Temat: obiad na chrzciny!?

NIEDŁUGO ODBĘDĄ SIĘ CHRZCINY MOJEJ CÓRKI I DLATEGO MAM DO WAS PROŚBĘ POTRZEBUJĘ POMYSŁU CO PODAĆ NA GORĄCO?CHCIAŁA BYM COŚ CO NIE ZAJMIE MI DUŻO CZASU NIE MUSI TO BYĆ POTRAWA TANIA ANI DIETETYCZNA TYLKO COŚ NIECODZIENNEGO ,DODAM ŻE MA TO BYĆ OBIAD NA 15 OSÓB
Pasek wagi
MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM
-paczka makaronu tagliatelle (lub pappardelle)
-400 g szpinaku,
-1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
-pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w paseczki
-3 ząbki czosnku, posiekane
-1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%

Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem. Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.





ZIEMNIAKI W KOSZULKACH
-ziemniaki
-ser żółty
-szynka szwarclandzka

Ziemniaki gotujemy w skorupkach.Studzimy ,obieramy. Owijamy plastrem sera zółtego a nastepnie w szyneczkę. Zapiekamy 10 minut w temp.150 ° C.


PLACKI Z WARZYWNYM GULASZEM
PLACKI
-5 ziemniaków
-5 garści mąki
-1 cebula
-sól,pieprz
GULASZ
-paczka krajanki sojowej
-1l bulionu warzywnego z kostki
-1 czerwnoa papryka
-1/2 sałatki szwedzkiej lub ogórek konserwowy
-1 średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-puszka fasolkibiałej w sosie pomidorowym
-olej i margaryna do smażenia
-sól, pieprz

1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
2. Do ziemniaków dodać posiekaną cebulę, mąkę i przyprawy i  zamieszać.
3. Soję wrzucić do gorącego bulionu i zostawić na 20 min aż soja zmięknie.
4. Paprykę pokroić w paseczki, ogórek (jeśli jest cały a nie w sałatce) w talarki i posiekać cebulę.
5. Zmiażdżony czosnek i cebulę przysmażyć na rozgrzanej margarynie (ok 3 łyżki).
6. Dodać miękką soję i paprykę, następnie ogórek - całość dusić ok 15 min
7. Dodać fasolkę w sosie pomidorowym i smażyć mieszając 10 min

Z masy ziemniaczanej smażyć średnie placuszki na oleju i podawać z gorącym gulaszem


SZYNKA W SOSIE PIECZENIOWYM
-1 kg mięsa od szynki,
-1 duża cebula,
-3 ząbki czosnku,
-3 liście laurowe,
-4 ziela angielskie,
-olej,
-2 łyżki śmietany 30%,
-3 łyżki mąki,
-koperek,
-wegeta, pieprz,
-1 kostka mięsna,

Mięso umyć i pokroić na grubsze plastry, do naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek oleju , na rozgrzny olej położyć mięso i przypiec z obu stron, dać liście i ziele , pokroić cebulkę i czosnek w kostkę , wsypać do mięsa i podpiec aby cebulka była zrumieniona tak aby uzyskać potem ciemny kolor sosu. Następnie podlać mięso wodą aby było zakryte, gotować do miękkości mięsa, dodać śmietanę, kostkę mięsnąmąkę rozrobić w odrobinie wody wlać do sosu i zagotować , dodać pokrojony koperek, przyprawić przyprawami



Dla mnie te dania, które pokazujecie są mało eleganckie. Nie podałabym takich potraw na takiej uroczystości. Na spotkanie z przyjaciółmi w ciągu tygodnia owszem - ale nie na chrzciny.

Dużo też zależy od tego w jakim wieku będą goście. Starsze pokolenie może być niezadowolone.
U mnie w rodzinie takie dania by absolutnie nie przeszły.
ten makaron z kurczakiem i szpinakiem to nie za bardzo na chrzciny, ja to danie uwielbiam i robiłam milion razy z tego przepisu co kolezanka  wyzej wkleiła , ale to jest danie takie na codzien na obiad bardziej niz na chrzciny, ogólnie jest przepyszne ale ja raczej na chrzciny podałabym cos bardziej wykwintnego np. szynke po staropolsku z ciemnym sosem pieczeniowym albo tak jak ktos wyzej napisał schab ze sliwką tez jest ok :)
może kotlet De'volaille? osobiście uwielbiam!
http://www.wielkiezarcie.com/recipe124.html

Na początek standardowo poleciłabym rosół z makaronem.
Drugie danie- ziemniaki,Mięso do wyboru (schab z ananasem ,kotlet de volie,roladki z piersi z kurczaka faszerowane pieczarką)
Surówki-buraczki na ciepło,surówka z pora z majonezem, surówka z kapusty pekińskiej(kapusta pekińska ,jabłko ,marchew,.seler,rodzynki,jogurt naturalny)sałata w sosie winegrette
następnie jakieś przystawki na stół w postaci różnych sałatek
półmisek wędlin,serów pleśniowych,mozarella,łosoś wędzony........
Drugi ciepły posiłek to barszcz czerwony z pasztecikami
kluski śląskie i bitki wołowe ,szaszłyki mięsne.bigos...
No i oczywiście ciasta i słodkie desery :)))))))
reszta według uznania.Mam nadzieję że chociaż częściowo mogłam pomóc :))))))))))))))))))))))))

Moze na pierwsze ogorkowa ze startymi kiszonymi ogorkami [w duzej ilosci], moze byc tez rosol [ale najlepiej na kaczce, pozniej mozna ja wykorzystac do czegos, np. do salatki], moze byc tez zupa-krem kalafiorowa, bardzo gesta, z dodatkiem innych warzyw, pocieta w paski marchewka, brukselka, to by ladnie wygladalo. Na drugie, to stanowczo jakies roladki, moze pieczen, roladki mozesz zrobic z boczkiem [moze byc bardzo tlusty, wtedy roladki beda mialy intensywny smak boczku] do tego mozesz do srodka wlozyc jakies warzywo marynowane, np. papryke czerwona, ogorka kiszonego. Pasowaloby tez jakas przystawke zrobic do calosci, wiec idac za smakiem, to proponuje cos co lubie: groszek zielony, fasola czerwona, kukurydza, ser zolty, majonez, odrobina musztardy i przyprawy, do tego mozna dodac rowniez oliwki i makaron [np. kolorowy], dobra by tez byla jakas salata z roznymi warzywami + jogurt do dania glownego, lub tradycyjna cwikla, ziemniaki moze zamien na makaron lub ogolnie na cos innego, chyba, ze wszyscy goscie je ubostwiaja, to moze upiecz je w brytwanie pociete na plastry w przyprawach i cebula, wtedy sa pyszne.
Pasek wagi
NIE CHCIAŁA BYM ROBIĆ ROSOŁU ANI FLAKÓW BO TO TAKIE OKLEPANE PRZYPADŁY MI DO GUSTU ZUPY -KREMY ALE CHYBA WCZESNIEJ WYPRÓBUJE NA SOBIE Z SURÓWKAMI ,SAŁATKAMI I PRZYSTAWKAMI NIE MAM PROBLEMU  GORZEJ Z DANIEM GŁÓWNYM CHCIAŁA BYM ABY TO BYŁO COŚ WYKWINTNEGO I ZJADALNEGO ZA RAZEM COŚ CO JUŻ GOTOWAŁYŚCIE
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.