- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
28 listopada 2010, 09:14
każdy z nas ma czasem chwile słabości i chce zjeść coś innego lub swoją ulubioną potrawę ( wszyscy jesteśmy tylko ludźmi).
Proponuje zamieszczać tu smaczne i niskokaloryczne przepisy. Łatwiej będzie nam przetrwać dietę. 
jeżeli dowiemy się jak możemy stworzyć niskokaloryczny zamiennik naszej ulubionej potrawy np coś z gatunku fast food'ow. Edytowany przez sweet.beybe 4 grudnia 2010, 09:23
28 listopada 2010, 19:16
super czegos takiego szukalam jestes nieoceniona!
28 listopada 2010, 19:17
łał, muszę spróbować tych serowych klusek ;)
- Dołączył: 2008-05-20
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 411
28 listopada 2010, 19:23
świetne przepisy, aż się głodna zrobiłam :)
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
29 listopada 2010, 22:05
Rolada z łososiem
Składniki
150 g wędzonego łososia
450 g mrożonego szpinaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
4 jajka
4 łyżki koperku
200 g twarogu
2-4 łyżek jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła
Wykonanie
Szpinak poddusić na maśle, osączyć, wymieszać z żółtkami i pianą z
białek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, rozsmarować na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 stopni.
Lekko wystudzić.
Twaróg wymieszać z jogurtem i koperkiem, dodać sól i sok z cytryny.
Rozsmarować na "cieście" szpinakowym, ułożyć kawałki łososia, zrolować.
Zawinąć roladę w folię i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 172 kcal
Ilość porcji : 6
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
29 listopada 2010, 22:11
Zupa - krem z prawdziwków
Składniki
1 l bulionu drobiowego (z kostki)
500 g świeżych prawdziwków
1 marchewka
1 mały por
2 łyżki śmietany
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie
Grzyby i warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do bulionu,
gotować ok. 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie, całość zmiksować.
Dodać śmietanę, przed podaniem posypać zupę posiekaną natką.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 57 kcal
Ilość porcji : 4
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
29 listopada 2010, 22:15
Ziemniaki nadziewane warzywami
Składniki
8 upieczonych ziemniaków
1 mała cukinia
1 papryka
1/2 bakłażana
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz, tymianek
tarty ser do posypania
Wykonanie
Cebulę drobno posiekać, resztę warzyw pokroić w kostkę. Olej rozgrzać,
podsmażyć na nim cebulę z warzywami, doprawić do smaku. Warzywami
napełnić nadkrojone wzdłuż ziemniaki, posypać serem, krótko zapiec.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 207 kcal
Ilość porcji 4
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
29 listopada 2010, 22:19
jaka tu cisza :P .. wrzucajcie swoje przepisy ;)
30 listopada 2010, 13:45
tez fajnie jutro sprobuje:)
- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
30 listopada 2010, 23:15
Jabłka w sosie
Składniki
4 duże jabłka
szklanka mleka
2 łyżki cukru
żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka rodzynek
4 łyżeczki dżemu
Wykonanie
Umyte jabłka wydrążyć, w powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu.
Ułożyć jabłka w naczyniu do zapiekania, piec 25 minut w temp. 200
stopni. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, zalać wrzącym
mlekiem. Podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zalać
jabłka 5 minut przed koncem pieczenia. Przed podaniem posypać
sparzonymi i osączonymi rodzynkami.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 189 kcal
Ilosc porcji : 4