Temat: Niskokaloryczne dania.PRZEPISY :)

każdy z nas ma czasem chwile słabości i chce zjeść coś innego lub swoją ulubioną potrawę ( wszyscy jesteśmy tylko ludźmi).
Proponuje zamieszczać tu smaczne i niskokaloryczne przepisy. Łatwiej będzie nam przetrwać dietę.
jeżeli dowiemy się jak możemy stworzyć niskokaloryczny zamiennik naszej ulubionej potrawy np coś z gatunku fast food'ow.


Schab duszony z jarzynami

Składniki

50 dag młodego schabu bez kości i tłuszczu
1 cebula
2 listki laurowe
1 główka włoskiej kapusty
50 dag ziemniaków
2 marchewki
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz


Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, zalać 1 l wody. Dodać obraną cebulę i listki laurowe. Mięso gotować pod przykryciem ok. 45 minut. W tym czasie oczyścić i pokroić kapustę, ziemniaki i marchewkę.

Warzywa włożyć do garnka z mięsem na ok. 20 minut przed końcem gotowania. Schab, listki laurowe i cebulę wyjąć. Mięso pokroić w grubą kostkę, ponownie włożyć do garnka. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 280 kcal
Ilość porcji :4
Cebulowa z temperamentem ;)

Składniki

1 kg cebuli
2 łyżki oleju z pestek winogron
3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
150 ml różowego wytrawnego wina
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól, pieprz do smaku
150 g żółtego ostrego sera o niskiej zawartości tłuszczu


Wykonanie
Cebulę obrać i pokroć w cienkie półplasterki. Poddusić na oleju, tak by wchłonęła cały tłuszcz i zeszkliła się, częściowo się rumieniąc. Zalać cebulę bulionem i gotować na małym ogniu do całkowitej miękkości, aż zacznie się rozpadać (ok. 20-30 minut).

Miękką cebulę zmiksować razem z wywarem na gładką, dość gęstą masę. Dodać słodką i ostrą paprykę, ocet i wino. Gorować razem jeszcze 5-6 minut, do zagęszczania zupy. Doprawić chili, pieprzem i solą.

Podawać bardzo gorącą, posypaną startym żółtym serem.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 80 kcal
Ilość porcji: 6
Panga w sosie jogurtowo-cebulowym

Składniki

4 filety z pangi
sok z 1/2 cytryny
3 cebule
500 ml jogurtu
sól, pieprz
olej do smażenia


Wykonanie
Filety z pangi rozmrozić, oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Gdy cebula zrobi się miękka, wlać jogurt i mieszać aż zacznie lekko bulgotać. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na średnim ogniu filety z pangi przez ok. 5 minut z każdej strony. Zlać olej, rybę na patelni zalać wcześniej przygotowanym sosem. Dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu.

Pangę w sosie jogurtowo-cebulowym podawać z surówkami (np. z marchwi, jabłek z dodatkiem soku z cytryny).
Jogurtowa sałatka z tuńczykiem

Składniki
3 pomidory
1/2 świeżego długiego ogórka
kilka liści sałaty
puszka tuńczyka sosie własnym
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
przyprawa ziołowa do sałatek lub ulubiona mieszanka ziół
200 ml jogurtu śmietankowego


Wykonanie
Warzywa umyć i pokroić - pomidory w cząsteczki, ogórka w plasterki, sałatę poszarpać na kawałki. Wymieszać warzywa dodając odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka oraz olej. Całość posypać ulubionymi przyprawami i polać jogurtem śmietankowym.
Sałatka 4 smaki

Składniki
4 jajka
1 duży por
30 dag pieczarek
puszka zielonego groszku
150 ml jogurtu śmietankowego
sól, pieprz, oregano do smaku


Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w dobną kostkę. Pora umyć, pokroić w ćwierćplasterki, sparzyć wrzącą wodą lub zblanszować. Pieczarki umyć, wrzucić do gotującej się wody na 5 minut, pokroić w drobną kostkę. Połączyć ze sobą składniki, na końcu dodać puszkę zielonego groszku. Przyprawić i wymieszać z jogurtem.


Niskotłuszczowa zupa brokułowo – kalafiorowa


Składniki
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
pół świeżego lub mrożonego kalafiora
pół świeżego lub mrożonego brokuła
500 ml wywaru warzywnego
Szczypta czarnego pieprzu
100 ml odtłuszczonego jogurtu
100 g startego sera żółtego o obniżonej zawarości tłuszczu
natka pietruszki



Wykonanie
1.Do średniej wielkości garnka włożyć kalafiora, brokuła i cebulę
2.Zalać wywarem, przyprawić pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż warzywa będą miękkie.
3.Ugotowane warzywa rozdrobnić przy użyciu miksera
4.Dodać jogurt i ser żółty
5.Dobrze wymieszaać, podawać gdy ser się całkowicie rozpuści, posypaną zieloną pietruszką

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 77 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 1 g

Ilość porcji : 4


Ryba pieczona z warzywami (250 kcal)


Składniki
4 mrożone filety rybne ( ok. ½ kg) , np. z dorsza
½ kg mrożonych warzyw skomponowanych według uznania
1 mała cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka koperku


Wykonanie
Filety rybne ułożyć na folii alunimowej. Mrożone warzywa wymieszać z z posiekanym czosnkiem i cebulą, następnie umieścić na foli, tak, aby otaczały rybę.

Całość skropić sokiem z cytryny, a na wierzchu posypać koperkiem i pietruszką.

Tak przygotowaną potrawę szczelnie owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 250 kcal
Białko: 41 g
Tłuszcze: 12 g
Ilość porcji :4


kurczak w miodzie i platkach owsianych

1 piers pokorojona wedle uznania 
4 lyzki platkow owsianych
2 lyzki przecieru pomidorowego ( wtedy zaprawa jest bardziej plynna)
2 lyzki miodu
papryka ostra i chilly wedle uznania sol 
Wszystko mieszamy i odstwaiamy kuraka w zalewie na 30 minut, wtedy platki miekna i sa nasaczone miodem, pozniej wszystko na patelnie ja smaze na teflonie i daje bardzo malo oliwy zeby ograniczyc kalorycznosc. Smaze ta piers lekko nieodmrozona, wtedy mniej sie przypala .

dzisiaj robię rybę (dorsza świeżego) pieczonego z warzywami z Twojego przepisu
no to fajnie ze przepis sie komus przydal ;))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.