Temat: obiad na chrzciny!?

NIEDŁUGO ODBĘDĄ SIĘ CHRZCINY MOJEJ CÓRKI I DLATEGO MAM DO WAS PROŚBĘ POTRZEBUJĘ POMYSŁU CO PODAĆ NA GORĄCO?CHCIAŁA BYM COŚ CO NIE ZAJMIE MI DUŻO CZASU NIE MUSI TO BYĆ POTRAWA TANIA ANI DIETETYCZNA TYLKO COŚ NIECODZIENNEGO ,DODAM ŻE MA TO BYĆ OBIAD NA 15 OSÓB
Pasek wagi
JESLI MASZ JESZCZE COŚ TO BARDZO CHĘTNIE !!!!!JEST ICH TYLE ŻE NAPRAWDĘ CIĘŻKO WYBRAĆ
Pasek wagi

Djabeuu I ja chetnie skorzystam z tych przepisow.Dziekuje


Gulasz na chrzciny stanowczo się nie nadaje.
Jak na pierwsze będzie rosół, to już nie możesz podać zupy krem.

Nie wiem skąd jesteś.. na przykład na Śląsku na takie okazje jest sztandarowy zestaw: rosół z makaronem nitki, rolada wołowa, kluski śląskie, czerwona kapusta.
ja bym, podala na pierwsze ravili z nadzieniem z baklazana w sosie orzechowym pyszne ( jak chccesz dam Ci przepis) na drugie mieso grilowane( w piekarniku) typu na jeden talez jedna kielbaska z tych bialych, kawaleczek zeberka, kawaleczek schabu grubo ukrojonego, i jakas wolowina typu stek.( umnie na chrzcinach tak bylo i bylo bardzo dobre).

ja bym tam na pierwsze podala zupe gulaszowa z chlebkiem, a na drugie devolaja z ziemniaczkami jakies surowki, albo placki po węgiersku z sosem gulaszowym sałatkami..

RYBA W CYTRUSOWEJ MARYNACIE
-filety dowolnej ryby np dorsz
-papryczka czerwona mielona 1 płaska łyżeczka
-pół łyżeczki czosnku mielonego
-1/4 łyżeczki imbiru
-sok z pomarańczy 1 łyża
-przyprawa do ryb 1 płaska łyżeczka
-sól ziołowa, 1 płaska łyżeczka
-1/4 cytryny
-2 łyżki oliwy

Cytrynę razem ze skórką pokroić w kostkę, dodać wszystkie przyprawy i sok z pomarańczy, wymieszać .. natrzeć rybę z obu stron i odstawić na noc. Upiec w piekarniku ok 25-30 min w temp 200 stPodawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami


A moim zdaniem nie trzeba kontynuowac starodawnej tradycji: rosół z makaronem + schabowy/kurczak z ziemniakami.
To trochę nudne i przestarzałe. Także można w tych czasach podac coś bardziej wymyślnego.
KURCZAK Z PIECZARKAMI
-0,5kg filetu z kurczaka
-250g pieczarek
-sos pieczarkowy
-3 łyżki śmietany
-vegeta, pieprz
-woda
-olej do smażenia

Filet umyć, pokroić dowolnie, na patelnię dać olej i filet oprószyć Vegetą, dać na rozgrzany olej podpiec z obu stron, zalać wodą i gotować do czasu aż mięso będzie miękkie, między czasie dać pokrojone pieczarki, rozpuścić sos z odrobiną wody i śmietaną wlać do mięsa zagotować, przyprawić Vegetą i pieprzem



zgadzam sie z Djabeuu- nie koniecznie ten rosół i schabowy...
z zup padly fajne pomysly, mnie sie podobaja kremy- zupy i na srodku talerza polozony ptys- labadź, swietnie to wyglada.
Na drugie moze byc ryz z curry i jest fajnego kolorku a do tego udko z wyciagnieta koscia i nadziany np. surowka z pekinska- 2w1.
Udka mozna odgrzac w piekarniku a zrobic nawet 2 dni wczesniej.
Gulasz w wersji bardzo gestej- jasne ze moze byc, do tego pieczywo.

KARKÓWKA W POMIDOROWYM SOSIE
-1 kg karkówki najlepiej bez kości
-2 średnie cebule
-marchew
-pieczarki 30 dag
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-przyprawa do karkówki
-masło lub margaryna
Sos:
-2,5 łyżki octu jabłkowego
-2,5 łyżki magii
-3 łyżki wody
-3 łyżki cukru
-3łyżki koncentratu pomidorowego

Karkówkę możemy pokroić w plastry ok.1,5- 2 cm lub pozostawić w całości. Ja robiłam w całym kawału. Rozgniatamy ząbek czosnku i łączymy ze szczyptą soli, nacieramy dokładnie mięso. Posypujemy przyprawą do karkówki i świeżym pieprzem, odstawiamy do lodówki tak do 2 godzin. Dwie średnie pieczarki zostawiamy resztę dokładnie opłukujemy i kroimy na kawałki, przesmażamy na maśle lub margarynie, solimy i pieprzymy do smaku. Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki dodajemy do pieczarek, dusimy jeszcze kilka minut i wyłączamy. Cebule kroimy w piórka i przesmażamy na maśle na osobnej patelni, solimy(nie dużo) i pieprzymy do smaku, uważamy żeby się nie przypaliła ma się lekko zeszklić. Po wyjęciu karkówki z lodówki układamy ją w naczyniu żaroodpornym i kładziemy warstwami cebulkę i podduszone pieczarki z marchewką (razem z sosikiem jaki powstał z duszenia). Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos z : 2,5 łyżek octu jabłkowego i maggi oraz z 3 łyżek wody, cukru i koncentratu pomidorowego. Kroimy pozostawione wcześniej pieczarki. Po 40 minutach pieczenia wyjmujemy karkówkę i posypujemy ją pieczarkami i polewamy pomidorowym sosem. Ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami lub kopytkami i polewamy powstałym wspaniałym sosem. Smacznego



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.