :))))))))))))))))))))))))
- Dołączył: 2009-08-14
- Miasto: Góry
- Liczba postów: 695
3 grudnia 2010, 22:05
Moze na pierwsze ogorkowa ze startymi kiszonymi ogorkami [w duzej ilosci], moze byc tez rosol [ale najlepiej na kaczce, pozniej mozna ja wykorzystac do czegos, np. do salatki], moze byc tez zupa-krem kalafiorowa, bardzo gesta, z dodatkiem innych warzyw, pocieta w paski marchewka, brukselka, to by ladnie wygladalo. Na drugie, to stanowczo jakies roladki, moze pieczen, roladki mozesz zrobic z boczkiem [moze byc bardzo tlusty, wtedy roladki beda mialy intensywny smak boczku] do tego mozesz do srodka wlozyc jakies warzywo marynowane, np. papryke czerwona, ogorka kiszonego. Pasowaloby tez jakas przystawke zrobic do calosci, wiec idac za smakiem, to proponuje cos co lubie: groszek zielony, fasola czerwona, kukurydza, ser zolty, majonez, odrobina musztardy i przyprawy, do tego mozna dodac rowniez oliwki i makaron [np. kolorowy], dobra by tez byla jakas salata z roznymi warzywami + jogurt do dania glownego, lub tradycyjna cwikla, ziemniaki moze zamien na makaron lub ogolnie na cos innego, chyba, ze wszyscy goscie je ubostwiaja, to moze upiecz je w brytwanie pociete na plastry w przyprawach i cebula, wtedy sa pyszne.
- Dołączył: 2009-05-17
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 2469
3 grudnia 2010, 22:35
NIE CHCIAŁA BYM ROBIĆ ROSOŁU ANI FLAKÓW BO TO TAKIE OKLEPANE PRZYPADŁY MI DO GUSTU ZUPY -KREMY ALE CHYBA WCZESNIEJ WYPRÓBUJE NA SOBIE Z SURÓWKAMI ,SAŁATKAMI I PRZYSTAWKAMI NIE MAM PROBLEMU GORZEJ Z DANIEM GŁÓWNYM CHCIAŁA BYM ABY TO BYŁO COŚ WYKWINTNEGO I ZJADALNEGO ZA RAZEM COŚ CO JUŻ GOTOWAŁYŚCIE