- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
28 listopada 2010, 09:14
każdy z nas ma czasem chwile słabości i chce zjeść coś innego lub swoją ulubioną potrawę ( wszyscy jesteśmy tylko ludźmi).
Proponuje zamieszczać tu smaczne i niskokaloryczne przepisy. Łatwiej będzie nam przetrwać dietę. 
jeżeli dowiemy się jak możemy stworzyć niskokaloryczny zamiennik naszej ulubionej potrawy np coś z gatunku fast food'ow. Edytowany przez sweet.beybe 4 grudnia 2010, 09:23
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
4 grudnia 2010, 09:00
Schab duszony z jarzynami
Składniki
50 dag młodego schabu bez kości i tłuszczu
1 cebula
2 listki laurowe
1 główka włoskiej kapusty
50 dag ziemniaków
2 marchewki
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, zalać 1 l wody. Dodać obraną
cebulę i listki laurowe. Mięso gotować pod przykryciem ok. 45 minut. W
tym czasie oczyścić i pokroić kapustę, ziemniaki i marchewkę.
Warzywa włożyć do garnka z mięsem na ok. 20 minut przed końcem
gotowania. Schab, listki laurowe i cebulę wyjąć. Mięso pokroić w grubą
kostkę, ponownie włożyć do garnka. Całość przyprawić do smaku solą,
pieprzem i kminkiem.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 280 kcal
Ilość porcji :4
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
4 grudnia 2010, 09:20
Cebulowa z temperamentem ;)
Składniki
1 kg cebuli
2 łyżki oleju z pestek winogron
3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
150 ml różowego wytrawnego wina
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól, pieprz do smaku
150 g żółtego ostrego sera o niskiej zawartości tłuszczu
Wykonanie
Cebulę obrać i pokroć w cienkie półplasterki. Poddusić na oleju, tak by
wchłonęła cały tłuszcz i zeszkliła się, częściowo się rumieniąc. Zalać
cebulę bulionem i gotować na małym ogniu do całkowitej miękkości, aż
zacznie się rozpadać (ok. 20-30 minut).
Miękką cebulę zmiksować razem z wywarem na gładką, dość gęstą masę.
Dodać słodką i ostrą paprykę, ocet i wino. Gorować razem jeszcze 5-6
minut, do zagęszczania zupy. Doprawić chili, pieprzem i solą.
Podawać bardzo gorącą, posypaną startym żółtym serem.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 80 kcal
Ilość porcji: 6
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
4 grudnia 2010, 09:25
Panga w sosie jogurtowo-cebulowym
Składniki
4 filety z pangi
sok z 1/2 cytryny
3 cebule
500 ml jogurtu
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Filety z pangi rozmrozić, oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Gdy cebula
zrobi się miękka, wlać jogurt i mieszać aż zacznie lekko bulgotać. Na
patelni rozgrzać olej, obsmażyć na średnim ogniu filety z pangi przez
ok. 5 minut z każdej strony. Zlać olej, rybę na patelni zalać wcześniej
przygotowanym sosem. Dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu.
Pangę w sosie jogurtowo-cebulowym podawać z surówkami (np. z marchwi, jabłek z dodatkiem soku z cytryny).
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
4 grudnia 2010, 09:31
Jogurtowa sałatka z tuńczykiem
Składniki
3 pomidory
1/2 świeżego długiego ogórka
kilka liści sałaty
puszka tuńczyka sosie własnym
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
przyprawa ziołowa do sałatek lub ulubiona mieszanka ziół
200 ml jogurtu śmietankowego
Wykonanie
Warzywa umyć i pokroić - pomidory w cząsteczki, ogórka w plasterki,
sałatę poszarpać na kawałki. Wymieszać warzywa dodając odsączonego i
rozdrobnionego tuńczyka oraz olej. Całość posypać ulubionymi
przyprawami i polać jogurtem śmietankowym.
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
4 grudnia 2010, 09:37
Sałatka 4 smakiSkładniki
4 jajka
1 duży por
30 dag pieczarek
puszka zielonego groszku
150 ml jogurtu śmietankowego
sól, pieprz, oregano do smaku
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w dobną kostkę. Pora umyć,
pokroić w ćwierćplasterki, sparzyć wrzącą wodą lub zblanszować.
Pieczarki umyć, wrzucić do gotującej się wody na 5 minut, pokroić w
drobną kostkę. Połączyć ze sobą składniki, na końcu dodać puszkę
zielonego groszku. Przyprawić i wymieszać z jogurtem.
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
4 grudnia 2010, 09:40
Niskotłuszczowa zupa brokułowo – kalafiorowa
Składniki
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
pół świeżego lub mrożonego kalafiora
pół świeżego lub mrożonego brokuła
500 ml wywaru warzywnego
Szczypta czarnego pieprzu
100 ml odtłuszczonego jogurtu
100 g startego sera żółtego o obniżonej zawarości tłuszczu
natka pietruszki
Wykonanie
1.Do średniej wielkości garnka włożyć kalafiora, brokuła i cebulę
2.Zalać wywarem, przyprawić pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż warzywa będą miękkie.
3.Ugotowane warzywa rozdrobnić przy użyciu miksera
4.Dodać jogurt i ser żółty
5.Dobrze wymieszaać, podawać gdy ser się całkowicie rozpuści, posypaną zieloną pietruszką
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 77 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 1 g
Ilość porcji : 4
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
4 grudnia 2010, 09:41
Ryba pieczona z warzywami (250 kcal)
Składniki
4 mrożone filety rybne ( ok. ½ kg) , np. z dorsza
½ kg mrożonych warzyw skomponowanych według uznania
1 mała cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka koperku
Wykonanie
Filety rybne ułożyć na folii alunimowej. Mrożone warzywa wymieszać z z
posiekanym czosnkiem i cebulą, następnie umieścić na foli, tak, aby
otaczały rybę.
Całość skropić sokiem z cytryny, a na wierzchu posypać koperkiem i pietruszką.
Tak przygotowaną potrawę szczelnie owinąć folią aluminiową. Włożyć do
piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec 15-20 minut aż warzywa będą
miękkie.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 250 kcal
Białko: 41 g
Tłuszcze: 12 g
Ilość porcji :4
Edytowany przez sweet.beybe 4 grudnia 2010, 09:43
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
4 grudnia 2010, 12:14
dzisiaj robię rybę (dorsza świeżego) pieczonego z warzywami z Twojego przepisu
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
4 grudnia 2010, 13:03
no to fajnie ze przepis sie komus przydal ;))