Temat: Niskokaloryczne dania.PRZEPISY :)

każdy z nas ma czasem chwile słabości i chce zjeść coś innego lub swoją ulubioną potrawę ( wszyscy jesteśmy tylko ludźmi).
Proponuje zamieszczać tu smaczne i niskokaloryczne przepisy. Łatwiej będzie nam przetrwać dietę.
jeżeli dowiemy się jak możemy stworzyć niskokaloryczny zamiennik naszej ulubionej potrawy np coś z gatunku fast food'ow.


;)
rybka była pyszna:) dałam warzywa świeże, potarte (marchew, seler, por, pietruszkę), rybę doprawiłam czosnkiem, ziołami prowans., cytryna sosem sojowym i pieprzem:)

PS. ładna nowa fotka w avatarze
Dzieki ;)
Warzywa z patelni

1 cebula
1 mała marchew
Szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
½ niewielkiej cukini pokrojonej w kostkę bez nasion
Trochę obgotowanego kalafiora, brokuły i fasolki szparagowej
2 – 3 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie
Sól
Papryka mielona
Oliwa z oliwek

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulkę z marchewką. Dodać kapustę. Smażyć chwilkę i dodać przyprawy oraz czosnek. Następnie wrzucić cukinię a na końcu obgotowane warzywa. Smażyć krótko. Warzywa powinny być chrupiące.

To idealne danie dla wieczornych obżartuchów. Zamiast pizzy czy innego ciężkostrawnego i niezdrowego pokarmu warto zrobić sobie coś takiego. Naprawdę pycha.
Naleśnik po chińsku

Przygotowanie: 30 min.

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Składniki na 4 porcje :
-3 jajka
-2 lyzki wody
-2lyzki sosu sojowego
-3 lyzki oleju
-paczka warzyw mrozonych chinskich
-pieprz i sol
-kiełki

Przygotowanie :

W miseczce ubij energicznie jajka z wodą i łyżką sosu. Z otrzymanego ciasta usmaż szybko pulchne naleśniki. Chińską mieszankę warzyw uduś na oleju, przypraw sosem sojowym i pieprzem. Podawaj naleśniki z uduszonymi warzywami oraz kiełkami sojowymi.


o i znowu super przepisy!
Zapiekanka z brokułami

Składniki:

  • mrożone: brokuły, małe marchewki, kalafior (po ½ opakowania)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 4 żółtka
  • ½ l mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa

Wykonanie:

Brokuły i kalafior zblanszuj oddzielnie w osolonym wrzątku, schłodź w zimnej wodzie i odsącz. Marchewkę rozmroź i przekrój w poprzek na pół.

Zagotuj mleko i zagęść je zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zdejmij z ognia i dodaj tarty żółty ser oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstały sos połącz z brokułami, kalafiorem i marchewką.

Przygotuj formę do pieczenia, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Przełóż do niej mieszanke warzyw z sosem. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200st. C ok. 30 minut.


ja takie zapiekanki warzywne robię tak,ze podgotowane warzywa (różne, najlepsze są:brokuły, kalafiory, brukselki, marchew) zalewam serkiem wiejskim i zapiekam. Obsypuję koperkiem :) mniam

hm..  moze sprobuje jutro ;))   bo dzisiaj mam malo warzyw w lodowce ;p

Danie chińskie z indykiem (porcja dla 3 osób)

1 porcja około 200kcal

Nazwa produktu

Waga [g]

kcal

B [g]

W [g]

T [g]

Filet                               z indyka  

400,00

372,00

74,80

4,00

5,60

Warzywa na patelnię Azja

450,00

117,00

7,65

18,00

1,35

Fix do potraw chińskich 

36,00

99,72

3, 56

17,21

1,87

Suma

886,00

588,72

86,01

39,21

8,82

 

 + ryż naturalny brązowy SONKO

Ryż naturalny brązowy

100,00

322,00

7,10

76,80

1,90

 

Z ryżem porcja = 300 kcal

tak naprawdę to danie chińskie można podzielić na 4-5 porcji;),bo u nas sporo zostało;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.