Temat: obiad na chrzciny!?

NIEDŁUGO ODBĘDĄ SIĘ CHRZCINY MOJEJ CÓRKI I DLATEGO MAM DO WAS PROŚBĘ POTRZEBUJĘ POMYSŁU CO PODAĆ NA GORĄCO?CHCIAŁA BYM COŚ CO NIE ZAJMIE MI DUŻO CZASU NIE MUSI TO BYĆ POTRAWA TANIA ANI DIETETYCZNA TYLKO COŚ NIECODZIENNEGO ,DODAM ŻE MA TO BYĆ OBIAD NA 15 OSÓB
Pasek wagi
ZUPA KREM Z DYNI
- 500 g surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry

- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy
-
0,5 łyżeczki kurkumy

Na oliwie zeszklic cebulę i czosnek. Dodac dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażyc. Dodac curry, wymieszac.
Po 5 minutach wlac wywar i gotowac, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksowac i przypr
awic.


BRZOSKWINIOWE PIERSI
-pojedyncze piersi z kurczaka
-połówki brzoskwiń z puszki
-sól, pieprz
-olej do smaż
enia
-mąka
-2 jajka
-płatki kukurydziane


Piersi umyć, osuszyć i każdą pierś naciąć tworząc kieszeń.
Posolić i popieprzyć, odstawić na 10 minut.

W każdą kieszeń włożyć po dwie połówki brzoskwiń.
Płatki delikatnie rozgnieść i wymieszać z mąką.
Przygotować mąkę do obtaczania i każdą pierś wypchaną brzoskwiniami obtoczyć w mące.
Jajka roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu.
Obtoczone w mące piersi zamoczyć w jajku, następnie panierować w mieszance płatków z mąką.
Smażyć w dużej ilości oliwy, aby do połowy były przykryte po około 6 minut z każdej strony.
Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.



ZUPA KUKURYDZIANA
-2 puszki kukurydzy
-2 łyżki masła
-2 cebule
-1 l bulionu lub rosołu
-100ml śmietany do zupy
-kostka sera topionego ementaler
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól, pieprz, natka pietruszki
-grzanki

Cebule posiekać, zeszklic na masle. Otworzyc puszki kukurydzy. Wodę z puszki dolac do bulionu a kurkurydze wrzuci do cebuli. 
Smażyckilka miniutz zawartosc patelni dodac do zupy, doprawic sola, pieprzem, dac serek i mieszac az do roztopienia sie go. 
Doprawic gałką. Gotowac 15 minut. Wsypac natke. Na patelni na łyzce masła usmazyc grzanki. Wszystko zmiksowac.  Zupe wlac do miseczek, posypac grzankami. Mozna dodatkowo posypac startym serem.



PIERŚ ALA FAWORKI
-pierś z kurczaka
-prz
yprawy do kurczaka
-mąka do panierowania
-olej do smażenia


Piersi oczyścić i cienkim nożem do filetowania pociąć na cieniutkie skośne plasterki, posypać odrobinę przyprawą do kurczaka. Panierować delikatnie w mące przeciąć ostrym nożem sam środek i tak jak się robi faworki przekręcić przez otwór ..rozgrzać olej na patelni ok 2 cm od dna i smażyć partiami drobiowe faworki


GULASZ W SOSIE ŚMIETANOWO - CYTRYNOWYM
-800g łopatki wieprzowej lub innego mięsa na gulasz,
-50g masła
-łyżka sosu sojowego
-250g pieczarek
-1-2 cebule
-500ml rosołu
-2 łyżki mąki

-2 ząbki czosnku
-200ml śmietany
-2 łyżki soku z cytryny
-czarny i kolorowy pieprz
-natka pietruszki
-łyżka czosnku granulowanego, tymianku
-makaron penne


