Temat: Niskokaloryczne dania.PRZEPISY :)

każdy z nas ma czasem chwile słabości i chce zjeść coś innego lub swoją ulubioną potrawę ( wszyscy jesteśmy tylko ludźmi).
Proponuje zamieszczać tu smaczne i niskokaloryczne przepisy. Łatwiej będzie nam przetrwać dietę.
jeżeli dowiemy się jak możemy stworzyć niskokaloryczny zamiennik naszej ulubionej potrawy np coś z gatunku fast food'ow.


super czegos takiego szukalam jestes nieoceniona!
łał, muszę spróbować tych serowych klusek ;)
świetne przepisy, aż się głodna zrobiłam :)
Rolada z łososiem


Składniki
150 g wędzonego łososia
450 g mrożonego szpinaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
4 jajka
4 łyżki koperku
200 g twarogu
2-4 łyżek jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła


Wykonanie
Szpinak poddusić na maśle, osączyć, wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Lekko wystudzić.

Twaróg wymieszać z jogurtem i koperkiem, dodać sól i sok z cytryny. Rozsmarować na "cieście" szpinakowym, ułożyć kawałki łososia, zrolować. Zawinąć roladę w folię i odłożyć na 2 godziny do lodówki.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 172 kcal

Ilość porcji : 6
Zupa - krem z prawdziwków


Składniki
1 l bulionu drobiowego (z kostki)
500 g świeżych prawdziwków
1 marchewka
1 mały por
2 łyżki śmietany
pieprz
natka pietruszki


Wykonanie
Grzyby i warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do bulionu, gotować ok. 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie, całość zmiksować. Dodać śmietanę, przed podaniem posypać zupę posiekaną natką.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 57 kcal
Ilość porcji : 4
Ziemniaki nadziewane warzywami


Składniki
8 upieczonych ziemniaków
1 mała cukinia
1 papryka
1/2 bakłażana
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz, tymianek
tarty ser do posypania



Wykonanie
Cebulę drobno posiekać, resztę warzyw pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, podsmażyć na nim cebulę z warzywami, doprawić do smaku. Warzywami napełnić nadkrojone wzdłuż ziemniaki, posypać serem, krótko zapiec.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 207 kcal
Ilość porcji  4
jaka tu cisza :P ..   wrzucajcie swoje przepisy ;)
wstawiasz tutaj tak fajne przepisy,że nikt nie chce Ci przerywać :P
Będę w takim razie pierwsza:

RYBA PO GRECKU- 3 porcje po ok. 110kcal
3 kostki z mintaja- każda po 75kcal
3marchewki, pietruszka,seler,cebula- 60kcal
0,5 bulionu z kostki- 30kcal
ziele, listek laurowy,Vegeta, pieprz
pól łyżeczki cukru - 10kcal
(ja robię bez pomidorów)

Rybę przyprawiam solą i pieprzem i zawijam w folię aluminiową. Kiedy ryba piecze się, szatkuję wszystkie warzywa na średniej tarce i wrzucam do wcześniej zagotowanego bulionu z kury. Dodaję listek laurowy, ziele, vegetę i duszę na mały ogniu (nie dodaję w ogóle oleju ani oliwy!). Kiedy warzywa będą miękkie, odkrywam i czekam aż woda wyparuje. Następnie rybę pokrywam warzywami i czekam aż będzie zimne. Smacznego :)
tez fajnie jutro sprobuje:)
Jabłka w sosie

Składniki

4 duże jabłka
szklanka mleka
2 łyżki cukru
żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka rodzynek
4 łyżeczki dżemu



Wykonanie
Umyte jabłka wydrążyć, w powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu. Ułożyć jabłka w naczyniu do zapiekania, piec 25 minut w temp. 200 stopni. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zalać jabłka 5 minut przed koncem pieczenia. Przed podaniem posypać sparzonymi i osączonymi rodzynkami.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 189 kcal
Ilosc porcji : 4

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.