Mięso pokroic w dużą kostkę. Oprószyć pieprzem i mąką. Rozgrzać masło, wrzucic na goracy tłuszcz, obsmażyć, dodac pokrojona w kostke cebule i drobno posiekany czosnek,. Dodac sos sojowy wymieszac. Zalać goracym bulionem. Doprawic pieprzem kolorowym i dodac czosnek niedźwiedzi. Dusic pod przykryciem 30 min. Na osobnej patelni przesmażyc na łyzce masła pokrojone w plasterki pieczarki. Dodac do gulaszu, wsypac tymianek i natkę. Zmniejszyc gaz  i dusic az mieso bedzie miekkie.  Zdjac z ognia dodać smietane, wymieszac doprawic sokiem z cytryny i kolorywym pieprzem. Podac z ugotowanym makaronem penne lub innym ulubionym.


SCHAB Z KAPUSTĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM
-1kg schabu
-1
kg kapusty kiszonej
-2 cebule
75g boczku

-600ml rosołu z kurczaka
-150ml śmietany 18% lub do sosów
-2 łyżki musztardy ostrej
-sól morska
-pieprz czarny
-łyżka kminku
-liśc laurowy


Piekarnik nagrzewamy do 200st. Patelnie rozgrzewamy mocno i wkładamy mięso najpierw skora na dół i obsmażamy, potem każdą ze stron. Przekładamy na blachę do pieczenia, obsypujemy sola i pieprzem i pieczemy w piekarniku 30 minut. Kapustę opłukujmy, odcedzamy, kroimy. Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni aż puści tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, szklimy, dodajmy kapustę kiszona, podlewamy 500ml rosołu, dodajemy kminek, liśc, pieprz i gotujemy kapustę ok 15 minut aż odparuje płyn. Wyjmujemy blachę z mięsem i obkładamy go kapusta i pieczemy wszystko razem w piekarniku jeszcze 30 minut w temperaturze 180st. Co jakiś czas obracamy mięso i mieszamy kapustę. Robimy sos: Zagotowujemy pozostała częśc rosołu. Dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy musztardę. Doprawiamy pieprzem do smaku. Mięso upieczone kroimy na plastry. Na talerz kładziemy kapustę, na to plaster schabu i polewamy sosem.


GULASZ Z KURCZAKA Z GROSZKIEM
-2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
-400g pieczarek pokrojonych na plasterki
-cebula posiekana
-150g mrożonego zielonego groszku
-sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
-kostka rosołowa rozpuszczona w 1,5 szklance wody
-2 łyżki śmietany/jogurtu
-2 łyżki mąki

Kurczaka posypac przyprawa i usmazyc na rumiano na lyzce oleju. Zdjac z patelni i odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku. Na odrobinie oleju zeszklic cebule. Dodac pieczarki i dusic, az woda calkiem wyparuje. Wlozyc kurczaka, cebule i pieczarki do garnka, dorzucic groszek, zalac bulionem. Dusic pod przykryciem okolo 30min. Zagescic: wymieszac na paste smietane z maka w miseczce, wlac chochelke goracego wywaru z garnka, dobrze wymieszac, powtorzyc. Wlac calosc do garnka, zamieszac i gotowac jeszcze minute, az sos zgestnieje.



KREM BROKUŁOWY
-2 sztuki brokułów
-1 l buliony warzywnego/mięsnego
-sól, pieprz
-2 ząbki czosnku
-groszek ptysiowy

Brokuły rwe na różyczki i zalewam bulionem. Gotujemy z drobno pokrojonym zabkiem czosnku. Kiedy brokuły bedą w połowie miękkie wyjmuje czesc ktore trafia później do zupy. Resztę brokułów miksuje blenderem na gładką masę. Dodaje smietane i miksuję. Przelewam do garnka doprawiam sola i pieprzem. Do miseczek nakładaam po kilka rozyczek brokuła, zalewam zupą i groszek ptysiowy. 


JA TEŻ MYŚLAŁAM O KREMIE Z BROKUŁÓW LUB CUKINII- DZIĘKUJE
Pasek wagi
czy podawac więcej przepisów czy może już coś wybrałaś? :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.